Europa in de school was al twee afleveringen een groot KSE-succes met relatief veel leerlingen die in de zomervakantie steeds Europa mochten intrekken. Nadat het in 1991 en 1992 raak geweest was op prijzengebied, was ik in 1993  en 1994 niet in staat om met mijn  bovenbouwklassen mee te doen omdat we in het kader van o.a.  het 25-jarig bestaan van de KSE andere besognes hadden waarover later meer.

Desondanks wist een leerling van collega Pieter de Jong die op eigen initiatief had meegedaan, een hoofdprijs binnen te halen. In 1994 hielden twee leerlingen van mij die op deze basis meededen de KSE-eer hoog.In 1995 en 1996 hebben we niet mee gedaan. In 1997 stonden we  echter weer volop op het erepodium!

Met dat jaar zelfs de Europese Prijs gewonnen en daarbij nog twee hoofdprijzen  was het succes weer compleet na twee jaar aan deze wedstrijd niet meegedaan te hebben! Een van de thema’s die de prijswinnaars ter hand genomen hadden was: ontwerp een monument voor een verenigd Europa. Babette de Waele won de Europese Prijs en mocht naar Boedapest om daar op een conferentie waar jongeren uit alle andere landen van de Europese Gemeenschap aan deelname, de eer van Nederland hoog houden.

Pauline Braam won in de categorie 15-17 jaar de eerste prijs en Marjolein Paalvast werd 2e in de categorie 17-21 jaar. Alles bij elkaar natuurlijk erg fraai omdat we er twee jaar uit gelegen hadden. De film- en fotobeelden hieronder spreken voor zichzelf. Staatsecretaris van Onderwijs Tineke Netelenbos reikte de prijzen uit en liet zich door de winnaressen op de hoogte stellen van hoe, en met welke bedoeling, de werken tot stand gekomen waren.

Verslag van Omroep Brabant

1993

1993

1994

1994

1994

1994

1997 Artikel in De Stem

1997 Artikel in De Stem

Babette en Marjolein bij hun werk

1997 Marjolein en Babette met  hun werkstukken

Pauline bij haar werkstuk

1997 Pauline bij haar werkstuk

Pauline en staatssecretaris Netelenbos

1997 Pauline en staatssecretaris Netelenbos

Babette, Pauline en de staatssecretaris

1997 Babette, Marjolein en de staatssecretaris

Het winnend werkstuk, de maakster en een trotse moeder

1997 Het winnend werkstuk, de maakster en een trotse moeder

Babette is thans tekenlerares op de Internationale School van  Curacao in Willemstad. Ze heeft bij mij  op de KSE stage gelopen en heeft toen ook  in mijn  ThinkQuestteam voor de Kunstkijker gezeten (daarover later meer) en nog een jaar op de KSE les gegeven alvorens ze voor een volledige baan naar Willemstad op Curacao ging.

Pauline werkte bij de Staatsloterij en Marjolein is de literaire kant op gegaan en is bovendien docent communicatie op de Hogeschool Leiden.

Reacties op “Europa in de school, deel 3”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Reactie van Babette via Facebook:
  Oooowwww wat leuk!!!! ja de tijd vliegt echt

  sjaakjansen op 9 juni 2013 om 14:37 uur.

 2. Beste meneer Jansen,

  Mijn moeder was op zoek naar foto’s van mij voor op de traditionele familiekalender en kwam terecht op uw blog. Wat ontzettend leuk om te zien dat u nog steeds met zoveel liefde met uw vak bezig bent. Ik heb na de middelbare school lang getwijfeld wat ik zou gaan doen: een universitaire opleiding of de kunstacademie (als ik zou zijn toegelaten, natuurlijk…). Uiteindelijk is het een studie Nederlands (en Klassieke Talen) geworden, maar er zijn nog steeds momenten dat ik daar spijt van heb… Ik heb uw lessen altijd als de leukste en beste lessen van mijn middelbareschooltijd ervaren en ik denk er met veel plezier aan terug. Jammer dat u inmiddels met pensioen bent, maar weet dat uw oud-leerlingen u nooit vergeten!

  Hartelijke groet,
  Marjolein Paalvast

  Marjolein Paalvast op 4 januari 2014 om 11:58 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren