In een vorige post, ‘Tunnelproject, de aanloop’, heb ik verteld hoe burgemeester Frank Houben bij de opening van de eindexamen expositie 1986 met het idee kwam om leerlingen van de KSE de fietstunnels die onder de A 58 doorliepen, te laten beschilderen. Die uitdaging werd aangenomen, maar er kwam heel wat bij kijken.

De hele sectie, destijds behalve mijn persoontje bestaande uit Kees Lauwen, Arno Roks, Pieter de Jong en  Hans van den Boom werd meteen bij dit grote project betrokken en dacht en werkte dapper mee. Al heel snel kwamen we tot het besef dat bij het project, wilde het genoeg draagvlak hebben onder alle Etten-Leurse jongeren, ook de scholieren van Don Bosco en Regina Mundi betrokken zouden moeten worden. De tekencollega’s van die scholen, Toon Buckens, Daniël de Bruin en Toon Buckens waren meteen bereid om mee te doen. Na gezamenlijk overleg werd besloten voor elke tunnel een thema te kiezen. Die thema’s werden: ‘Door de muur’ en  ‘Etten-Leur, vroeger en nu’.

De leerlingen van de drie scholen gingen meteen aan het begin van het nieuwe schooljaar 1986-1987 aan de slag en halverwege september kon er vervolgens geselecteerd worden welke werkstukken op de tunnelwanden zouden worden vereeuwigd. Omdat er waarschijnlijk meer dan 150 leerlingen van drie scholen zouden meewerken aan deze megaklus werden ook studenten van Academie voor Opleiding tot tekendocent gevraagd mee te komen helpen. Ook van die zijde werd met enthousiasme gereageerd.

Na de selectie van het in de tunnel aan te brengen werk met het hele gezelschap waren zij degenen die onder supervisie van Kees, elk werkstuk op hun plaats tekenden op een lange strook met de hele tunnelwand op schaal erop. Tijdens het schilderen zou dat een prima richtlijn blijken te zijn!  Intussen werd ook de hele logistiek geregeld: de verf (  hoofdsponsor Farball  zou 1500 liter verf in 21 kleuren en tinten leveren), kwasten, spuitbussen, catering en de pers.  Voor hen werd er een presentatie op het gemeentehuis gehouden. Tenslotte was er voor alle deelnemende scholieren een bijeenkomst in de KSE-aula voor en laatste briefing en het uitreiken van het instructieboekje.  We waren er met zijn allen klaar voor!

1 Eerste schetsen

1 Eerste schetsen

2 Zo zag de tunnel er uit

2 Zo zag de tunnel er uit

3 Ontwerp van Esmee

3 Ontwerp van Esmee

4 Bijeenkomst met alle begeleiders

4 Bijeenkomst met alle begeleiders

5 Ontwerpen tunnel selecteren

5 Ontwerpen tunnel selecteren

6 Ontwerpschets tunnelwand

6 Ontwerpschets tunnelwand

7 Een aantal ontwerpen op een rijtje

7 Een aantal ontwerpen op een rijtje

8 Laatste instructie aan de deelnemers

8 Laatste instructies aan de deelnemers

9 Aankondiging in Trouw

9 Aankondiging in Trouw

Reacties op “Het tunnelproject:de voorbereidingen”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Leuk om te lezen! Ik heb zelf aan het tunnelproject ook erg veel plezier gehad. Zeker ook omdat mijn ontwerp ( de ruimtevaarder) ook is uitgevoerd. Het moet een van mijn weinige artistieke uitspattingen zijn geweest In tegenstelling tot mijn broer ben ik nl een echte techneut

  Coen van Dijk

  Coen van Dijk op 2 januari 2013 om 16:16 uur.

 2. Wauw wat ongelooflijk leuk deze site en wat fantastisch wat je allemaal gedaan hebt.
  Echt vernieuwend en inspirerend.
  Ben blij dat ik les van je heb gehad en jammer dat ik je afscheidsreceptie heb gemist.
  Grtjs Jacqueline Kleijer

  Jacqueline Kleijer op 25 mei 2013 om 21:05 uur.

 3. Wat een ontzettend leuke website. Met veel plezier denk ik nog altijd terug op Havo4 – de examen tekenklas en het tunnelproject. De tunnels zijn al lang verdwenen, maar de herinnering blijft. Het was natuurlijk fantastisch om je tekening op de wand te zien. Van mij waren de schilders die het historische Etten overschilderde met de snelweg. Het blijkt achteraf een voorbode van mijn werk – ik ben techniekhistoricus aan de TU Eindhoven – het bestuderen van verandering is nu mijn werk.

  Frank Veraart op 24 januari 2014 om 23:40 uur.

 4. Erg leuk dat je al die foto’s zo verzameld hebt en zoveel info bijelkaar op deze website! Kijk met veel plezier op terug op dat allereerste tunnelproject. Weet het nog goed: Heel bijzonder om je eigen tekening (De tijger was van mijn hand) zo terug te zien als je door het tunneltje fietste! Superproject!

  Esther Coumans op 5 oktober 2017 om 20:05 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren