We schrijven denk ik, rond 1977. In die jaren reden we ( mijn leerlingen althans, ik spoedde mij toen voort in een voorwereldlijk knorrende eend)  op brommers. Daarin had je verschillende categorieën, zo wist ik nog uit mijn eigen middelbare schooltijd: de ‘buikschuivers’ (Zundapp, Kreidler Florett), bereden door de ‘vetkuiven‘ (Brylcreem in het haar, leren jasjes,laarsjes) , en de ‘hoge sturen’ (Puch en Tomos).

Waar de ‘artistiekelingen’ (jagersjassen, beatlehaar, hush puppies) zich op voortbewogen.  Toen realiseerden we ons  dat nog niet zo: kiezen voor zo’n brommer stond voor een bepaalde manier van leven, smaak, kleding, muziek keuze.  Je behoorde daarmee tot een echte subcultuur.

Brommer, kleding, helm, het glimmen van chroom en lak, allemaal aspecten die in de opdracht die ik mijn vierde klassers toen gaf, aan de orde kwamen. Titel: ‘op de brommer’. Ter inleiding en bestudering van het middelpunt van deze opdracht werden er per les steeds brommers met vereende krachten naar boven naar het tekenlokaal gesleept.  Als een soort stillevenstudie werd de brommer (in zijn geheel of gedeeltelijk)  dan zo nauwkeurig en gedetailleerd mogelijk nagetekend waarbij vooral op de stofuitdrukking van de lak en het chroom gelet diende te worden: het glimmen en glanzen van metaal diende zichtbaar te zijn in deze tekeningen.

brommerstudie 1

brommerstudie 1

brommerstudie 2

brommerstudie 2

brommerstudie 3

brommerstudie 3

brommerstudie 4

brommerstudie 4

brommerstudie 5

brommerstudie 5

brommerstudie 6

brommerstudie 6

Met de kennis, opgedaan bij deze voorstudies moest een schilderij gemaakt worden op een formaat van 50 x 35 met daarop een bromfiets- of motorrijder naar keuze: met of zonder helm ( die helm was toen overigens pas twee jaar verplicht, ik heb vroeger nooit zo’n ding op gehad…), in motorpak of hippiekleding (Easy Rider uit 1969 lag toen nog vers in de herinnering), met of zonder landschap op de achtergrond. Aan deze opdracht is met veel enthousiasme en met goed resultaat gewerkt. Verklaring? Het ging over een onderwerp dat dicht bij de leerlingen stond en waar ze graag warm voor liepen!

bromfietser01

bromfietser01

bromfietser02

bromfietser02 Ruud Hendrikx

bromfietser03Hewald

bromfietser03 Hewald Jongenelis

bromfietser04

bromfietser04

bromfietser05

bromfietser05

bromfietser 06

bromfietser 06

bromfietser 07

bromfietser 07

 

Reacties op “Op de brommer”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren