Een digitaal verhaal. Zelf geschreven, zelf gesproken, zelf gemonteerd. Je wilt een digitale clip maken van ongeveer anderhalve minuut. Dan moet je  een aantal dingen doen voordat je achter de computer je verhaal kunt digitaliseren. Schrijf een verhaal van ongeveer 3/4  kantje (200 woorden). Maak het niet langer, want dan is het te lang om je verhaal voor de microfoon in te lezen. Lees het verhaal een keer hardop met een stopwatch en zorg dat het niet langer duurt dan een minuut. Houd tijd over voor pauzes, muziek en de titel.

Verzamel foto’s, tekeningen, brieven of andere spullen, die je kunt scannen. Verzamel niet teveel, 20 tot 30 items. Van al die items zul je er maar 10 tot 12 gebruiken in je digitale verhaal. Als je bewegend beeld gebruikt (video), bekijk de tapes dan voordat je achter de computer gaat zitten. Maak een lijst van de stukjes die je wilt gebruiken. Noteer van elk stukje de begin- en eindtijd. Gebruik daarvoor het display van je videorecorder.

De stukjes die je gebruikt duren 5 tot 15 seconden. Video vraagt veel ruimte van je harde schijf, dus zorg dat je maximaal zo’n twee minuten video hebt.Voor Mac-gebruikers is iMovie prima. Bij Apple vind je een pagina met alle informatie en kun je het programma downloaden. Met iMovie maak je overgangen van het ene plaatje naar het andere, je kunt titels maken, de beelden versnellen of vertragen, je audio mixen en inzoomen of zelfs ‘pannen’ (met de camera van de ene kant naar de andere kant over een beeld gaan).

John Jonkers van Teleac/NOT kwam in maart 2007 twee dagen op school om tweede klassers digitaal te laten vertellen over hun artistieke passie. Muzieklokaal drie werd tijdens die dagen veranderd in een productieruimte met Apple-laptops met I movie erop en John bracht bovendien een koffertje mee met cd’s met muziek waar geen rechten op berustten die gebruikt mochten worden voor de achtergrondmuziek.

Anouk vertelt over haar passie voor tekenen. Met dit filmpje zou ze veel succes hebben en het zou Anouk inspireren tot nieuwe filmactiviteiten, waarover later meer!

Newroz deelt hier haar passie voor rappen met ons: live en in de studio. De pechvogel had op het moment van de opnamen nèt haar enkel gebroken…..

Mylène is, zolang ik haar ken vanaf de tweede klas een echt theaterdier en daar vertelt ze in onderstaand filmpje over.

Lilian ontwerpt en maakt haar eigen kleding en accessoires en vertelt over de eerste door haar georganiseerde modeshow waarin haar creaties worden getoond.

Judith had al een passie voor fotografie, maar toen ze bij het maken van dit debuutfilmpje kennis maakte met filmen en monteren werd dàt haar grote hobby!

Nikki is een en al muziek: ze schrijft, componeert en zingt. We zullen later op dat gebied nog meer van haar zien en horen.

In juni 2007 heb ik een compilatie van bovenstaande en andere filmpjes opgestuurd naar het NFFS.  Bij dit Nederlands Filmfestival voor scholieren in Lelystad wonnen de makers van deze korte filmpjes  de Teleac/NOT Nachtlabaward, uitgereikt door Teleac redacteur Frank van Dixhoorn, met wie ik in die tijd buitengewoon vriendschappelijk en intensief heb mogen samenwerken. Samen hebben we het leerplan Media educatie  in boekvorm kunnen laten verschijnen en samengewerkt bij diverse SchoolTV producties.

vlnr:Judith,Anouk,Nilli,Newroz,Ilse,Lilian,Mylene

vlnr: Judith, Anouk, Nikki, Newroz, Ilse, Lilian, Mylene

Hieronder een impressie van het NFFS 2007 in Lelystad met de prijsuitreiking aan onze leerlingen!

Reacties op “Digitaal vertellen”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Elizabet Newroz Ceylan via FB: Haha super leuk sjaak !! Wel heeel erg lang geleden!

  sjaakjansen op 14 november 2015 om 14:25 uur.

 2. Feest van herkenning op FB. n.a.v. bovenstaand verhaal:
  Milou van den Bemd: Haha Iris tag anouk en nikki hierin

  Iris van den Bemd: Haha Anouk Nuyten Nikki Schram, na al die jaren nog steeds beroemd

  Rosanne Post: Lilian Vdb

  Lilian Vdb: Rosanne Post haha

  Lilian Vdb: Ilse van Dorst, Milène van der Smissen

  sjaakjansen op 14 november 2015 om 23:55 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren