In 2004 zijn we op de KSE, als één van de eerste scholen in Nederland, na enkele experimenten waarover later meer, met media educatie binnen het reguliere rooster aan de slag gegaan. Voorlopig hoogtepunt daarin was een wedstrijd filmpjes maken, georganiseerd door Kennisnet en SURFnet, om binnen het onderwijs gebruik van video en snel internet te promoten. Deze wedstrijd, ‘Expose your talent’, kreeg zijn beslag op een spectaculaire gala avond in 013 in Tilburg.

Surfnetverslaggeefster Jeanne Marie Jobse beschreef de avond aldus:

Poppodium 013 in Tilburg was woensdagavond 15 december 2004 het decor voor de uitreiking van de X-awards. De ruim 550 aanwezige scholieren zorgden voor een daverende ontknoping van de videowedstriid Xposure, die door SURFnet en Kennisnet bij vijf middelbare scholen werd georganiseerd.

Omstreeks zeven uur arriveren de eerste bussen vol jonge filmmakers. Als echte sterren lopen ze over de rode loper langs een grote witte limousine het pand in. Bij de limo en binnen worden er druk foto’s gemaakt, van elkaar en groepsfoto’s tussen film-decorstukken. De dresscode is ‘Hollywood gala’ en met de ruime definitie van gala in het achterhoofd werd alles uit de kast getrokken: een (iets te groot) pak van vaders, baseballpetjes, speciaal aangeschafte galajurken of sportshirts. Het is ten slotte niet het eerste het beste schoolfeest.

In 013 verzamelen zich maar liefst vijf scholen: Montessori College uit Nijmegen, Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur, Rijk van Niimeqen, Mill-Hillcollege uit Goirle en 2College uit Tilburg. En vanavond gaan er tenminste drie groepjes leerlingen naar huis met de felbegeerde X-awards en de daaraan gekoppelde prijzen. Maandenlang zijn de scholieren bezig geweest met het maken van de filmpjes die per stuk niet meer dan vijf minuten mochten duren.

Vooraf hieraan hebben de leerlingen workshops gehad in het scenario schrijven, het gebruik van camera en monteren. De Xposure-wedstrijd is een mooie gelegenheid om de eigen school eens goed te profileren. De concurrentiestrijd tussen de verschillende filmpjes is dan ook groot en zenuwachtig rond rennend wordt er naar elkaar geschreeuwd vooral nog even een publieksstem uit te brengen.

Om negen uur is het dan zover. Onder luid gejuich komt een zwarte motor het podium oprijden. Onder de zwarte helm van de dame achterop verschijnt het blonde hoofd van Victoria Koblenko. Een voor scholieren bekend gezicht aangezien zij al jaren in de soap Goede Tijden Slechte Tijden speelt. In een zogenaamde Xposure MegaMix komen kort alle dertig inzendingen langs.

Bij elk filmpje word de desbetreffende schoolnaam gescandeerd, al was het alleen maar om boven het boe-geroep van de concurrent uit te komen. In de pauze voor de daadwerkelijke uitreiking stiigt de spanning tot een hoog niveau. Tot het toilet aan toe wordt het eigen werk aangeprezen. Nog nooit waren de scholieren zo trots op hun eigen school als vanavond! Victoria roept alle winnaars het podium op en na het zien van de drie genomineerde filmpjes worden de prijzen uitgereikt.

De eerste prijs, een XBox met twee spellen, gaat naar alle tien de leden van The Fellowship of Nine van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur voor hun filmpje ‘Fataal’. Fataal is een liefdesverhaal dat door de jury wordt geprezen door het bijzondere plot en het gebruik van eigen muziek. De qroep is ontzettend blii met de priis. Philip Corsius, de regisseur: ‘Ik weet dat het cliché klinkt, maar ik had het echt niet verwacht’.De award, een koe op een sokkel, is  ‘zwaar vet’ volgens de winnaars. Hij zal in de prijzenkast op school komen te staan.

X posure Expose your talent 2004 from jacjans

Victoria Koblenko, de gastvrouw van de avond, vertelt zeer vereerd te zijn dat zij vanavond de awards mocht uitreiken aan de jonge filmmakers. ‘Ik ben nu zelf vijf jaar van de middelbare school af, dus het staat nog heel dicht bij me. Ik had het fantastisch gevonden als er destijds ook zoiets op mijn school georganiseerd werd.’ Over de winnaars is ze het met de jury eens. ‘Fataal’ is een complexe bedoeninq en heel gedurfd. Film is namelijk iets heel persoonlijks en daarom moet je jezelf niet verloochenen. En film is een prima middel om samen iets moois tot stand te brenqen.’

The day after wordt er druk nagechat op het forum van de Xposure-website. De woorden van een leerlinq symboliseren qoed de geslaaqde wedstrijd: ‘Ik wil NU dat er METEEN WEER een Xposure vervolg komt! En geen gemaar!!’

Een van de genomineerde KSE-rolprenten, horror van de bovenste plank, met de mysterieuze titel ´Nelly Frenzy´.

´The dead zone´, nog een genomineerd juweeltje met humor en horror erin verwerkt!
Je vindt dit meesterwerkje hier!

Ten slotte ´Fataal´, de grote winnaar, met het speelfilmdebuut van acteur (Anubis, Soldaat van Oranje, GTST) Roel Dirven.

 

Uit de flyer voor de tweede versie van Expose your Talent in schooljaar 2004/2005:

Expose Your Talent
Ben jij een Spielberg in spé?

Philip Corsius, leerling van Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur en regisseur van de winnende film ‘Fataal’:Begin vorig schooljaar (zoo4-zoo5) deden op de KSE de wildste verhalen de ronde over een filmwedstrijd voor middelbare scholieren. Ik was toen al een paarjaar bezig zelf korte filmpjes te maken. Ik was meteen enthousiast en heb mijn leraar CKV gebeld om te vragen of ik mee kon doen. Dat kon en nog geen maand later was ik de leider van een groep van negen personen: the Fellowship of Nine. In Expose Your Talent sprak vooral het wedstrijdelement me aan, omdat ik enthousiast was mijn filmpjes te vergelijken met die van anderen.

We moesten snel beginnen aan een verhaal en dat uitwerken tot een script en storyboard. De workshopdag volgde kort daarop. Het weekend daarna begonnen we te filmen. Eerst een middag en twee dagen later een hele dag. Na in totaal rond de vijftien uur filmen stond alles erop. Na nog eens twee weken en vele uren monteren en musiceren, was Fataal klaar. En….. Fataal won de eerste prijs!
Expose Your Talent is een bijzonder spannende wedstrijd.

Bovendien hebben we veel geleerd over de media film en internet. Kortom: een aanrader? Absoluut!”

SjaakJansen, docent KSE Etten-Leur en samen met muziekcollega Kees Gobbens coach van ‘Fataal’: ‘Expose Your Talent is op onze school enorm aangeslagen: behalve de tien genomineerde filmpjes zijn er zeker nog een twintigtal producties gemaakt die de nominatie niet gehaald hebben, maar wel op de website gepubliceerd zijn. Het maken van de films heeft wel voor de nodige heisa en drukte gezorgd, maar het was allemaal zeer de moeite waard.

De apotheose was de awardavond met driehonderd van onze leerlingen in 013 te Tilburg. Het winnen van de hoofdprijs was een onvergetelijke ervaring die naar meer smaakt. Volgend jaar zijn we weer van de partij!”

Reacties op “Expose your talent”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren