Het succes van ‘Volcanoes online’  in 1998 bij de landelijke en internationale Thinkquestfinales in Amsterdam en Los Angeles veroorzaakte op de KSE een ware exposure: in de ‘HTML -kweekvijver’ van Hans leFèvre borrelde en bruiste het van het talent en ook ik had onder mijn bovenbouwleerlingen wel gegadigden die stonden te trappelen om het ‘Volcanoes-succes’ nog eens dunnetjes over te doen.

Op meerdere fronten gingen leerlingen aan de slag om een finale-waardige website te bouwen en de uiteindelijke oogst voor de Thinkquesteditie voor het jaar 2000  mocht er dan ook zijn. Uit het KSE-aanbod drongen vier websites door tot de landelijke Nederlandse finale die in het Mediapark in Hilversum gehouden zou worden: een website over files (‘Files, de wereld is één grote file’) van Gertjan Luijten en Gerard Tosserams , eentje over graffiti (The writings on the wall’) gemaakt door Sander Hoosemans, een website over poep (‘Shit happens’), dat bleek nog een hoop gedonder op te leveren in de VS) met als makers Mark van der Net en Coen Sanderink en een site over de tijd die Vincent van Gogh had doorgebracht in Etten-Leur (‘Van Gogh at Etten’), gemaakt door Hans Westerbeek.

Aan de teams die deze sites maakten waren met het oog op eventuele kansen in de internationale finale, die gepland stond in Cairo in Egypte ook buitenlandse teamleden toegevoegd. Bij de Van Gogh site en bij de website over graffiti  kwamen, behalve nog een aantal andere items, zoals een tekencursus bij Van Gogh,  projecten aan de orde  die eerder op de KSE gehouden waren (het tunnelproject en ‘Van Gogh langs de weg’). Op deze wijze ontstonden vier websites, boordevol informatie, mooi vormgegeven en gemaakt i.s.m. met diverse musea, de Gemeente Etten-Leur, de heemkundekring en nog vele andere organisaties.

Helaas bleken Amerikaanse truttigheid en preutsheid de site ‘Shit happens’ voor de internationale wedstrijd de pas af te snijden: de ‘judges’ die het toelatingsformulier moesten beoordelen waarin de doelen van de website omschreven waren, vonden het thema ‘improperiate’.  Niet netjes dus… In aanloop naar de finales kreeg de school veel aandacht in de media, mede door de verrassende (bekrompen) beslissing om  ‘Shit happens’ niet toe te laten tot deelname in de internationale wedstrijd.

N.a.v. de afwijzing van Shit happens

N.a.v. de afwijzing van Shit happens

Voorbeschouwing op de finales

Voorbeschouwing op de finales

De KSE finalisten en hun begeleiders op een rijtje

De KSE finalisten en hun begeleiders op een rijtje

Omdat vanaf 2011 Kennisnet (helaas!) gestopt is met het hosten van alle Thinkquest websites staan ‘Files’, ‘The writings on the wall’, en ‘Shit happens’  niet meer online. Gelukkig heb ik nog wel een paar berichten over ‘Shit happens’ geïllustreerd met screenshots van de site en het introfilmpje waarmee de site opende en wat perfect laat zien waar het o.a. allemaal over ging!

Shit 1

Shit 1

Shit 2

Shit 2

Shit 3

Shit 3

Hieronder de Shit happens intro animatie, gemaakt door Mark en voorzien van speciaal voor het filmpje gecomponeerde muziek.

Vooruitlopend op de finale in Hilversum hadden we op de KSE aan het begin van de week de hele dag een filmploeg van de NOS over de vloer die opnames kwam maken voor 2Vandaag. In het uiteindelijk item vertellen Thinkquestdirecteur Pien Voortman en Minister van Onderwijs Loek Hermans over de Nederlandse Thinkquestfinale met een prijzenpot van een half miljoen gulden.  Hans Westerbeek vertelt over zijn Van Gogh site, Coen Sanderink doet een boekje open over Shit happens, en ondergetekende mag ook nog een quote opperen….   Presentatie: Jaap Jongbloed

Reacties op “Het Thinkquestavontuur, deel 4:’Van Gogh at Etten’ en meer!”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren