Dit is dan al weer het honderdste bericht dat ik op dit blog post.  Voorlopig heb ik nog meer dan genoeg materiaal om nog even door te kunnen!  Deze ´Gouwe Ouwe´dateert  uit 1985. Het is een pentekenopdracht waarbij vierde klassers zelf een kwartet ontworpen en getekend hebben. Dit kwartet werd tijdens de Vastenactie (de toenmalige jaarlijkse goede doelen actie op de KSE)  te koop aangeboden voor het daverend bedrag van 2 gulden, van euro’s had niemand toen nog gehoord…

Het is al vaker gebleken: als leerlingen weten dat hun werk concreet ergens voor gebruikt zal worden, dan zijn zij vaak bereid een stapje extra te zetten. Toen ik deze opdracht aankaartte had ik niet gedacht zoveel mafheid en fantasie opgeroepen te hebben! Bij de vastenactie moet elke klas een eigen activiteit regelen om  zo’n hoog mogelijk bedrag te scoren voor het goede doel. Met deze opdracht waren enkele groepen uit de 4e onder de pannen en de leerlingen van wie de tekening niet geselecteerd werd voor het uiteindelijke kwartetspel, deden extra hun best zoveel mogelijk spellen af te zetten onder hun familie en kennissen.

Behalve enkele honderden  guldens en heel veel leuke reacties bracht dit kwartetspel ook de nodige publiciteit in de plaatselijke pers en in het Maandblad voor Beeldende Vorming met zich mee. Als je de items en onderdelen van het spel zo eens bekijkt kun je constateren dat leerlingen van toen en nu niet ècht verschillend tegen de alledaagse schoolpraktijk en hun docenten aan keken! Al heet ‘niet onderwijzend personeel’ vandaag de dag ‘onderwijs ondersteunend personeel’….

Uit huis-aan-huisblad De Gazet

Uit huis-aan-huisblad De Gazet

Uit huis-aan-huisblad Groot Etten-Leur

Uit huis-aan-huisblad Groot Etten-Leur

Uit regionaal dagblad De Stem

Uit regionaal dagblad De Stem

Omslag Maandblad voor Beeldende Vorming

Omslag Maandblad voor Beeldende Vorming

Running Galery in Maandblad voor Beeldende Vorming

Running Galery in Maandblad voor Beeldende Vorming

Vervoer naar school

Vervoer naar school

Schooltassen

Schooltassen

Soorten leerlingen

Soorten leerlingen

Niet onderwijzend personeel

Niet onderwijzend personeel

Spiekmethoden

Spiekmethoden

Spijbelsmoesjes

Spijbelsmoesjes

Verschillende lokalen

Verschillende lokalen

Moderne leermiddelen

Lerarenmaniertjes

Moderne leermiddelen

Moderne leermiddelen

Straf

Straf

Schoolreizen

Schoolreizen

Vakanties

Vakanties

Wie thuis wil kwartetten kan het scholierenkwartet hier  downloaden. Veel plezier!

Reacties op “Aflevering 100: Scholierenkwartet”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Yvette en Ans reageerden via Facebook als volgt:
  Yvette Zijffers-van Der Putten:
  Wat is dat een vreselijk leuk resultaat… avondje kwartetten is dan echt erg leuk! Het spel is dus daadwerkelijk uitgebracht… ik heb er toentertijd geen weet van gehad dat het er was, bij ons thuis zijn ze dan vast niet aan de deur geweest …

  Ans Nijman-Bruinincx:
  Wat leuk ook, dat kwartet. Ik was er toen nog net niet bij. Heb wel een ander kwartet liggen nog met tekeningen van collega’s, gemaakt door???? Werd eind van een schooljaar eens uitgedeeld. Wat zijn er al veel weg die daar op staan.

  Sjaak zegt: het kwartet wat Ans bedoelt is hier te vinden:
  http://www.sjaakjansen.nl/2014/04/25/kse-collegas-geportretteerd/#.VXLeJM31G1E

  sjaakjansen op 2 september 2013 om 17:35 uur.

 2. en er is wellicht ’n spijbelsmoes aan toegevoegd: batterij van mobieltje leeg…

  Joke Klep op 11 oktober 2015 om 13:53 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren