Tot mijn verrassing werd ik gisterenmiddag gebeld door BN/DeStemverslaggever Léon Krijnen. Léon is een oude bekende die in de begintijd  van het internet in de negentiger jaren als redacteur ICT regelmatig stukjes schreef in de krant over de verrichtingen van de KSE-ers in de ThinkQuestcompetitie.  Het stukje waarvoor hij me gisteren belde vind je integraal hieronder!

Met de naam Jansen zijn we deze week aangeland in de top-3 van de meest voorkomende familienamen in Etten-Leur. In Etten-Leur woonden begin juni, toen we met deze serie begonnen, 199 mensen met de achternaam Jansen. Met een natte vinger in de lucht durven we te veronderstellen dat ze sportief aangelegd zijn. Zoekend op de naam Jansen in digitale archieven duiken er in ieder geval veel regionale sportverslagen op.

Of het nou om hardlopen, honkbal, hockey, rugby, tafeltennis, wielrennen of zwemmen gaat, er zijn Jansens die scoren, winnen of verliezen. Ook op andere gebieden doen ze van zich spreken. Zoals Toos Sol-Jansen, die haar oorlogservaringen in een Jappenkamp in her toenmalige Nederlands-Indië van zich afschreef in een Levensboek. Of Antoon en Frank Jansen die aan de Naaldstraat en de Zandspui prei verbouwen, die buiten de veiling om aan grote afnemers klanten in binnen- en buitenland afgezet wordt. Alleen jammer dat ze hun hypermoderne bedrijf geen `Jansen en Jansen’ genoemd hebben, naar de twee net zo domme als onsterfelijke detectives uit Kuifje.

Maar de allerbekendste Jansen in Etten-Leur zal Sjaak zijn. Niet omdat hij in de gemeenteraad zit of wethouder is geweest, of op een andere manier in de publieke belangstelling gestaan heeft. Maar wel omdat hij als docent kunst¬onderwijs op de KSE in een carriere van vier decennia duizenden leerlingen les gegeven heeft. Zeker weten doet ie het niet, maar hij schat zelf dat het er „tussen de 11 en 12.000″ geweest moeten zijn.

In een zwart gat is ie naar eigen zeggen niet gevallen, nadat hij afgelopen najaar afscheid nam van de KSE. „Het huis is geschilderd, en de tuin is gedaan. En ik heb nog steeds mijn treintjes op zolder.” De meeste tijd besteedt hij aan zijn weblog, waar hij met een heidens karwei bezig is: het digitaliseren en beschrijven van zijn analoge verleden, van waar hij allemaal op de KSE mee bezig geweest is. Op zijn blog www.sjaakjansen.nl wordt bijna iedere dag wel iets nieuws gepubliceerd, al dan niet uit het verleden. „We waren er op KSE vroeg bij, als het om internet gaat, met computers, internet, digitale video, en uiteindelijk de social media. Zie mijn weblog maar als een soort van afkicken.”

Zijn zoon en leerling Jeroen mocht in 1997 als 15-jarige voor de KSE naar de finales van de ThinkQuest in Los Angeles. Een wereldwijde wedstrijd mooie websites bouwen. Jeroen ontwierp samen met Cameron uit de Verenigde Staten en Calvin uit Singapore `Volcanoes online’  en won er een studiebeurs van 15.000 dollar mee. Dat geld is goed besteed: 16 jaar na dato is Jeroen informatie- en systeemanalist.
De top-10: 1. De Jong 2. Van den Broek 3. Jansen 4. Dekkers S. Van Gils 6. Heeren 7. Van Dongen 8. Van den Berg 9. Roovers 10. Van Zundert.

Zie ook: https://www.facebook.com/BNDeStemEttenLeur

Bij de aanvang van mijn blog vorig jaar oktober,  besteedde BN/DeStem al de nodige aandacht aan dit initiatief: zie hier.  Aan het in dat artikel aangekondigde jaartje bloggen knoop ik nog maar een jaar vast.  Nog materiaal in overvloed!

Leons artikel

Léons artikel

Leons artikel

Léons artikel

Reacties op “Publiciteit in BN-DeStem!”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Leuk stukje papa!
    Floris merkte op dat wij de allerbekendste Stappenbeld van Etten-Leur in huis hebben :).
    Liefs, Eveline

    Eveline Jansen op 30 augustus 2013 om 16:40 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren