Nu het weer wat beter wordt, is er natuurlijk niets leuker dan naar buiten te gaan om te tekenen. Dat kan dan over ruimte en diepte gaan, maar we kunnen ook heel eenvoudig op het gazon vóór de school de lelijke eend waarin de meester rond rijdt na gaan tekenen. Prima gelegenheid om de waarneming te scherpen! Helemaal mooi wordt het als op het eind van de negentiger jaren tegenover de KSE een evenemententerrein wordt aangelegd waar regelmatig het circus neerstrijkt!

Op de academie werd er natuurlijk ook regelmatig buiten gewerkt, tijdens de lessen tekenen naar waarneming en gedurende werkweken in Duitsland, Limburg of in Heusden.  Zowel in Den Bosch op het Stedelijk, als in Etten-Leur ging ik regelmatig met de leerlingen buiten tekenen.  In de tekenlokalen van de KSE hadden we destijds voor minstens twee klassen voldoende hardboard onderleggers, klapkrukjes  en tekenklemmetjes om het tekenpapier vast te zetten en trokken we bij mooi weer  met potlood, houtskool en andere attributen naar buiten.

Hieronder een aantal studies uit 1975 door KSE-brugklassers van de auto van ondergetekende. Deze lelijke eend vervoerde me dagelijks vanuit mijn toenmalige woonplaats Den Bosch naar Etten Leur. Files waren in die jaren nog grote uitzondering en met de wind mee was ik in drie kwartier uit en thuis. Met wind tegen was het een ander verhaal…

Mijn eendje 1

Mijn eendje 1

Mijn eendje 2

Mijn eendje 2

Mijn eendje 3

Mijn eendje 3

Mijn eend 4

Mijn eendje 4

Mijn eend 5

Mijn eendje 5

Mijn eend 6

Mijn eendje 6

Mijn eend 7

Mijn eendje 7

Sjaak in z'n eend

Sjaak in z’n eend

Tijdens de vele kilometers die ik in mijn eendje maakte kwam het wel eens voor dat een vette BMW of Mercedes langszij kwam, een aantal grijnzende bouwvakkers me aankeek, en dat dan vervolgens de overgebleven boterhammen van die dag om mijn oren vlogen. Eendjes voeren…..

Met de bovenbouwgroepen van de KSE trokken we in de tachtiger jaren vaak de weilanden achter de school in waar nu de Marathon loopt en de sportparkwijk verrezen is. Nu is daar dus al sinds jaar en dag een woonwijk maar toen stonden er de koeien in de wei en waren er boerderijen. Een enkele monumentale schuur of boerderij die de nieuwbouwdrift overleefd heeft staat thans midden in de woonwijk…

Tekenen in het buitengebied 1

Tekenen in het buitengebied 1

Tekenen in het buitengebied 2

Tekenen in het buitengebied 2

Buitentekeningen tentoongesteld

Buitentekeningen tentoongesteld

In die jaren gingen we met de eindexamengroepen minstens twee keer op museumbezoek naar musea in Den haag, Rotterdam, Amsterdam,  Antwerpen of Brussel.  We hebben ook wel eens zo’n dagje Amsterdam aangegrepen om behalve het Stedelijk Museum ook een bezoek te brengen aan Artis waar we met de examenklanten de beestjes gingen tekenen. Ikzelf mocht dan ook graag wat mee schetsen tussen het aflopen van mijn leerlingetjes door.

Tekenen in Artis 1

Tekenen in Artis 1

Tekenen in Artis 2

Tekenen in Artis 2

Tekenen in Artis 3

Tekenen in Artis 3

Beestjes uit Artis 1

Beestjes uit Artis 1

Beestjes uit Artis 2

Beestjes uit Artis 2

Beestjes in Artis 3

Beestjes in Artis 3

Tja, en als dan weer eens een circus neerstreek in Etten-Leur dan hadden we vaak de dierentuin voor de deur. Deze foto’s zijn uit 2004 toen Circus Belly Wien met een hele mooie menagerie (toen kon dat nog…) ons met een bezoek vereerde en collega Ellis Learbuch met haar brugklassers en ik met mijn VWO-vijvers de gelegenheid aangrepen het gedierte na te schetsen.

Tekenen bij Circus Belly

Tekenen bij Circus Belly

Tekenen bij Circus Belly 2

Tekenen bij Circus Belly 2

Tekenen bij Circus Belly 3

Tekenen bij Circus Belly 3

Tekenen bij Circus Belly 4

Tekenen bij Circus Belly 4

Tekenen bij Circus Belly 5

Tekenen bij Circus Belly 5

Tekenen bij Circus Belly 6

Tekenen bij Circus Belly 6

Circus in town from jacjans

Buiten tekenen is altijd goed voor een prima les. Wèl natuurlijk altijd duidelijke afspraken maken v.w.b. het gedrag in de vrije ruimte, zodat er geen voorbijgangers beledigd worden of er op eigen gelegenheid ijsjes gehaald worden. Ter afsluiting hierboven voor de belangstellenden de presentatie  ‘Circus in town’ met de volledige fotoserie.

Reacties op “Naar buiten!”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Colette van der Wal via Facebook:
    JAAA! Was leuk. Voor ons geen circus en je eend heb ik ook niet getekend. Was die al gestorven? Wel buitengebied. Daar hoefden we niet ver voor te gaan. Buitengebied grensde destijds nog direct aan de KSE…ha, ha.

    sjaakjansen op 4 juni 2015 om 11:05 uur.

  2. Het eendje natekenen kan ik me nog heel goed herinneren. Pas naar de brugklas, het gebouw bij de broeders van liefde, ieder uur een andere leraar(es), en dan buiten tekenen. Ik weet dat het nog best lastig was, zo’n auto. Van perspectief hadden we toen nog geen kaas gegeten.

    Rian Lauwen op 5 juni 2015 om 08:16 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren