Vandaag weer eens aandacht voor één oud-leerling: Boris Walet. Hij was van de ‘klas van 1995’ en behaalde dat jaar zijn vwo-diploma met tekenen in zijn pakket. Een van de redenen dat Boris hier in de picture staat: zijn totaal eigen wijze van werken, een tekenstijl die zeer herkenbaar is, een grote mate van weten wat hij wil/eigenwijzigheid, en het vermogen een opdracht ‘naar zich te te trekken’, d.w.z. ècht zìjn interpretatie er aan geven.

Dat was ook het geval met de eindexamencollectie die hij voor zijn Centraal Praktisch Examen (CPE) maakte. De titel van de opgave:  ‘Blik op oneindig’, met als aanvulling: ‘In de uitwerking dient een vorm van perspectief toegepast te worden’.  Als je de afbeeldingen hieronder ziet dan zou je dat onderwerp er waarschijnlijk niet zo snel uit gehaald hebben. Boris zal ongetwijfeld destijds in de procesbeschrijving waarin hij zijn keuzes moest verantwoorden, daarvoor een sluitende verklaring gegeven hebben.

Wat ik altijd mooi gevonden heb in zijn werk: het met flair en trefzekerheid tekenen en schetsen met balpen, iets wat je niet zo snel tegenkwam bij leerlingen omdat een balpen nu eenmaal geen voor de hand liggend tekenmateriaal is en lastig te corrigeren is. Boris is, zo is mij na enig gegoogel gebleken aan de slag gegaan in de muziek. Met zijn band Good Morning Spider maakt hij (vind ik) mooie muziek en als ik het goed gezien heb figureert hij bovendien als bediener van de machine in de clip hieronder zelf als hoofdrolspeler.

Erg verrassend en mooi allemaal, maar wat ik vooral leuk vind: als je de clips bekijkt en de muziek hoort ervaar je een zelfde sfeer die ook al in het werk uit 1995 te zien is!

boris 1

boris 1

boris 2

boris 2

boris 3

boris 3

boris 4

boris 4

boris 5

boris 5

Portretstudies Boris

Portretstudies Boris

 

Clip van Good Morning Spider waarin volgens mij (als ik het mis heb hoor ik het wel)  Boris zijn acteertalenten laat zien.

 

Reacties op “Oud-leerlingen in de spotlight: Boris Walet”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. En ik maar denken dat het Boris zelf was….. Dankzij Philip Corsius ben ik uit de droom, zie hier onder.
    ´Kleine correctie trouwens, als ik zo vrij mag zijn: ik denk dat het niet Boris Walet is, in die videoclip bij zijn muziek. Voor zover ik kan zien bestaat de clip uit beelden van de verfilming van The Time Machine van H.G. Wells, door zijn achter(achter?)kleinzoon Simon Wells, met in de hoofdrol Guy Pearce (die we daadwerkelijk in de clip zien). Verder alle lof voor de muziek van Boris natuurlijk.´

    Sjaak op 10 maart 2013 om 09:25 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren