Van 22 januari t/m 2 februari jl. wordt weer het ‘International Filmfestival Rotterdam’ gehouden. In de beginjaren van de KSE als cultuurprofielschool zijn collega Michiel en ik daar een paar keer heen geweest.  Om films te kijken natuurlijk, maar ook om door deelname aan workshops en lezingen meer kennis rond het onderwerp ‘film’ op te doen.

In 2006 kreeg ik van Gabriël Maassen, destijds de directeur van het NIF (Nederlands Instituut voor Filmeducatie te Utrecht) waar we in die jaren mee samen werkten in een denktank  voor het vorm geven aan film- en media educatie binnen het Nederlands onderwijs, het verzoek om een leerling te leveren als jurylid voor een jongerenjury op het festival wat begin 2007 gehouden zou worden. Meteen kwam toen Philip Corsius  in beeld die toen in Vwo 6 zat en al het nodige gepresteerd had op filmgebied op de KSE.   Samen met nog vier andere middelbare scholieren beleefde hij het filmfestival van binnenuit gedurende meer dan een week: Philip ging films bekijken en beoordelen, hij ontmoette filmmakers en filmkenners, stond pers te woord, en hij bezocht natuurlijk de niet te missen filmfeestjes! Samen met de andere juryleden koos hij de winnaar van de MovieSquad Award. Dat Philip het fantastisch naar zijn zin gehad heeft mag  duidelijk zijn (lees hieronder het artikel uit BN/DeStem maar)  maar hèt hoogtepunt was de ‘meet and greet’ met idool Rutger Hauer!  Commentaar van collega Michiel: ‘Ik ben stikjaloers!’

Foto uit BN/DeStem

Foto uit BN/DeStem

Het artikel

Het artikel

Het festivalaffiche

Het festivalaffiche

ROTTERDAM/ETTEN-LEUR      Philip Corsius (18) uit Etten-Leur sprong een gat in de lucht toen hij hoorde dat hij namens zijn school naar het 36e International Filmfestival 2007 in Rotterdam mocht. Twaalf dagen films jureren in plaats van in de schoolbanken zitten. Een droom voor elke filmgek. Philip zit komende week in de jongerenjury MovieSquad. De filmgekke scholier uit 6 vwo van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur en vier andere scholieren zijn door het festival uitgenodigd om films te jureren.

„MovieSquad had een oproep naar mijn school gestuurd. Omdat ik gek ben op films heeft mijn CKV-leraar mij voorgedragen.” Woensdagavond werd het festival officieel geopend met de film La antena van de Argentijnse regisseur Esteban Sapir. Bevlogen vertelt hij over de openingsfilm.

„Het was een zwart-wit film over mensen van wie hun stem wordt afgenomen. Ze communiceren via geschreven woorden en moeten strijden om hun stem terug te krijgen. De film was fris en echt vernieuwend”, zegt hij blij. Het filmfestival laat films uit alle werelddelen zien, van allerlei genres. Er worden veel awards uitgereikt waaronder de VPRO Tiger Awards. De juryleden ontmoeten filmmakers en filmkenners, maar ook veel bekende Nederlanders laten zich op het festival zien. „We liepen bij de opening meteen al tegen Ruud Lubbers aan. Dat is toch niet de minste.” 

De jonge juryleden bekijken niet alle films maar krijgen een aangepast programma van twintig tot vijfentwintig films. Dat is zo’n vier films per dag. Onderling beslissen ze welke drie het beste zijn. Ze hoeven hierbij niet op bepaalde dingen te letten. „We kiezen puur op gevoel.” Uit de drie beste wordt de uiteindelijke winnaar gekozen die een geldprijs van duizend euro en een plaats in het filmprogramma van MovieZone krijgt. MovieZone toont in verschillende bioscopen in Nederland speciaal geselecteerde films voor scholieren. Met CJP en CKV korting. Naast het kijken van films maakt Philip ze ook zelf. Hij heeft nu al zo’n veertien producties op zijn naam staan en wil na de middelbare school verder gaan met het maken van films.

„Film maken is mijn grote wens, met hoofdletters”, zegt hij vastbesloten. Dit is het eerste jaar dat hij op het filmfestival is. „Dit is een hele nieuwe, leuke ervaring”, zegt hij enthousiast. Het festival begon afgelopen woensdag en duurt nog tot 4 februari. De juryleden logeren in die periode op een hostelboot. „Gelukkig heeft school me een week vrij gegeven.”

Hij weet nog niet wat hem precies te wachten staat omdat veel films van onbekende filmmakers zijn. „Christopher Nolan is ook op het filmfestival begonnen en nu ‘regisseert hij films als Batman en The Prestige.” Philip vindt het als grote filmliefhebber moeilijk om de beste film ooit te noemen. „ Ik wil er meteen vijf noemen, maar de beste is denk ik Amelié van Jean-Pierre Jeunet.”

Philip en Rutger

Philip en Rutger

Philip en Rutger

Philip en Rutger

De Moviesquad jury 2007 na 22 films

De Moviesquad jury 2007 na 22 films

De jongerenjury die op dit festival 22 films zag, heeft de film Reprise van Joachim Trier tot winnaar gekozen. Daarnaast nomineerde de jury ook nog Ex Drummer van Koen Mortier, en 12.08 East of Bucharest van Corneliu Porumboiu.   De jury bestond uit 5 jongeren in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar; Vincent van den Broek (17), Philip Corsius (18), Djie Tjwan Thung (18), Daphne Le Roux (17) en Tessa Verrijp (17).

 

Reacties op “Moviesquad”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Philip Corsius via de mail
  Ha Sjaak,
  Leuk! Tof om de foto’s terug te zien. Je hebt je archief zorgvuldig bijgehouden, zeg. Hauer is trouwens ook ‘niet de minste’ (om maar eens mijzelf van zeven jaar geleden aan te halen). Nog voor hij binnenkwam, zat een journalist de melodie van Soldaat van Oranje te fluiten. “Giddy as a schoolboy.”
  Hartelijke groeten,
  Philip

  sjaakjansen op 1 februari 2014 om 13:21 uur.

 2. Philip via Facebook:
  Sta je daar voor Floris himself met je dvd’tje, vraagt ‘ie: “Is het goed?” Zeg dan maar eens als 18-jarig kuiken dat ’t zijn tijd helemaal waard is! (Had ik natuurlijk wèl moeten zeggen.) In ’t echt is ‘ie net zo stoer als op film.

  sjaakjansen op 3 februari 2014 om 20:47 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren