Dit is  één van de allereerste opdrachten geweest die ik op mijn leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch en van de KSE in Etten-Leur heb los gelaten. Het betreft de brugklasopdracht  ‘Vissen in het aquarium’ . Twee jaar geleden heb ik deze opdracht na al die jaren nog een keertje gegeven aan het leuke brugklasje wat ik toen had en waarmee ik o.a. ook het Van Gogh-vliegproject gedraaid heb. De huidige generatie ging er nog net zo fanatiek en enthousiast mee aan de gang als hun papa’s en mama’s meer dan dertig jaar eerder.

In de lessen methodiek en didactiek van Toon Gerritse op de akademie werd deze opdracht ons uitgelegd als zijnde ideaal om de leerlingen, uiteraard na wat oefeningen in mengen en na een eerste kennismaking met de kleurenleer en de diverse kleurcontrasten, voor het eerst ècht te laten schilderen. Toen ikzelf met het leraarbijltje mocht gaan hakken en bovendien op een vlooienmarkt voor een schijntje (10 gulden) een stapel Verkade-albums op de kop getikt had waaronder twee exemplaren over aquaria die ik prima zou kunnen gebruiken als voorbeeldmateriaal, lag het voor de hand waarmee ik mijn brugklassertjes na de eerste schilderschermutselingen met plakkaatverf aan het werk zou zetten.

Verkade albums

Verkade albums

Verkade albums

Verkade albums

Verkade albums

Verkade albums

Bij deze eerste echte schilder opdracht komt er, zeker voor brugklassertjes, best wel veel kijken. Ik liet daarom ook  de leerlingen een duidelijke werkvolgorde aanhouden zodat ze voor elk onderdeel precies zouden weten aan welke zaken ze zich zouden moeten houden. In de oriëntatiefase worden plaatjes gezocht van met name tropische vissen, koraal, waterplanten, enz.  Vroeger was je daarvoor aangewezen op (bibliotheek)boeken of het eigen aquarium, vandaag de dag is internet natuurlijk een onuitputtelijke bron.

Vervolgens worden er compositieschetsjes gemaakt waarbij de beste straks als houvast bij het eigenlijke werkstuk moet dienen. Stel je daarbij voor dat je tekenvel het glas is van de aquariumruit waarachter de vissen zwemmen.

In deze schetsen moet al rekening gehouden worden met ruimte en diepte (overlapping, afsnijding, voor, groot/achter, klein) en de levendige bewegingen van de vissen en de heen en weer wuivende planten. Bovendien moet duidelijk zijn dat er geen genoegen wordt genomen met schematische oplossingen voor waterplanten en vissen. Goed kijken dus naar de plaatjes! Het beste schetsje wordt gekozen en op het uiteindelijk formaat zonder al teveel details en zo dun mogelijk met het HB potlood  getekend te worden als basis voor het schilderij.

Dan gaan we schilderen! Eerst de bodem.  Natuurlijk geen schematisch kanariegeel zand, maar een mengsel van oker, geel, wit en voor de verder naar achter liggende bodem wat blauw erbij. Niet één kleur, maar verschillende tinten en toetsen.  Zwart laten we lekker in het potje zitten vanwege de grauwsluier die door gebruik daarvan bij menging met andere kleuren veroorzaakt wordt. De achtergrond van het water is de volgende stap: groen/blauwachtige tinten waarbij  het bovenin (omdat daar vaak aquariumverlichting zit) het lichtst is en het meer naar beneden toe verloopt naar wat donkerder tinten.

Plaatjes uit de Verkade albums

Plaatjes uit de Verkade albums

Plaatjes uit de Verkade albums

Plaatjes uit de Verkade albums

aquarium01

Aquarium 1

Vervolgens zijn de waterplanten aan de beurt: planten vooraan wat feller van kleur door met meer geel te mengen dan de planten achteraan (dan doe je er wat meer blauw bij).
Tenslotte, met het fijne penseel no.4 de vissen: de felle kleuren van de tropische vissen krijg je niet alleen door te mengen, maar ook door rekening houdend met de diverse kleurcontrasten de kleuren te combineren.

aquarium02

Aquarium 2

aquarium03

Aquarium 3

aquarium05

Aquarium 4

aquarium06

Aquarium 5

aquarium06

Aquarium 6

aquarium07

Aquarium 7

Regelmatig krijg ik werk toegestuurd door oud-leerlingen. Heel blij ben ik daarmee.  Zo kreeg ik een schilderij van deze opdracht van Mariëtte de Bruijn, die ik in schooljaar 1976-1977 in de brugklas had. Helaas is ie niet afgekomen, maar toch laat ik hem hier zien omdat de achtergrond door Mariëtte er keurig in geschilderd is en je kunt zien hoe mooi en nauwkeurig zij de vissen al voor getekend heeft als basis voor het schilderwerk.

Mariëttes onvoltooid aquarium

Mariëttes onvoltooid aquarium

Reacties op “Vissen in het aquarium”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Deze voorbeelden van de vissen zijn echt klasse! Goede expressie en begeleiding hierin. Als je tekent zie je meer!! Zelf heb ik een grote collectie tekenwerk dat erbij aansluit. Ik ga de inspiratie gebruiken voor mijn workshops schilderen met kinderen.

    kees cramer op 16 september 2014 om 10:45 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren