Sinds jaar en dag staat Europa op de KSE op de rol bij aardrijkskunde en maatschappijleer. Collega aardrijkskunde Theo Hoebink zorgde ervoor dat via uitwisselingsprogramma’s, europarlementariërs die hij de school binnen haalde, en deelname aan het Europees Jeugdparlement, het thema niet alleen in de lessen aandacht kreeg. Hij gaf mij de tip om eens mee te doen aan een tekenwedstrijd die al enige tijd in het kader van de Europese schooldag georganiseerd werd.

Theo: ’Als ik het teken-en schilderwerk vergelijk wat er hier op school op de gang zie hangen, en ik vergelijk dat met wat ik tijdens die dag van Europa bij de prijsuitreiking in Den Haag zie, moeten jullie ècht een kans maken!’
En dat bleek!

Niet minder dan acht leerlingen wonnen een hoofdprijs, de eerste keer dat we meededen aan deze landelijke wedstrijd gehouden in het kader van de Europese schooldag 1991.  De KSE leverde totaal zo’n zestig werkstukken af.  Groot was de vreugde toen het bericht kwam dat acht daarvan in de prijzen waren gevallen.

Het thema van de wedstrijd luidde: `Europa komt’.  De Etten-Leurse schooljeugd liet hierop ongebreideld haar fantasie los.  Zo was er een tekening van een zwangere vrouw, waarbij het rondje van sterretjes dat Europa symboliseert haar buik vormde. Een ander leverde een werkstuk af met mensen in verschillende Europese klederdrachten en weer een ander schilderde een stad, waarin verschillende Europese bezienswaardigheden waren samengebracht.

Anky Biemans, Jan Willem Kinkel, Marian Moelands, Koen van der Vorst, Pascal Mellema, Hamide Dogan en Nathalie Zwegers bleken de gelukkigen. Zij mochten op 8 mei in Zoetermeer hun prijs, een reis naar een land in Europa, in ontvangst komen nemen.
In de grote vakantie vertrokken allen voor schitterende meerdaagse reizen waarbij ze kennis zouden maken met leeftijdgenoten uit alle andere landen van de Europese Gemeenschap.
Deze prijzenregen zou de komende jaren nog even aanhouden. Daarover later meer!

Wat er van deze leerlingen met tekenen in het examenpakket geworden is?  Voor zover ik kon nagaan zijn Nathalie en Marian als beleidsmedewerkers op een Haags departement terecht gekomen (respectievelijk Binnenlandse Zaken en Landbouw) , Koen is na de TU in Delft verder gegaan als project- en ontwikkelingsmanager, Hamide is werkzaam als tolk/vertaalster Turks na haar studie aan de universiteit van Leiden en Pascal is vormgever van boeken geworden. Anky is afgestudeerd in Wageningen in landinrichtingswetenschappen en planologie en is verder nog werkzaam als masseur.

Artikel uit De Stem

Artikel uit De Stem

Minister Jo Ritzen van O.C. en W. opent de prijsuitreiking

Minister Jo Ritzen van O.C. en W. opent de prijsuitreiking

Anky bij haar werk, bovenaan, daaronder de tekening van Marian

Anky bij haar werk, bovenaan, daaronder de tekening van Marian

Het strakke werkstuk van Jan Willem

Het strakke werkstuk van Jan Willem

Werk van de KSEers

Werk van de KSEers

Werk van Hamide

Werk van Hamide

Voor het ministerie van O.C.en W. v.l.n.r. Nathalie,Koen,Anky,Pascal,Jan-Willem,Hamide,Marian en ik. Yvette was er niet bij helaas.

Voor het ministerie van O.C.en W.

 

Reacties op “Europa in de school, een tekenwedstrijd, deel 1”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Leuk om van zo lang geleden dit terug te lezen. De lessen van Sjaak Jansen vond ik inspirerend. Van HAVO naar VWO had ik het als extra vak gekozen. Ik heb nog steeds plezier van de kunstgeschiedenislessen die hij vol enthousiasme wist over te brengen. De reis naar (voor mij en Hamide) Portugal – Porto was een feestje destijds, zeker omdat we van huis uit nooit zo op vakantie gingen, en de interactie met de jeugd uit andere landen. Hamide en ik hebben jeugd uit meerdere landen in Europa het liedje ‘zak eens even door’ geleerd. En het was voor mij een eye-opener dat een Spaanse de liedtekst fonetisch heel anders op schreef dan ik me voor kon stellen. Dankjewel ‘meneer Jansen’!

    Anky Biemans op 29 november 2012 om 22:34 uur.

  2. Wat een verrassing om over die tijd terug te lezen! Ik kan me mijn reis naar Oostenrijk nog prima herinneren, samen met een jongen uit Hattem, wat was dat spannend destijds! De tekenlessen in de bovenbouw van meneer Jansen waren echt mijn favoriete lessen. Interesse voor kunst is toen definitief ontstaan (overigens ook bij geschiedenisles van mevrouw Maes). Ik vond de exposities in de gangen van de KSE geweldig. Altijd onder de indruk van het teken- en schilderwerk van de hogere klassen. Uiteindelijk terecht gekomen op een ministerie, maar in het weekend volg ik de Wackersacademie, een kunstopleiding voor realisme, want tekenles is toch nog steeds het leukste wat er is! Met hartelijke groet, Marian Moelands

    Marian Moelands op 9 september 2013 om 21:47 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren