In september 2011 ontving Peter Pontiac de prestigieuze Marten Toonderprijs voor zijn hele oeuvre van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. Tegelijkertijd verscheen ook zijn verzameld stripwerk: Rhythm.   Peter Pontiac publiceert en exposeert sinds de jaren zeventig strips in verschillende landen.

Hij illustreert voor onder andere  VPRO-GidsNRC Handelsblad,Oor en hij maakt boekomslagen. Zijn bekendste werk is Kraut over het leven en de mysterieuze verdwijning van zijn vader. Eind jaren negentig won Pontiac de Stripschap oeuvreprijs en de Professor Pi-illustratorenprijs.

Al vanaf het einde van de zestiger jaren ben ik helemaal gek van Amerikaanse undergroundstrips  ( Robert Crumb!)  en van diens Nederlandse tegenhanger Peter Pontiac. Toen ik dan ook las dat er in Breda in het MOTI in Breda een overzichtstentoonstelling gehouden werd van deze kunstenaar wist ik zeker dat ik daar met mijn leerlingen naar toe wilde!

Na eerst op een vrije zaterdag samen met mijn lieve echtgenote naar Breda te zijn afgereisd om op mijn gemak de expositie vóór te bezichtigen, was het op dinsdagmiddag 4 oktober 2011 zo ver: de tekengroep van Vwo4 en ondergetekende verzamelden zich bij de bushalte aan de Parklaan, vlakbij de school. Met deze snelbus waren we in een kwartier in hartje Breda, vlakbij het museum.

Hieronder een kleine impressie van ons bezoek aan de Pontiacexpo en de andere tentoonstellingen die tegelijkertijd te zien waren. Al met al een prima uitstap: veel gezien, leuk museum (voor sommigen de eerste kennismaking!), goed materiaal voor een CKV-verslag èn inspiratie voor een nieuwe tekenopdracht! Helaas zat de bus terug naar Etten-Leur een beetje vol…

Een van de zalen van de expositie

Een van de zalen van de expositie

Vitrine met een overzicht van het werk van Peter

Vitrine met een overzicht van het werk van Peter

In de speeltuin van het museum

In de speeltuin van het museum

Bij een object op een van de andere expo's

Bij een object op een van de andere expo’s

Het hele troepke

Het hele troepke

In de bus terug

In de bus terug

Op de expo van Peter Pontiac hing een groot acrylschilderij van zijn hand, ‘Infanticide‘, geïnspireerd op het werk ‘De kindermoord te Betlehem‘ van de 17e  eeuwse kunstenaar Cornelis Cornelisz van Haarlem.Het leek mij (en de leerlingen ook trouwens 0ok), in navolging hiervan, ook al omdat we in de kunstgeschiedenislessen al uitgebreid met de Gouden Eeuw bezig waren, een tekenopdracht te maken rond het onderwerp ‘anachronisme‘: kies een 17e eeuws werk uit en plaats dat, net als Peter Pontiac deed, in ònze tijd. Een opdracht waar met plezier aan gewerkt werd zoals te zien is aan onderstaande serie. Overigens zijn we later, n.a.v. de opdracht ‘Delfts Blauw´, nog verder  de Gouden Eeuw in gedoken. Maar daarover later!

Cornelis Cornelisz van Haarlem De kindermoord

Cornelis Cornelisz van Haarlem De kindermoord vam Betlehem 1591

Peter Pontiac infanticide

Peter Pontiac Infanticide Anno 1996

Pieter de Hooch Bij de linnenkast

Pieter de Hooch Bij de linnenkast 1663

Marvin Bij de linnenkast Anno 2011

Marvin Kerstens Bij de linnenkast Anno 2011

Jan de Bray De regentessen van het Dolhuys 1667

Jan de Bray De regentessen van het Dolhuys 1667

Evelien De regentessen van het Dolhuys Anno 2011

Evelien van Lange De regentessen van het Dolhuys Anno 2011

 De anatomische les 1632

De anatomische les 1632

Kevin Driessen De anatomische les Anno 2011

Kevin Driessen De anatomische les Anno 2011

Rembrandt De Staalmeesters 1661

Rembrandt De Staalmeesters 1661

Mans van Oosterhout De staalmeesters Anno 2011

Mans van Oosterhout De staalmeesters Anno 2011

Jan Steen, Het vrolijke huisgezin, 'Soo de Oude Songen, soo pypen de jonge', 1669

Jan Steen, Het vrolijke huisgezin, ‘Soo de oude songen, soo pypen de jonge’, 1669

carmen

Carmen Hakkens, Het vrolijke huisgezin, ‘Soo de oude songen, soo pijpen de jonge’, Anno 2011

De laatste keer dat ik deze klas zag voor ik afscheid zou nemen van het onderwijs was tijdens de surveillance bij de laatste toetsweek voor de grote vakantie. Tot mijn verrassing had Isaben een prachtige afscheidsverrassing geregeld, taart voor de hele meute, en wat voor taart!

V4 tekengroep met taart

V4 tekengroep met taart

Trots met taart

Trots met taart

taart close up

taart close up

Reacties op “Naar de Peter Pontiac expo met Vwo4 plus een opdracht”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Reactie van Marvin via Facebook
    ik heb het schilderij pas nog in het echt gezien van de Hoogh! Prachtig in het rijksmuseum staaltje oud Hollandse glorie!

    sjaakjansen op 1 februari 2014 om 16:23 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren