Als coördinator van culturele activiteiten krijg je tal van uitnodigingen voor projecten en andere zaken. De invitatie van Mytylschool de Schalm in Breda om aan onderstaand project mee te doen werd, na overleg met de collega’s muziek en drama met beide handen aangegrepen en vormde het begin van een jarenlange in elk opzicht boeiende en innige  samenwerking tussen KSE en Schalm!

Het project: de Scholierentour

De organisatie: Stichting Cardo.

De bedoeling:  de Scholierentour betreft een ontmoeting tussen jongeren met en zonder handicap. Verspreid in Nederland bezoeken jongeren van een middelbare school een zorginstelling voor jongeren met een lichamelijke handicap. En andersom: jongeren van een zorginstelling bezoeken op hun beurt een reguliere, middelbare school.


De leerlingen van beide scholen geven elkaar een rondleiding en voeren kennismakingsgesprekken over hun belevenissen, ambities en dagelijkse activiteiten.

Deze twee ontmoetingsdagen worden afgesloten met een gezamenlijke, culturele regionale finale avond met diverse optredens. Een deskundige jury kiest tijdens deze avond een winnaar die een plek krijgt in de Landelijke finaleavond.  Pianovirtuoos Jan Vayne begeleidt de kandidaten op het podium. Aan het eind van de tour organiseert stichting Cardo voor alle deelnemende jongeren, docenten en begeleiders aan de Scholierentour de Landelijke Finale avond.

KSE en Schalm hadden al gedurende enkele jaren een warme relatie: bij elke kerstmusical die de laatste jaren op de KSE werd opgevoerd, werden de Schalm-leerlingen uitgenodigd om met de speciale bus van Rolerisuit naar Etten-Leur te komen. Schalmcollega Ineke Marijnissen en ik kenden elkaar zodoende al een beetje, dus de contacten voor de wederzijdse kennismakingsdagen waren snel gelegd en over de wijze waarop we dit project samen zouden ingaan waren we het ook snel eens.

In plaats van de ene school met de andere te laten ‘battle-en’ werd besloten met leerlingen van allebei de scholen bandjes te vormen en zo met elkaar de muzikale strijd aan te gaan! Dat heeft geleid tot een werkelijk prachtige en ontroerende avond in een volle aula van de KSE op 15 oktober 2009.

Foto uit BN/DeStem van de repetities

Foto uit BN/DeStem van de repetities

Artikeltje in BN/DeStem over de kennismaking op de KSE

Artikeltje in BN/DeStem over de kennismaking op de KSE

Ron en Floortje regisseren

Ron en Floortje regisseren

Vayne´s vleugel arriveert

Vayne´s vleugel arriveert

Even pauze in de foyer

Even pauze in de foyer

Het programma doornemen met Brandi

Het programma doornemen met Brandi

Tijdens beide ontmoetingsdagen op de Schalm en de KSE werd kennis gemaakt, werden de bandjes gevormd, de eerste repetities gedaan  en werd er afgesproken om op 15 oktober al bijtijds aanwezig te zijn in de aula van de KSE om samen nog een keertje te repeteren en te sound checken.

Daarbij was dan ook Jan Vayne bij die een aantal deelnemers op de vleugel mede zou begeleiden en Brandi Russel die de presentatie zou verzorgen. Die middag werd er gerepeteerd dat de stukken er van af vlogen onder de regie van KSE collega Ron Schijfs en Schalmcollega Floortje Michielsen, en na de gezamenlijke maaltijd ging iedereen zich opdoffen voor de optredens.

Die avond werd er gezongen en gemusiceerd dat de stukken er van af vlogen en elk bandje deed het SAMEN!

Samen eten

Samen eten

Inspelen in een van de muzieklokalen

Inspelen in een van de muzieklokalen

Het publiek stroomt toe

Het publiek stroomt toe

Volle zaal in spanning

Volle zaal in spanning

Glenn gaat los

Glenn gaat los

Samen musiceren

Samen musiceren

Met idool jan Vayne na een geslaagd quatre mains

Met idool jan Vayne na een geslaagd quatre mains

Rolstoelballet van de bovenste plank

Rolstoelballet van de bovenste plank

De latere winnaars on stage

De latere winnaars on stage

Zicht op de jurytafel

Zicht op de jurytafel

De winnaars met Roos

De winnaars met Roos

BN/DeStem: verslag van de finale

BN/DeStem: verslag van de finale

Uiteindelijk besliste de jury onder voorzitterschap van Roos Prommenschenckel,in 2006 Mis(s) Onbeperkt Nederland,  na een prachtige avond waarbij een veel mensen  het niet droog hielden (ik ook niet), dat de vertolkers (KSEers en Schalmers)  van het eigen nummer ‘The Lost son’ (waar we op dit blog al eerder kennis mee hebben gemaakt) door mochten naar de landelijke finales in Maarssen, maar daarover een volgende keer weer meer!

Hieronder een filmpje, gemaakt door Marjoes Melisse van twee optredens, waaronder de uiteindelijke prijswinnaars!

In onderstaande presentatie nog meer foto’s!

Scholierentour 2009 from jacjans

De Scholierentour kent de volgende doelstellingen:

 • Jonge mensen met en zonder handicap ‘ontmoeten’ elkaar met als middel cultuur.
 • Door dit project kan vorm worden gegeven aan bewustwording (beeldvorming bijstellen) en integratie plaatsvinden.
 • Aangezien er zowel bij de deelnemers als ook bij het publiek sprake is van mensen met en zonder handicap, is integratie een centraal thema.
 • De ontmoeting van jongeren met en zonder handicap in elkaars ‘leefwereld’ (school en instelling) wordt op treffende wijze vorm gegeven.
 • Het ‘mobiliseren’ van het talent van jonge mensen met en zonder handicap is een prachtige uitdaging.

Het Revalidatiefonds financiert dit project al enige jaren.

 

 

Reacties op “Scholierentour 2009”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Hallo Sjaak,
  wat leuk om weer terug te lezen! De band tussen onze scholen is inderdaad bijzonder, en ook dit jaar hebben we met de Schalm genoten van het optreden van de KSE in de musical Hairspray. Super!
  Groetjes, Ineke

  Ineke Marijnissen op 2 juni 2013 om 22:34 uur.

 2. Joke Klep via Facebook: bijzonder weer…

  sjaakjansen op 29 juni 2015 om 09:47 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren