Laatst heb ik in een bericht aandacht besteed aan Philip Corsius, een van de media-pioniers-leerlingen die door zijn inzet en digitale oplossingen van zijn opdrachten gerust een voorloper genoemd mocht worden bij de ontwikkeling van het media- onderwijs waarmee de KSE zich vanaf het begin van het millennium profileert.

In dat kader mogen we zeker ook Hans Westerbeek niet vergeten. Hans zijn we al tegengekomen als ThinkQuestwinnaar met zijn site Van Gogh at Etten (in volgende TQ-edities zou hij wederom scoren, daarover later) , maar ook hij heeft als filmer en editor zijn sporen verdiend. Al eerder heb ik hier vermeld hoezeer de praktische opdrachten bij CKV die vaak alleen maar goed bedoelde zooi opleverden, mijn collega Michiel Eikenaar en mij gingen tegenstaan. Daar kwam echter een einde aan toen in 2002 Hans met zijn klasgenoten Joris, Jordy en Bjarne aan kwamen zetten met maffe filmpjes als uitwerking van CKV thema’s als ‘De Droom’ en ‘De Liefde’.

Niet gehinderd door enige kennis maar fris van de lever en links en rechts winkels binnen stappend om medewerking te vragen (en te krijgen!) bij hun gefilm kwamen ze met hilarische rolprenten waarvan er hier twee te bekijken zijn. Zij zorgden met deze filmpjes voor een waar ‘sneeuwbaleffect’, zowel bij hun medeleerlingen  die ook graag met dit nieuwe medium aan de slag wilden, als bij mij en Michiel bij het maken van nieuwe audiovisuele opdrachten. Mede daardoor begonnen wij met de ontwikkeling van meer media opdrachten hetgeen uiteindelijk zou resulteren in het eerste mediawijsheidleerplan van Nederland!

Om op die twee filmpjes hieronder terug te komen: onder begeleiding van  Michiel  zijn de jeugdige filmmakers  naar het Filmfestival Camera Zizanio  in Pyrgos (Griekenland) getogen. Daar hebben zij van hun wederwaardigheden en avonturen (ze maakten daar o.a. een aardbeving mee) een gefilmd dagboek gemaakt plus een actiefilmpje met het hotel als decor. Hilarische beelden vaak met een hoofdrol voor collega Michiel die mij plotseling meent te zien verschijnen op een pleintje in Pyrgos en de plaatselijke disco opschrikt met een dansje op de hit YMCA van Village People. Zonder prijs (helaas) maar met een hoop rijke ervaringen en inspiratie kwam men weer terug naar Nederland. Hieronder het verslag uit  BN/DeStem , wat foto’s èn natuurlijk de filmpjes!

KSE-ers naar Griekenland voor filmfestival

Van onze verslaggeefster

ETTEN-LEUR – De verbazing is nog af te lezen van de gezichten van het viertal. Over ruim een week stappen Jordy Koevoets, Bjarne Tellelcamp, Hans Westerbeek en Joris Janssen in het vliegtuig naar Griekenland. De vier KSE-leerlingen zijn met twee korte films genomineerd voor het filmfestival Camera Zizanio. De jongens kunnen bet nog nauwelijks geloven. Vorig jaar maakten ze in opdracht van school voor het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) twee korte filmpjes. Via via hoorde hun docent Sjaak Jansen over het internationale filmfestival in het Griekse Pyrgos, gericht op jongeren. Hij kreeg het advies eens informatie in te winnen. Jansen: „Ik ben op internet gaan zoelcen en het leek me wel wat. Na overleg met de jongens zijn de filmpjes ingestuurd voor deelname. Al snel kwam het bericht dat allebei de werkstukken waren genomineerd.”

De filmpjes duren ieder ongeveer vier minuten. Het eerste werkstuk is vorig jaar december gemaakt door het viertal en heet ‘Money makes the difference’. „We moesten voor het vak CKV een opdracht maken binnen het thema dromen”, vertelt Westerbeek. „Je mocht zelf weten hoe je het wilde aanpakken. Wij kozen voor het maken van een filmpje, gewoon omdat ons dat wel leuk leek. Mijn vader had net een camera gekocht en daarmee zijn we dus op pad gegaan.”  Het filmpje draait om de droom rijk te zijn en nergens naar te hoeven kijken. De vier jongens spelen zelf de hoofdrollen. Geld wordt over de balk gesmeten,dure spullen vernield. Uiteindelijk verandert de mooie droom in een nachtmerrie als de rekeningen door de brievenbus vallen. De opname eindigt met een kort overzicht van bloopers tijdens de filmsessie. „Dat vonden we zelf wel grappig”, zegt Telle-kamp. „Bovendien was het voor de klas ook aardig om te zien”, vult docent Jansen aan. „Via die bloopers krijg je toch een kijkje in de keuken te zien.”

Het tweede filmpje, gemaakt in mei van dit jaar, behandelt het thema liefde. Onder de titel Love unlimited hebben de vier jongens op speelse wijze het thema tot uitdrukling gebracht. De opdracht valt uiteen in twee delen. In het begin van het filmpje is er aandacht voor `liefde in de sa-menleving’, in de breedste zin van het woord. Korte beelden van verliefde stellen op straat, verliefde eenden in het park en bestaand reclame- en filmmateriaal dat aansluit op het thema,volgt elkaar in hoog tempo op. Het tweede deel van het filmpje bestaat ook uit korte shots, maar dit keer opgenomen op school. De jongens zijn met de camera door het gebouw gaan lopen en hebben willekeurig aan leerlingen en docenten gevraagd waaraan ze denken bij het woord liefde. De spontane reacties zijn snel achter elkaar gemonteerd, waardoor een grappig geheel is ontstaan.

De jonge filmmakers hadden absoluut niet verwacht dat de schoolopdrachten nog een reisje naar Griekenland zouden opleveren. „Echt te gek. We gaan vrijdag 1 december weg en vliegen op vrijdag 8 december weer terug”, zegt Tellekamp. „Het festival duurt een week, op de laatste dag – 7 december – worden de prijzen uitgereikt. Voor die tijd kunnen we tal van films gaan bekijken en meedoen aan workshops over onder meer over filmmuziek- en videobewerking. Er is ook een dagexcursie naar Olympia in het programma opgenomen.”

De leerlingen worden begeleid door CKV-docent Michiel Eikenaar. „In de agenda’s kwam dat toevallig het beste uit”, verklaart hij zijn uitverkiezing. “Ik kon het makkelijkst een week weg en bovendien ben ik momenteel met een paar vierde klassen bezig met audiovisuele opdrachten, dus ik kan er nog wat dingen opsteken ook”. Eikenaar is van plan met de vier genomineerden in Griekenland een reisverslag vast te leggen met de camera, zodat de rest van de school ook een beetje kan meegenieten van de trip. Het festival, dat pas voor de tweede keer wordt gehouden en waaraan jongeren uit heel Europa deelnemen, betaalt het verblijf van de vijf in Pyrgos. De KSE  financiert de reiskosten.

ans in volle glorie

Hans in volle glorie

Artikel in Etten-Leurse Bode

Artikel in Etten-Leurse Bode

Foto in BN/Destem

Foto in BN/Destem

Festivalposter

Festivalposter

De films in het programmablad

De films in het programmablad

De films in het programmablad

De films in het programmablad

‘Money makes the difference’ n.a.v. het thema ‘De Droom’:

‘Love unlimited’ n.a.v. het thema ‘De Liefde’ :

Avonturen in Pyrgos (short version):

Avonturen in Pyrgos (long version):

In het vliegtuig

In het vliegtuig

In het hotel

In het hotel

Bezoek aan Olympia

Bezoek aan Olympia

Bezoek aan Olympia

Bezoek aan Olympia

Reacties op “Hans en kornuiten bij Filmfestival Camera Zizanio in Pyrgos (Griekenland)”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Sytske Westerbeek via Facebook:
  Ontzettend leuk om te lezen en die filmpjes ook, geweldig! Dat is wel leuk voor mijn collega’s nu ook

  sjaakjansen op 15 november 2013 om 10:12 uur.

 2. Hans via de mail: Hoi Sjaak,

  Wat een late reactie weer van mij. Mooi stuk! Goed dat er ook een kortere versie van de hoogstaande video-documentaire beschikbaar is 🙂 Ik heb trouwens begrepen van Bram Dekkers, die een paar jaar later naar Pyrgos is geweest, dat Michiel nog altijd kind-aan-huis was in die YMCA-danstent.

  Eén kleine opmerking, die foto van mij met dat computerscherm op mijn arm (ik heb er nog spierpijn van) komt niet uit de Pyrgos-tijd. Die foto is een keer gemaakt bij een interview over het Van Gogh-verhaal, in 2000.

  Groeten,
  Hans

  sjaakjansen op 22 november 2013 om 15:32 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren