‘Van Gogh at Etten, sketches and billboards’  is een website die, de titel zegt het al, focust op twee aspecten:  het verblijf van Van Gogh in Etten gedurende ongeveer een half jaar en de eerste serieuze schetsen die hij in deze periode maakte en het grote billboardproject ´Van Gogh langs de weg´ wat we enkele jaren eerder op de KSE gedaan hadden.  Ook bevat de site spelletjes en een complete online-tekencursus.

Als Hans le Fèvre, mijn collega Nederlands die het HTML talentenkweekvijvertje op de KSE bestierde,  en ik weer aan een nieuw Thinkquestproject begonnen samen met onze leerlingen, keken we altijd uit naar onderwerpen en thema´s die geschikt zouden kunnen zijn en waar nog niet veel over te vinden was op het www.  Vergis je niet, vandaag aan de dag is dat natuurlijk een speld in een hooiberg, maar aan het begin van het nieuwe millenium was het www nog lang niet zo overvol en compleet gevuld met van alles en nog wat.

Met name de tijd die Vincent van Gogh in Etten had doorgebracht was noch online, noch in officiële uitgaven die over de schilder in  boekvorm verschenen waren, uitgebreid onder de aandacht gekomen. Wij wilden proberen in die leemte te voorzien en tevens een extra uniek KSE-kantje aan de site te geven, door aandacht te besteden aan het grote billboardproject van enkele jaren eerder in1990  , waarover je in dit blog al hebt kunnen lezen, en hoe het allemaal zo gekomen was.

Collega Hans had in zijn HTML clubje een andere Hans zitten die wellicht wel in staat was om hiermee aan de slag te gaan, en dat hij tevens belangstelling had voor de schilderkunst van Van Gogh was mooi meegenomen. In een van de vorige posts is te zien en te lezen geweest dat dit inderdaad een schot in de roos geweest bleek te zijn. In de Nederlandse Thinkquestfinale in Hilversum ging Hans’ Van Goghsite strijken met de eerste prijs (10.000 gulden) en de kunstprijs (5000 gulden).

In die tijd werd eveneens duidelijk dat Hans en zijn team, met daarin  leerlingen uit Nigeria en Singapore, met de Engelse versie van deze site was doorgedrongen tot de  internationale finale die gepland stond in  Cairo. Door onrustige politieke omstandigheden werd deze finale echter uitgesteld, afgelast en uiteindelijk in maart 2001 gehouden in het CERN  in Genève. Uiteindelijk zou het team met Van Gogh at Etten gaan strijken met de platinum award, goed voor een studiebeurs van 15.000 dollar voor elke leerling.

Het Hilton aan het meer van Genève

Het Hilton aan het meer van Genève

Twee Nederlandse teams aan tafel

Twee Nederlandse teams aan tafel

Prijsuitreiking bij CERN 1

Prijsuitreiking bij CERN 1

Prijsuitreiking bij CERN 2

Prijsuitreiking bij CERN 2

And the winner is.......

And the winner is…….

Het van Goghteam on stage

Het van Goghteam on stage

Het diner na de finale

Het diner na de finale

The winners!

The winners!

Het Van Gogh-team met de coaches

Het Van Goghteam met de coaches

Collega Hans, die leerling Hans vergezelde naar Genève schreef als volgt over de wederwaardigheden daar:

“Van Gogh in Etten,  Westerbeek in Genève!

Op 17, 18, 19 en 20 maart waren Hans Westerbeek en ik in Genève voor de jaarlijkse prijsuitreiking van ThinkOuest International. De site die Hans samen met een student uit Singapore en een uit Nigeria maakte was een van de genomineerde.

Eerste klas vliegen, een kamer in het Hilton aan het Meer van Genève: de Amerikaanse organisatie had kosten noch moeite gespaard om het ons naar de zin te maken.  Even gingen mijn gedachten terug naar de brugklas. Via de toenmalige conrector kwam Hans in het “internetgroepje” en leerde daar websites maken.  En met wat voor een gevolg.   De afgelopen dagen maakten we excursies naar het Olympisch museum, viel wat tegen, in Lausanne (op zaterdag), naar een chocomaker in Prangins (we kregen daar zelfs een `diploma’ chocobezoek) (zondagmorgen) en (maandag) naar CERN in Geneve, waar ook de uitreiking van de prijzen werd gehouden.

Bij CERN werden we rondgeleid en in het auditorium hield een van de `oprichters’ van het Internet een lezing. Na een goed gesprek van meer dan een uur met een internationale jury op zondagmiddag zag het team de prijsuitreiking die op maandagavond zou plaatsvinden ontspannen tegemoet. De woorden (uitgesproken door de ambassadrice van Roemenie: “And the platinum award is for the team ………….. Van Gogh in Etten”, zorgden voor een vreugde-uitbarsting van de teamleden. (Dat moment is te zien in onderstaande reportage van de prijsuitreiking vanaf 28:38).
Samen met de Nederlandse ambassadeur in Zwitserland en de directrice van ThinkQuest  Nederland zaten de Nederlandse deelnemers en coaches aan voor het afsluitende diner. Dankzij een perfect “werkhok” in 506 (toch wel uniek in Nederland), en de gedrevenheid en het inzicht van Sjaak heeft onze school weer van zich doen spreken.”

Voor wie de hele ceremonie wil zien,compleet met indrukken van de dagbesteding in Genève door de finalisten en daar de tijd voor heeft ( meer dan 2 1/2 uur!) kan hieronder terecht! Vanaf 28.38 dus het moment waarop Hans Westerbeek met zijn team de hoofdprijs in ontvangst mag nemen!

 

Reacties op “Het ThinkQuestavontuur deel 6: Van Gogh in de finale in Genève”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Reactie van Hans via Hotmail:
  Wat leuk! Wat een maffe tijd. Jammer dat ik op het moment zelf wel door had dat we unieke kansen kregen, maar dat het zó groots opgezet was door die malle Yankees realiseerde ik me pas later. Lang leve de internetbubbel!

  Het bezoek aan het olympisch museum, en het diner met de ambassadeur… dat ben ik allemaal straal vergeten. Andere dingen staan me helderder bij, zoals dat bezoek aan aan de chocolatier. Waarom dat zo’n indruk gemaakt heeft weet alleen Sigmund Freud waarschijnlijk. Verder meen ik me te herinneren dat we door een Urbanus-lookalike door een stukje van de CERN-deeltjesversneller zijn geleid. Maar dat detail, dat het de deeltjesversneller was, dat heb ik misschien later onbewust ingevuld. En er was nog iets met een kaasfondue in een groot restaurant. Daar werd na een voorafje een meterslange alpenhoorn binnengedragen. Sytse en/of Onno Faber hebben daar nog op staan toeteren … En de kaasfondue deed zo’n beetje alle niet-Europese gezichten wat vertrekken. “Wat is die stinkende plakzooi?!”

  Enfin, ik moest maar eens aan mijn memoires gaan schrijven, haha!

  Bedankt voor de herinneringen!!

  Hans

  sjaakjansen op 9 juni 2013 om 14:44 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren