Het begrip ’toegepaste werkvormen’ houdt in ’tekenlerarenland’ een opdracht in, waarbij het uiteindelijk resultaat ook in de praktijk van alledag op een of andere wijze praktisch bruikbaar is. Een poster ontwerpen die ook echt gebruikt wordt is daar een voorbeeld van.

Een ander voorbeeld van ’toegepaste werkvormen’ was en is de opdracht ‘parfum’.  Deze opdracht was er al in een ‘oervorm’ in de negentiger jaren van de vorige eeuw toen collega Arno Roks zijn leerlingen op de computer, met een van de eerste CAD-programma’s parfumflesjes liet ontwerpen.

Parfumflesje 1

Parfumflesje 1

Parfumflesje

Parfumflesje

Parfumflesje

Parfumflesje

Parfumflesje

Parfumflesje

Parfumflesje

Parfumflesje

Later heeft collega Michiel Eikenaar  deze opdracht weer nieuw leven ingeblazen en in een uitgebreide versie, waarbij niet alleen het flesje, maar ook het logo, het doosje en het display van een zelf verzonnen parfummerk ontworpen moesten worden, hebben hij en ik deze opdracht gedurende de afgelopen jaren in de voorexamenklassen gedraaid.

Omdat een parfummerk en alles wat daarmee samenhangt toch wel een typisch ‘meidending’is, was (en is) er ook een alternatief voor de heren.  Vandaag houden we het echter bij het parfumverhaal. Leerlingen die zich op deze opdracht gaan storten dienen zich eerst uitgebreid te verdiepen in de glossy wereld van dit soort glamourreclame om in hun ontwerpen de juiste sfeer te treffen die de doelgroep zal kunnen verleiden tot aankoop van het product.

Bij de resultaten die hieronder te zien zijn, speciale aandacht voor de collectie van Anouk Hogers die als geen ander het beeldend proces weer presenteert in een mooie serie brainstorm-schetsen en aantekeningen.  In deze opdracht is, zoals te zien,nèt zoveel gebruik te maken van de traditionele tekenmaterialen als van de computer en Photoshop. De posterontwerpen en de doosjes hebben daardoor een haast professioneel uiterlijk gekregen!

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

Diverse ontwerpen op het prikbord

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het proces

De collectie van Anouk: het doosje

De collectie van Anouk: het doosje

De collectie van Anouk: het flesje

De collectie van Anouk: het flesje

De collectie van Anouk: het logo ontwerp

De collectie van Anouk: het logo ontwerp

De collectie van Anouk: de reclameposter voor de display

De collectie van Anouk: de reclameposter voor de display

 

Reacties op “Parfum”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren