Mijn dochter, die ook op de KSE gezeten heeft, heeft destijds examen tekenen gedaan op HAVO bij mijn goede vriend en collega Kees Lauwen. Kees is een bijzonder inventief docent tekenen en techniek en weet voor de invulling  van die vakken als geen ander steeds weer nieuwe wegen te vinden. Met de HAVO5 klas van mijn dochter heeft hij een hele speciale fotografie opdracht gedraaid: ambachtelijke beeldbewerking zou je het kunnen noemen. Voor wie de ambachtelijke werkwijze te bewerkelijk is: deze opdracht laat zich uiteraard makkelijk naar de computer toe vertalen.

Het thema was ‘atelier’. Op een of andere wijze (aankleding, werk aan de muur of op de ezel) moest ook duidelijk worden van welke bekende kunstenaar de werkruimte was. Vervolgens moest er met bouwkarton een 3-dimensionaal decor, bestaande uit twee wanden en en grondplaat gebouwd worden. In deze ruimte moest het atelier vorm krijgen.  De volgende stap was experimenteren met dag- en kunstlicht om te ontdekken hoe licht de sfeer kan beïnvloeden.  Dit moest op drie foto’s vastgelegd worden. Deze foto’s moest men zelf ontwikkelen: Kees had in de berging tussen de lokalen een donkere kamer gemaakt waar men dit kon doen. Uiteraard moest er bij het ontwikkelen ook geëxperimenteerd worden met licht en donker en sfeer. De drie beste foto’s werden afgedrukt en naderhand met ecoline  van kleur voorzien, waarbij het natuurlijk over sfeer moest blijven gaan!

atelier 1

atelier 1

atelier 2

atelier 2

atelier 3

atelier 3

Helaas kan ik niet meer voorbeelden van deze opdracht laten zien omdat ik alleen maar kon beschikken over de werkstukken van mijn dochter. Ook nog twee voorbeelden van haar werk uit HAVO4: een rijmprent en een werkstuk waarbij je jezelf op verschillende wijzen moest laten zien.

Collega Kees ken ik al meer dan 35 jaar. Toen ik één jaar in Etten-Leur les gaf werd mij gevraagd een aantal lessen tekenen naar aanschouwing te geven bij de cursus LO-tekenen die destijds aangeboden werd bij Pedagogische Academie Het Withof.  Na hem twee jaar onder mijn studenten gehad te hebben is Kees voor zijn hoofdakte en zijn LO-akte geslaagd om vervolgens naar de lerarenopleiding door te stromen en in militaire dienst te gaan. Daarna werd hij in 1981 een van mijn collega’s op de KSE.  Hij is thans naast het onderwijs weer actief als schilder. Na het schilderen  een tijdje te hebben laten rusten is hij weer begonnen en heeft inmiddels zijn eerste succesvolle expositie achter de rug. Zijn werk kun je bewonderen op zijn website. Bij mijn afscheid verraste hij mij met onderstaand schilderspalet.

Rijmprent

Rijmprent

Verschillende kanten van mezelf

Verschillende kanten van mezelf

Palet Kees

Palet Kees

Reacties op “Fotografie opdracht”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren