In de een van de vorige afleveringen van dit blog liet ik aan het einde van het verhaal weer eens wat lijntekeningen zien uit de oude doos. Vóór de opkomst van de computer en de CAD tekenprogramma´s moesten technische tekenaars, architecten en ontwerpers al hun ontwerptekeningen met de hand doen op een tekentafel met trekhaak en driehoeken, uitgevoerd met passer, trekpen en speciale Oost Indische inkt , Fount India, geschikt voor vulpen en trekpen.

Dat was een nauwkeurig ambachtelijk werkje waarin ik, zoals ik in een wat ouder blogbericht beschreef, op de academie in Tilburg ook les in gehad had.

Om leerlingen, die bij hun vervolgstudie konden verwachten achter een tekentafel terecht te zullen komen, in staat te stellen met dit edele ambacht kennis te maken, kon je op de KSE gedurende de zeventiger en begin tachtiger jaren kiezen voor lijntekenen als extra keuzevak naast handtekenen, muziek en handvaardigheid. Bij de opdrachten die ik voor deze leerlingen verzon probeerde ik toch altijd een beetje aan te sluiten bij hun leefwereld en hun belangstelling en probeerde ik hen ook nog wat bij te brengen over de beeldaspecten uit de ´gewone´ tekenles om de lessen niet te dor te maken.  Behalve met Oost Indische inkt werd er ook in kleur met verdunde gouache verf gewerkt zoals even verder te zien zal zijn. Een van die lijntekenopdrachten was ´testbeeld´.

Testbeeld uit de zwart/wit tv tijd

Testbeeld uit de zwart/wit tv tijd

Testbeeld kleuren tv

Testbeeld kleuren tv

Testbeeld kleuren tv

Testbeeld kleuren tv

Toentertijd, toen er nog lang niet overal sprake was van centrale antennes,  was het testbeeld op elk tv toestel een vaste verschijning om optimaal beeld en kleur af te kunnen stellen naar de persoonlijke smaak en mogelijkheden van het toestel en de antenne. Bedoeling van deze opdracht was een grafische interpretatie van een zelf ontworpen testbeeld te maken waarbij kleurvlakken in lijnen en arceringen te ´vertaald´ dienden te worden. Tevens diende in het werkstuk een grijsreeks van wit naar zwart te zitten.

Testbeeld 1

Testbeeld 1

Testbeeld 2

Testbeeld 2

Testbeeld 3

Testbeeld 3

Testbeeld 4

Testbeeld 4

Testbeeld 5

Testbeeld 5

Testbeeld 6

Testbeeld 6

Testbeeld 7

Testbeeld 7

Testbeeld 8

Testbeeld 8

In een andere opdracht was het thema ´schip´of Voertuig naar keuze´ waarbij dan tekeningen van auto´s  en motoren het resultaat waren. Enkele

voorbeelden, waarvan sommige in kleur,  zie je hieronder.

Grieks oorlogsschip

Grieks oorlogsschip

Zeilboot

Zeilboot

Stoomboot

Stoomboot

Zeilschip met stoommachine

Zeilschip met stoommachine

Motor

Motor

Auto

Auto

Auto

Auto

Auto

Auto

Auto

Auto

Met de komst van de computer en de vele grafische mogelijkheden die vervolgens daarmee te realiseren waren, was het met het ambachtelijke handwerk van het lijntekenen aan het einde van de tachtiger jaren wel gedaan. Natuurlijk is dit hele andere kost dan het ´gewone tekenen´ maar aan het hier getoonde werk is te zien dat ook deze leerlingen werkstukken afleverden waar de concentratie en intensiteit duidelijk aan af te lezen waren.

Reacties op “Nog een keertje lijntekenen”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Rotring maakte vroeger een perfecte passer. De hulpstukken om een penstuk in de passer te zetten heb ik allemaal nog.
  Echter nu blijkt dat het onmogelijk is om de passer te vinden. Een passer voor inkt bestaat eenvoudig niet meer! Dus gelukkig
  vond ik nog een passer met trekpen te koop. Terug naar af zal ik maar zeggen.
  Natuurlijk zou ik me moeten verdiepen in de moderne computertechnieken maar ik zit al genoeg achter dat ding.
  kindly,henk

  henk van putten op 19 januari 2015 om 06:58 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren