In het laatste schooljaar dat ik les gaf (2011-2012) had ik een paar Havo-3 klassen onder mijn gehoor. Het is dan altijd leuk om, met het oog op de keuze van het examenpakket waarvoor de derdeklassers hun gang naar de decaan moeten maken, te spotten wie qua talent potentiële kiezers zouden kunnen zijn. Al snel kreeg ik Aaron in de peiling.
Het bijzondere was dat hij niet alleen voor tekenen het nodige in zijn mars had, ook op drie dimensionaal terrein bleek hij zijn mannetje te staan. Omdat handvaardigheid helaas al bij de invoering van Basisvorming en Tweede Fase gesneuveld was ten faveure van Techniek, hebben onze leerlingen weinig praktijkervaring met drie dimensionaal vormgeven.
Als een leerling als Aaron dan echter een tekenopdracht op eigen initiatief van twee- naar driedimensionaal vertaalt, is dat heel opvallend en speciaal. Bij de ‘ abstraheringsopdracht’ in de derde kwam hij spontaan met een buitengewoon geslaagde versie van een abstract werkstuk aanzetten wat er zeer origineel uitzag, zonder dat Aaron ooit wat van het latere ruimtelijke werk van een kunstenaar als Frank Stella in zijn latere werk gezien had. Het materiaal wat hij gebruikt had ( en wat hij bij latere werkstukken ook zou gebruiken) was PIR. Voor de stevigheid en om de oneffenheden weg te werken wordt e.e.a. nog bewerkt met houtlijm. Uiteraard koos Aaron tekenen in zijn examenpakket en o.l.v. oud collega Michiel Eikenaar is hij in de bovenbouw op de hierboven beschreven weg verder gegaan: werkstukken in 2- en 3 DV!
Op mijn verzoek om zijn KSE-werk aan mij op te sturen heeft Aaron tot mijn grote plezier voldaan: zo kun je vanaf de brugklas toen hij les had van collega Carmen Klomp ( in de tweede had Aaron geen tekenen maar media-educatie) zien hoe hij gegroeid is tot het niveau waarop hij nu zit: met een spectaculair examenwerkstuk (de panda met een stuk architectuur op zijn rug) heeft hij afscheid genomen van de KSE en gaat in het nieuwe schooljaar na het behalen van zijn Havodiploma zijn talenten verder ontwikkelen op de Willem de Kooning academie in Rotterdam.
In het kader van de jaarlijkse manifestatie ‘Van Gogh leeft’ heeft Aaron voor de versie 2013 van dit gebeuren samen met zijn klasgenoten uit de examengroep tekenen skateboards beschilderd en opgesierd. Uiteraard maakte hij daar iets heel bijzonders van.
Wat voor vorderingen Aaron in Havo 5 gemaakt heeft op tekengebied is duidelijk te zien in de opdracht ‘Beeldverhaal, film noir ‘waarvan je hieronder zijn versie ziet.
De Havo 5 leerlingen van Michiel sluiten hun schoolexamens tekenen af met de opdracht ‘Mixed media’ . Hieronder de ‘Panda met aanhang’ die Aaron in dat kader maakte. Docent Michiel plaatste een foto van het werkstuk op zijn Facebookpagina met de verzuchting: ‘ Examenwerk HAVO 5, ik heb nog vertrouwen in de mensheid.‘ En zo is het maar net!
Aaron heeft vorig en dit jaar ook ervaring opgedaan bij het bouwen van een carnavalswagen. Aaron daarover: ‘Mijn rol bij het bouwen van de wagen van Carnavalsvereniging de Duimkes was in het begin alleen een cursus handen vormen geven. Toen ik rond kerst terugkwam om te kijken hoe het er met de wagen voor stond, ben ik gevraagd door de voorzitter of ik ook zou willen schilderen aan de wagen. Dit heb ik een avond gedaan waarop de vraag kwam of ik niet samen met Ton van Etten heel de wagen wilde spuiten en afwerken met details. Na mijn schilderkunsten te hebben gezien hebben ze gevraagd of ik ook niet een ontwerp voor komend jaar wilde tekenen, wat ik heb gedaan. Zodoende maak ik dus dit jaar mijn debuut als ontwerper. Van Aaron en zijn veelzijdige activiteiten gaan we dus zeker meer horen!