‘Screenie’: als je dit woord googlet vandaag de dag krijg je een aantal betekenissen waarvan we in de negentiger jaren van de vorige eeuw, toen ik voor het eerst het woord tegenkwam, nog nooit van gehoord hadden. Naar wat  ik toen in het destijds populaire maandblad ‘Computer Totaal’ gelezen had was een screenie een omlijsting om die saaie  14 of 15 inch monitoren met hun grijze of beige brede behuizingen en relatief kleine beeldschermen een beetje te maskeren en op te vrolijken.

Een screenie was een  omlijsting  rond het computerscherm, die naar eigen smaak en voorkeur uitgekozen kon worden bij een klein bedrijfje dat daarmee hoopte op een gat in de markt. Echt doorgebroken is de screenie niet maar het was wel een leuke voor een opdracht voor onze examenleerlingen: ontwerp naar eigen smaak en voorkeur een omlijsting voor je computermonitor die iets laat zien van je eigen smaak en voorkeur. Het mag daarbij gaan om zaken als computerspelletjes of -programma’s, maar ook beeldende kunst of andere facetten uit het leven van de leerlingen mogen ter inspiratie verwerkt worden.  Je screenie moet jouw monitor een opvrolijkende boost geven!

Deze opdracht leverde een zeer rijke oogst van ontwerpen op die ook daadwerkelijk uitgevoerd werden met materiaal naar keuze op stevig tekenpapier volgens de afmetingen van de monitor. Er waren meer dan genoeg werkstukken beschikbaar om alle computers in het computerlokaal mee op te vrolijken voor de jaarlijkse open dag in januari 1996. Op de prikborden van het lokaal werden de studieschetsen en experimenten ten toon gesteld zoals je ziet op de overzichtsfoto’s van het lokaal.

Mooi te zien op de foto’s hoe de computers en het lokaal, destijds hèt vlaggenschip van de school, door ons thans als echte vintage beschouwd zal worden! Ook de gekozen thema’s voor de screenies ademen helemaal de sfeer van die tijd. De afbeeldingen die op het computerscherm te zien zijn hoorden bij interactieve MS-DOS-programmaatjes op diskette(!) over de beeldaspecten die Kees Lauwen en ondergetekende een jaar eerder (1995) tijdens een workshop op het KPC in Den Bosch gemaakt hadden. Hier hadden we ook kennis gemaakt met workshopleider Antoine Gerrits, die meerdere malen zijn waarde voor de KSE zou bewijzen!

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

screenie

Schetsen en experimenten

Schetsen en experimenten

Screenies in het computerlokaal

Screenies in het computerlokaal

Open dag 1996

Open dag 1996

Hier nog een powerpoint met alle screenies bij elkaar!

Screenies from jacjans

Reacties op “Screenies”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren