De reis naar de Nederlandse Thinkquestfinale 2000  in  Hilversum werd door de vier KSE-teams na alle vooraf gaande publiciteit vol verwachting ondernomen, maar dat we met zò’n eindresultaat uit de bus zouden komen hadden we zelfs in onze stoutste dromen niet gedacht! Lees hieronder het met filmpje en foto’s geïllustreerde verslag van de dag door Stemverslaggever Wim van den Broek.

Toen de coaches Hans le Fevre en Sjaak Jansen voor de tweede keer het  podium in de Hilversumse MediaPark Event Studio bestegen kreeg Bas Westerweel iets in de gaten: ‘Jullie weer! Dat moet doorgestoken kaart zijn!’  Gisteren was de dag van de Thinkquest-finale in de Hilversumse studio’s. Van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) deden vier teams mee.

Alle vier vielen ze in de prijzen en deden daarmee de grootste greep in de forse prijzenruif.  Thinkquest is een computer-webstrijd’ voor scholieren en -dit jaar voor het eerst – leerlingen van de basisschool. Het gaat erom wie de mooiste website kan  bouwen, die bovendien bruikbaar is voor het onderwijs. Klaarblijkelijk hadden ze die opdracht in Etten-Leur het best begrepen. Er was tegenstand van liefst 167 teams uit het hele land. „Van doorgestoken kaart kan dus geen sprake zijn”, aldus Sjaak Jansen, docent aan de KSE en coach van de websitebouwers.

„Het jureren gaat zeer strikt.”  Dat blijkt: eerst beoordelen vijfhonderd vrijwilligers via internet de sites. Daarna worden de beste sites door twaalf experts op het gebied van onderwijs en web-techniek uitgebreid besproken. Daar rollen dan de winnaars uit.

Voor de prijsuitreiking bij de computers

Voor de prijsuitreiking bij de computers

Alle sites worden nog even bekeken en besproken

Alle sites worden nog even bekeken en besproken

De spanning voor de uitslag

De spanning voor de uitslag

Minister Hermans en Bas Westerweel

Minister Hermans en Bas Westerweel

Nance en Bas bezig

Nance en Bas bezig

Hermans en Westerweel nog een keertje

Hermans en Westerweel nog een keertje

Bas Westerweel en presentatrice Nance van de Tros mochten gisteren de prijswinnaars bekendmaken tijdens de feestelijke finale. Eerder deed onderwijsminister Hermans dat bij de juniorenteams. Ook daar was Etten-Leur met een team van De Vier Heemskinderen vertegenwoordigd, maar dat viel niet in de prijzen.

Hun site over recreatie in Noord-Brabant was feitelijk ook nog niet af. De eerste prijzen vielen in de leeftijdsgroep 12 tot en met 15 jaar.Gert Jan Luijten en Gerard Tosserams werden derde  en streken 5000 gulden op met hun site Files, de toekomst is een grote file. Oplossingen voor dat fileprobleem hadden ze ook. Niet voor niets was de Etten-Leurse delegatie met de trein naar Hilversum afgereisd.

De tweede plaats en 7500 piek was voor het internationale team van Sander Hoosemans met zijn collega’s uit Pakistan en Singapore. Zij beschreven graffiti in The writings on the wall.  Daarna was de koek nog niet op, want de door de Amerikanen zo gewraakte site Shit happens van Coen Sanderink en Mark van der Net haalde in de categorie 16 jaar en ouder de 2e prijs. Goed voor 7500 gulden.

Het grootste geldbedrag, de eerste prijs, 10.000 gulden, ging naar Hans Westerbeek met zijn ook internationaal hoog scorende site Van Gogh in Etten. Hans maakte deze samen met Oyinda Osonowo uit Nigeria en Sheng Quan Zhang uit Singapore. Hopelijk ontmoet hij zijn website-maten later dit jaar nog bij de internationale finale . De Van Gogh-site haalde de eerste prijs. De hoofdprijs ging echter naar een team uit Heerlen. De Kunstprijs ging weer wel naar de Van Gogh-adepten, weer 5000 pietermannen. Zo ging er eventjes 35.000 gulden mee terug in de trein naar Etten-Leur.

Gert-Jan krijgt de prijs van 5000 piek voor zijn filesite

Gert-Jan krijgt de prijs van 5000 piek voor zijn filesite

Voor Diederik 7500 gulden voor de grafitti site

Voor Sander 7500 gulden voor de grafitti site

Mark en Coen cashen 7500 piek voor Shit happens

Mark en Coen cashen 7500 piek voor Shit happens

Hans' Van Gogh site is goed voor totaal 15000 gulden

Hans’ Van Gogh site is goed voor totaal 15000 gulden

Aanwijzingen van de fotograaf voor de winnende KSE-ers

Aanwijzingen van de fotograaf voor de winnende KSE-ers

En zo kwamen ze uiteindelijk in de krant!

En zo kwamen ze uiteindelijk in de krant!

Hieronder wat filmpjes van de prijsuitreiking en het ‘Dagje Hilversum’.

`Ongelofelijk’  Sprakeloos stonden de prijswinnaars na de uitreiking naar hun cheques te kijken. Ook de coaches konden het amper geloven. We gingen voor een topdrie-klassering. Nu hebben ze allemaal prijs. Dit is ongelofelijk Voor Jansen en Le Fevre is dit een mooi moment om te stoppen.„Dat wil zeggen: nu willen we de informatietechniek aan de heleschool overdragen. Met dit succes moet dat lukken en dan zijn er volgend jaar vast weer site-bouwers op de KSE.” Daar waren ze het allemaal over eens: betere reclame kun je voor je school niet vinden. Zeven minuten bij  2Vandaag, en opnieuw gisteren in de volle schijnwerpers bij heel wat persfotografen en televisiestations.

Van Gogh at Etten, sketches and billboards, Engelse versie: http://library.thinkquest.org/C001734/

De Nederlandse versie vind je hier: http://hanswesterbeek.nl/thinkquest/vangogh/

Wie in de finale van  de internationale wedstrijd zou komen en hoe dat afgelopen is kun je binnenkort lezen op dit blog in ‘Het ThinkQuestavontuur deel 6’!

 

Reacties op “Het ThinkQuestavontuur deel 5: de Nederlandse TQ-finale 2000 in Hilversum”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Sander Hoosemans via Linkedin:
    Hey meneer Jansen!
    Zo dat is lang geleden zeg. Leuk om hier weer aan herinnerd te worden :-). Staan zelfs foto’s op die ikzelf nog nooit gezien heb.

    sjaakjansen op 16 december 2014 om 17:23 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren