Het is 9 oktober 1986, 07.30 in de ochtend.   In de fietstunnel die de zuid-noord verbinding vormt onder de A58 die in die jaren de kern van Etten Leur nog in tweeën deelt, zijn tekendocenten van drie middelbare scholen en een groep enthousiaste studenten van de Academie voor Opleiding tot Tekenleraar druk bezig met wit schoolbordkrijt de outlines voor de schilderingen op de daags tevoren afgeborstelde tunnelwanden te zetten.

Als een uur later de leerlingen zullen arriveren moet dat karwei geklaard zijn en zal ieder de verantwoordelijkheid over zijn stukje tunnelwand krijgen. Rond 08.00 uur stromen de eerste leerlingen met hun button opgespeld, toe en breekt de zon door de ochtendnevel en zal die dag èn de volgende blijven schijnen. De voorzorgsmaatregelen die genomen zijn om bij regen te kunnen doorwerken blijken niet nodig te zijn. Om 10.00 uur komt burgemeester Houben als initiatiefnemer de officiële ‘eerste streek’ aanbrengen (Houben: ‘ ik lever wel vaker gekke streken’) met in zijn kielzog de sponsoren, de pers en andere genodigden.

Onder begeleiding van de leerlingen van het schoolorkest die een speciale ‘Tunneltune’  ten gehore brengen, levert de burgemeester zijn aandeel om dat kunststukje vervolgens te signeren met een dikke marker.  De leerlingen hebben dan al een flinke slag gemaakt o.l.v. hun supervisors van de academie of van de eigen school. Tegen 16.00 kunnen  de kwasten worden uitgespoeld, de doppen op de spuitbussen gedaan en de deksels op de bussen en potten verf. De eerste dag zit er op en het resultaat (zie de presentatie hieronder) mag er wezen. Dat geeft de burger moed voor dag 2!

Op vrijdag opent Dagblad de Stem voor het eerst in de geschiedenis van de krant met  een grote kleurenfoto op de voorpagina. Leuk om te vermelden: links vooraan in het oranje trainingsjack een brugklassertje tussen alle bovenbouwers. Olaf was toen al gespot door mij als een bijzonder talent en mocht daarom meedoen aan het ’tunneltje schilderen’. Dit doet Olaf tegenwoordig!

button

1a button voor de deelnemers

1 de leerlingen arriveren

1 de leerlingen arriveren

2 op trappen en steigers

2 op trappen en steigers

3 Ingrid in volle actie

3 Ingrid in volle actie

4 de burgemeester levert zijn eerste streek

4 de burgemeester levert zijn eerste streek

5 de sssslang krijgt vorm

5 de sssslang krijgt vorm

6 gun in wording

6 gun in wording

7 het werk schiet op

7 het werk schiet op

8 Michel Kieneker als tunnelschilder in 1986

8 Michel Kieneker als tunnelschilder in 1986

9 Michel Kieneker a.d. 2012 op mijn afscheidsreceptie

9 Michel Kieneker in 2012 op mijn afscheidsreceptie

10 om 1600 uur is tunnel1 klaar

10 om 1600 uur is tunnel1 klaar

11 de Stem voor het eerst met een kleurfoto op de voorpagina

11 de Stem voor het eerst met een kleurfoto op de voorpagina

12 bericht in het Brabants Nieuwsblad

12 bericht in het Brabants Nieuwsblad

In onderstaande presentatie zijn de meeste schilderingen die gemaakt zijn op dag 1 (do. 9 oktober) te zien.

Tunnel 1 geschilderd from jacjans

 

 

 

Reacties op “Het tunnelproject, dag 1, de eerste tunnel geschilderd.”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Via Facebookpagina ‘Je bent een Etten-Leurenaar…..’ :
  Marjolein Buiteman Mijn zus Brigitte is op foto 2 en 8 op de rug te zien. Met gele tuinbroek aan. De schildering van de persoon in het schandblok met een ei op zijn hoofd is van haar. Jammer dat het weg is!
  2 uur · Vind ik niet meer leuk · 2
  Ruby Onderwater Tof om weer terug te zien! Ik heb toen ook meegedaan, het was een superleuk project!
  1 uur · Vind ik niet meer leuk · 1

  sjaakjansen op 12 mei 2015 om 16:35 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren