In de vorige post over de tekenopdracht van de eerste vliegtuigvlucht, gezien door de ogen van Van Gogh, kun je lezen en zien hoe aan deze opdracht vorm gegeven werd met pen en inkt binnen de reguliere les. Voor de jaarlijkse heemdagen in april 2011 was mij gevraagd door de schoolleiding iets met de brugklassen te doen.

Tijdens de heemdagen maken de leerlingen eens op andere wijze kennis met de plaats waar zij wonen: ze nemen een kijkje achter de schermen van allerlei bedrijven, ze krijgen opdracht mini-documentaires met film- en fotocamera te maken over de plaats waar ze wonen (daarover later meer), en ze krijgen workshops waarin ze e.e.a. opsteken wat er in Etten-Leur zoal aan roemruchte zaken zich heeft afgespeeld.  In die laatste categorie kon ik mijn Van Gogh cq. vliegei weer kwijt.

Met de beamer werd op grote platen grijs bouwkarton van 100 x 70 een reproductie geprojecteerd van een werk van van Gogh om vervolgens in grote lijnen nagetrokken te worden.. Op een zelf te kiezen plek binnen de totale compositie moest bovendien de Wright flyer waarmee de eerste vlucht had plaatsgevonden geprojecteerd en getekend worden.

Werken met de beamer

Werken met de beamer

Vervolgens hebben groepen brugklassers tijdens de heemdagen in groepjes van twee, drie of vier leerlingen op deze grote platen karton met oliekrijt meer dan 20 versies  van deze  ‘Eerste vlucht à la van Gogh vervaardigd.  Oliekrijt bleek uitstekend bruikbaar materiaal om met name de felheid van de kleuren van de schilderijen van van Gogh te benaderen.

Aan het werk 1

Aan het werk 1

Aan het werk 2

Aan het werk 2

Aan het werk 3

Aan het werk 3

Hoewel de tijd kort was (100 minuten per workshop, en daar moest nog tijd van af voor een inleiding en uitleg) bleken de resultaten uiteindelijk boven verwachting.

Vincentvliegt01

Vincentvliegt01

Vincentvliegt0

Vincentvliegt02

Vincentvliegt03

Vincentvliegt03

Vincentvliegt04

Vincentvliegt04

Vincentvliegt05

Vincentvliegt05

Vincentvliegt06

Vincentvliegt06

Vincentvliegt08

Vincentvliegt07

Vincentvliegt09

Vincentvliegt08

Vincentvliegt09

Vincentvliegt09

Samen met de pentekenaars dongen ook deze leerlingen mee naar de rondvluchtprijzen en werden de kleurige tekeningen geëxposeerd in Nieuwe Nobelaer.  Na beëindiging van deze tentoonstelling werden alle werken in oktober,in het kader van ‘De Maand Van De Geschiedenis’, nog een keer ten toon gesteld in het Vliegend Museum te Seppe, waar je tussen allerlei vliegtuigen waaronder een 1 op 1 replica van de Wright flyer, de werken kon bekijken.

Poster vliegenvincent

Poster vliegenvincent

Tentoonstelling Seppe

Tentoonstelling Seppe

De winnaars voor hun luchtdoop

De winnaars voor hun luchtdoop

De prijsuitreiking vond plaats bij de opening van de expositie in Nieuwe Nobelaer. Leerlingen uit mijn brugklas die ook de tekenopdracht gemaakt hadden maakten een mooi beeldverslag!  In de plaatselijke pers is aan deze gebeurtenissen ook veel aandacht  besteed.

Niet gek voor een thema, waarbij ik me aanvankelijk twijfelend achter de oren krabde…

Vliegend Museum Seppe: http://vliegendmuseumseppe.nl/

SEGVIN: http://www.eerstevlucht.nl/

Reacties op “Brugklassers laten van Gogh vliegen! Deel 2”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren