Vandaag aandacht voor een Mavo4-opdracht van collega Richard Rokx waarvan we al enige portretopdrachten  (o.a. het staatsieportret waarvan binnenkort ’the making of’ ) gezien hebben.  Het is de eerste zo genaamde ‘lopende’ opdracht voor Mavo4 waarmee zij in het eindexamenjaar van start gaan. Het thema van deze opdracht was ‘ansichtkaart’, de titel ‘Groeten uit…’.

Je kent ze misschien wel: die kaarten die je bij logeerpartijen of op vakantie naar het thuisfront stuurde met daarop ‘Groeten uit…’ en getooid met een aantal kleinere foto’s met ‘bezienswaardigheden’  van het oord waarvandaan je deze kaart verstuurde.Hieronder een drietal voorbeelden van mijn woonplaats uit d oude doos.

Groeten uit Etten Leur (1973)

Groeten uit Etten Leur (1973)

Groeten uit Etten Leur

Groeten uit Etten Leur

Groeten uit Etten Leur

Groeten uit Etten Leur

Bedoeling bij deze opdracht is tevens dat de leerlingen ‘een kaartje sturen’ uit een wereld zoals die er in hun ogen over 100 jaar uit zal zien.  Naast deze opdracht maken de Mavo4-pupillen  ook nog een digitale versie van deze zelfde ansichtkaart.  Richard laat zijn leerlingen dus  zèlf kiezen vanuit welke verblijfplaats (en hoe die er over 100 jaar uitziet) zij hun teken van leven de wereld inzenden en welke plekjes er op de ansichtkaart voor moeten komen.

Er moet getekend worden: met potlood en kleurpotloden en  uiteraard mag er gebruik gemaakt worden van beeldmateriaal en met kleur  mag het werkstuk een sfeervol en kenmerkend karakter krijgen.  Natuurlijk moet ook aandacht besteed worden aan het ontwerp van de kadrering en wat voor uitsneden in die kaders terecht moeten komen. Hieronder een aantal voorbeelden waarbij met name de fantasie en de intensiteit van werken opvalt.

Groeten uit Lalaloopsyland

Groeten uit Lalaloopsyland

Greetings from the Galaxy

Greetings from the Galaxy

Greetings from Carnage Fall

Greetings from Carnage Fall

Greetings from Poker Town

Greetings from Poker Town

Groeten uit New York

Groeten uit New York

Groeten uit Antartica

Groeten uit Antartica

Groeten uit Linewood

Groeten uit Linewood

Groeten uit de jungle

Groeten uit de jungle

Greetings from the abandoned world

Greetings from the abandoned world

Greetings from Robotcity

Greetings from Robotcity

Groeten uit Wonderland

Groeten uit Wonderland

Werk op het prikbord

Werk op het prikbord

Werk op het prikbord

Werk op het prikbord

Werk op het prikbord

Werk op het prikbord

Reacties op “Groeten uit…..”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Colette via Facebook:
    Wat prachtig allemaal. Daar word ik nou zo blij van.

    sjaakjansen op 21 maart 2014 om 12:34 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren