In deel 1 kon je lezen hoe we in 1997 de eerste stapjes deden met zelf content ontwikkelen bij deze prestigieuze wereldwijde wedstrijd, waarbij leerlingen voor leerlingen websites maakten die over alles konden gaan wat op een middelbare school hier of waar ook ter wereld onderwezen werd. Eén van de deelnemers van het eerste uur, Jeroen Jansen (voor wie het nog niet in de gaten had, da’s mijn zoon)  wilde het dit keer wel eens met een internationaal team gaan proberen.

Na een oproepje op het prikbord gezet te hebben van de Amerikaanse website van Thinkquest  reageerden Cameron Taggart uit de VS en Galvin Singh uit Singapore. Mijn goede vriend en collega Hans le Fèvre coachte hier vanuit Nederland de technische kant van de zaak, ik mocht illustraties,vulkaanstrips en cartoons leveren, maar zowel Hans als ik hadden verder weinig te doen want het team bleek te barsten  van het talent(zowel op het gebied van vormgeving als de techniek)  en leverde uiteindelijk een voor die tijd zowel in technisch als artistiek opzicht een unieke site af: Volcanoes online.

Je kon (en kunt nog steeds) alles over plaattektoniek , vormen van vulkanisme, beroemde uitbarstingen en een grote database van vulkanen  all over the world.  De tekeningen op de website maakte ik met een zwart fijnschrijvertje en een doos kleurpotloden, die werden vervolgens gescand door Jeroen en vervolgens doorgemaild naar Galvin die er zijn niet geringe talenten als webdesigner op los liet. Jeroen verzorgde het grootste deel van de inhoud en deed de CGI-scripts waarop diverse spelletjes draaiden, Cameron deed de database met PHP (in die tijd een primeur!). De contacten werden onderhouden via ICQ (een voorloper van MSN).

Toen na hard werken en de nodige moeite (werkend vanuit drie tijdzones was het moeilijk om een moment te kiezen dat men elkaar alle drie tegelijk kon spreken via ICQ en je leerde ook wat in de diverse culturen de waarde van afspraken was) nèt op tijd voor de deadline de site voltooid online stond was dat een hele opluchting. Jeroen had bovendien nog een Nederlandse versie gemaakt van Volcanoes Online, want Thinkquest Nederland organiseerde voor het eerst dat jaar hààr versie van de wedstrijd. We leefden toen in een tijd dat de internetbomen tot hoog in de hemel leken te groeien en het prijzengeld van beide wedstrijden was er dan ook naar.

Jeroen aan zijn computer

Jeroen aan zijn computer

Jeroen krijgt de prijs van Simon Wisseling

Jeroen krijgt de prijs van Simon Wisseling

interview met TROS Radio Online

interview met TROS Radio Online

Om een lang verhaal kort te maken:Jeroen won de Nederlandse finale in NEMO in Amsterdam en mocht met zijn team 10.000 gulden gaan verdelen! Omroep Brabant besteedde aan deze overwinning aandacht in  ‘Kijker van de dag’.

De website heeft in de loop van de tijd miljoenen hits gehad. Dit was voor het eerst dat ik de enorme impact van internet mocht ervaren. Volcanoes online werd bovendien overal ter wereld via de grootste kranten, omroepen en award sites besproken en gepromoot. Een kleine greep hieronder!

In het radioprogramma TROS Radio online werd Jeroen uitgebreid geïnterviewd, talrijke awards sites besteedden aandacht aan Volcanoes Online, maar ook CNN,waarbij de site wereldwijd op tv elk uur aandacht kreeg op 30 augustus 1998, Netscape (toen naast Internet Explorer een van de grootste browsers), MSN, de grote zoekmachines zoals Yahoo, verder BBC,  Sunday Times,  Time digital,  O Globo, het grootste dagblad van Brazilië, enz. , enz.

 

Reacties op “Het Thinkquestavontuur, deel 2”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren