Als Hans Westerbeek bij de internationale finale van ThinkQuest 2000 in Genève een platina award en een beurs van 15000 dollar in de wacht sleept realiseren de deelnemers zich niet dat dit de laatste internationale finale met de bekende torenhoge prijzen was.

De Amerikaanse stichting die wereldwijd de internationale wedstrijden organiseert verliest dat jaar veel geld op de Nasdaq en besluit na enige tijd de organisatie van de wedstrijden over te doen aan Oracle dat de wedstrijden vanaf 2002 in sterk afgeslankte vorm (zeker waar het de hoogte van het prijzengeld betreft) voortzet. In Nederland neemt Kennisnet de organisatie van de wedstrijd op zich met tot 2005 nog steeds een riante prijzenpot zoals we zouden mogen ervaren. 

In 2001  heb ik deel mogen uitmaken van een team wat meedeed aan de wedstrijd ‘ThinkQuest voor de Klas’. Het idee was een website te maken over strafwerk, vroeger en nu. Behalve mijn persoontje bestond het team uit Hans le Fèvre en Jan Zengerink (The BeeGees van de NOT waren dus weer verenigd), KSE- Vwo5-leerling Hans Westerbeek en student bedrijfskunde Roel Houben, een studievriend van zoonlief Jeroen die achter de schermen soms ook nog wat hand- en spandiensten verrichtte.

Ook namen er weer een aantal leerlingenteams deel, waarvan ik er enkele mocht coachen samen met collega muziek en informatiekunde Frans van Bommel. Hoe het uiteindelijk allemaal gegaan is kun je opmaken uit onderstaand verslag uit de plaatselijke krant, de foto´s en de filmpjes!

De oogst was minder groot dan vorig jaar, maar desondanks zijn enkele teams van de Katholieke Scholengemeenschap (KSE) weer met geldprijzen teruggekeerd van de nationale ThinkQuestfinale. Dat is de jaarlijks terugkerende wedstrijd rond het bouwen van websites voor leerlingen van (middelbare) scholen, studenten en docenten. De prijsuitreiking van de diverse categorieën vond afgelopen woensdag plaats in De Jaarbeurs in Utrecht.Aan de ThinkQuest-finale 2000 mochten vorig jaar vier teams van de KSE meedoen en alle vielen in de prijzen (eenmaal eerste, tweemaal tweede en een keer derde.

De website van Hans Westerheek, ‘Van Gogh in Etten’ stak er met kop en schouders bovenuit. Twee keer werd met de site de hoofdprijs weggekaapt; niet alleen inde nationale, maar ook in de internationale finale. De Engelstalige versie van de website werd door Hans gemaakt in samenwerking met twee scholieren uit Singapore en Nigeria. Alles bij elkaar kwam de KSE vorig jaaroktober met een prijzengeld van in totaal f 35.000,- terug van de nationale titelstrijd. Woensdag moest de KSE met iets meer dan de helft van dat bedrag, f 18.000,-, genoegen nemen.

Acht teams
Voor de ThinkQuest-finale 2001 waren dit keer door de jury liefst acht teams van de KSE toegelaten. Hans Westerheek was ook weer van de partij. Samen met Roel Houben, student aan de Katholieke Universiteit Brabant, en de KSE-docenten Hans Le Fèvre, Jan Zengerink en Sjaak Jansen, werd een website gemaakt met als titel ‘Strafwerk(t)?!’.

Strafwerk uit de eigen praktijk!

Strafwerk uit de eigen praktijk!

Strafwerk uit de eigen praktijk!

Strafwerk uit de eigen praktijk!

Strafwerk uit de eigen praktijk!

Strafwerk uit de eigen praktijk!

Het project leek op voorhand een goede kans te maken op de eerste prijs in de categorie ‘ThinkQuest voor de Klas’, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met ‘zilver’. Goed voor een bedrag van f 12.500,- te verdelen over het hele team. De prijswinnaars ontvingen de cheque uit handen van minister van onderwijs Loek Hermans. Voor het KSE-team van Westerheek was het de tweede ontmoeting met de bewindsman in twee dagen tijd. Eerder in de week was Hermans te gast op de KSE in verband met een symposium over vijf jaar informatie- en communicatietechnologie (ICT) op de voorhoedeschool.

Jan en ik in speciaal Strafwerk T-shirt

Jan en ik in speciaal Strafwerk T-shirt

Prijsuitreiking door minister Hermans

Prijsuitreiking door minister Hermans

Prijsuitreiking door minister Hermans

Prijsuitreiking door minister Hermans

Prijsuitreiking door minister Hermans

Prijsuitreiking door minister Hermans

Prijsuitreiking door minister Hermans

Prijsuitreiking door minister Hermans

Teamfoto met de minister

Teamfoto met de minister

 

In het filmpje hieronder de prijsuitreiking aan het volledige team door minister Hermans van OC&W.

Het strafwerkspel dat bij de site hoort

Het strafwerkspel dat bij de site hoort

Een kritische bespreking van de site is hier te vinden.

Reacties op “Het Thinkquestavontuur deel 8: succes in 2001 met strafwerk!”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren