Lang niet iedereen weet het maar Vincent van Gogh heeft in 1881 een korte tijd in Etten-Leur doorgebracht waar zijn vader dominee was. In die tijd is hij structureel begonnen met tekenen naar model en landschap. Deze bijzondere periode in het leven van Vincent van Gogh verdient aandacht vond de stichting Vincent van Gogh in Etten. Vandaar dat het initiatief is genomen tot een nieuw, jaarlijks terugkerend evenement: Vincent van Gogh Leeft! In 2009 was dat voor de eerste keer en steeds zou de KSE daarbij jaarlijks een rol blijven spelen!

Vincent van Gogh is Alive! Rond dit thema wordt vanaf 2009 een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd waarbij de KSE vanwege haar ‘Vincentverleden’ natuurlijk niet mocht ontbreken. Dat verleden bestaat enerzijds uit een billboardproject uit 1990 waarbij 10 uitvergrote van Gogh reproducties door leerlingen van de KSE werden geschilderd en langs de rijksweg A 58, die toen nog dwars door Etten-Leur liep, geplaatst werden.

Anderzijds hebben we 10 jaar later die Van Gogh gekte nog eens dunnetjes overgedaan door in 2000 een website te bouwen die ging over Vincents leven in Etten plùs het billboardproject uit 1990, en daarmee in dat jaar zowel bij de nationale ThinkQuestwedstrijd als in de internationale versie in Genève de eerste prijzen te winnen. Tijdens die eerste manifestatie in 2009  gingen we kijken of onze toenmalige leerlingen waardige opvolgers zouden zijn van hun succesvolle voorgangers.

In één dag tijd werden twee mega reproducties van 3 x 5 meter beschilderd in het overdekt winkelcentrum van Etten-Leur, o.l.v. collega tekenen Michiel Eikenaar en ondergetekende. Een sponsor had twee panelen met daarop de outlines van een van de bekendste zelfportretten van Vincent beschikbaar gesteld. Eén werk is vervolgens door tweede, derde en vierde klassers van Havo en Vwo ingeschilderd waarbij we dicht bij de grote meester bleven, het andere werk werd een Van Gogh anno 2009 met piercing, petje en houthakkers blouse naar een idee en ontwerp van Michiel.

Van de schilder activiteiten werd verslag gedaan op radio en tv door Omroep Brabant. Er werd geschilderd met diverse klassen (tweede, derde en vierde klassers)  die elk lesuur (toen 80 minuten)  wisselden en dan naar het winkelcentrum kwamen.  Er was tijdens en na het schilderen veel belangstelling van het winkelend publiek en de reacties waren unaniem positief! Hieronder nog een video registratie van het project door Brabant10.

En onderstaande registratie maakte ik voor leraar24:

Hieronder de fotoś gemaakt door Hans van Berkel:

Het desbetreffende zelfportret

Het desbetreffende zelfportret

Het uitgangspunt

Het uitgangspunt

Michiels alternatieve Van Gogh

Michiels alternatieve Van Gogh

Michiel brengt even wat wijzigingen aan in zijn versie

Michiel brengt even wat wijzigingen aan in zijn versie

Intussen instrueer ik mijn eerste groepje

Intussen instrueer ik mijn eerste groepje

Even wat voordoen

Even wat voordoen

En na het eerste begin even terug kijken

En na het eerste begin even terug kijken

En dan gaat het los!

En dan gaat het los!

Belangstelling van het winkelpubliek

Belangstelling van het winkelpubliek

Alles krioelt over het doek

Alles krioelt over het doek

Overzicht van boven

Overzicht van boven

Interview met Omroep Brabant

Interview met Omroep Brabant

's Middags op de radio!

’s Middags op de radio,’s avonds op tv!

Het portret krijgt vorm

Het portret krijgt vorm

Opa helpt een handje

Opa helpt een handje

Gekrioel op de Michielversie

Gekrioel op de Michielversie

Totaaloverzicht

Totaaloverzicht

Allemaal geconcentreerd bezig

Allemaal geconcentreerd bezig

De meester zelf in actie

De meester zelf in actie

Het gezicht onder handen

Het gezicht onder handen

Tataaa! Klaar!

Tataaa! Klaar!

Eindresultaat 1

Eindresultaat 1

Eindresultaat 2

Eindresultaat 2

Foto BN/DeStem

Foto BN/DeStem

Artikel BN/DeStem

Artikel BN/DeStem

Artikel Etten-Leurse Bode

Artikel Etten-Leurse Bode

Nog steeds wordt elk jaar ”Van Gogh leeft” gevierd (op het moment dat ik dit schrijf is versie 2014 aan de gang) en nog steeds zijn de panelen grote aandachttrekkers die elk jaar uit de mottenballen gehaald worden om de weg te wijzen naar de verschillende exposities op de kunstroute.  Zo doken ze de afgelopen jaren tijdens de manifestatie op in het Winkelcentrum ( in 2009, 2010 en 2011), in cultureel centrum Nieuwe Nobelaer (2012), op het Raadhuisplein (2013) en bij D’n Overkant (2014).

Van Gogh leeft 2011

Van Gogh leeft 2011

Van Gogh leeft 2012

Van Gogh leeft 2012

Van Gogh leeft 2013

Van Gogh leeft 2013

Van Gogh leeft 2013

Van Gogh leeft 2013

Van Gogh leeft 2014

Van Gogh leeft 2014

Van Gogh leeft 2014

Van Gogh leeft 2014

Van Gogh leeft 2012 en 2013 zijn  al eerder besproken in dit blog. Hier en hier vind je daar alles over!

Reacties op “Van Gogh leeft 2009”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Colette v.d.Wal via Facebook:
  SUPER!! Ik word er altijd heel blij van als ik een groep mensen met kunst bezig zie.

  sjaakjansen op 22 mei 2014 om 11:23 uur.

 2. Pierre van Damme (Stichting Vincent van Gogh in Etten) via Facebook:
  Ja, deze is leuk, Sjaak. De doeken gaan alweer 5 jaar mee. Nu staan ze aan de Stationsstraat 23, Verf begint nu ietsjes af te brokkelen, dus tijd voor iets nieuws?

  sjaakjansen op 22 mei 2014 om 14:42 uur.

 3. Bianca Linders via Facebook:
  Net in het Noord-Brabants museum geweest. Als je in het van Gogh gedeelte bent, kan je op het interactieve informatiebord lezen, als je bij het kopje Vincent’s jeugd kijkt, dat hij in Etten geleefd heeft. Er staat ook, dat er 4 / 5 ? samenwerkingsverbanden zijn, daaronder valt het Informatiecentrum over Vincent in Etten-Leur.

  sjaakjansen op 25 mei 2015 om 22:27 uur.

 4. Plaats hier je reactie!

  sjaakjansen op 8 juli 2015 om 22:35 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren