Er waren destijds (2004) niet veel scholen in Nederland die hun leerlingen de faciliteiten boden om zelf films te maken. Toch is het een heel effectieve manier om het onderwijs en de werkvormen aantrekkelijker te maken. Daarom hebben docenten van de Scholengemeenschap Lelystad (SGL) in Lelystad een platform in het leven geroepen voor films die gemaakt zijn door scholieren.

Het Nationaal FilmFestival voor Scholieren is een initiatief van deze scholengemeenschap  dat in 2005 als pilot z’n eerste editie beleefde waaraan 5 scholen (waaronder de KSE)  deelnamen.Scholengemeenschap Lelystad wil met NFFS de ontwikkeling ondersteunen waarbij op steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs door jongeren zelf films worden gemaakt. Die films verdienen het om gezien te worden. Het festival wil de kwaliteit van scholieren films stimuleren en de uitwisseling tussen jonge filmmakers bevorderen.
In 2006 zou de tweede aflevering van dit Nationaal Film Festival voor scholieren eind september plaats vinden. De organisatie streefde toen  naar 200 scholieren op de festivaldag en 15 deelnemende scholen. De films moesten ingestuurd worden voor de deadline van 1 juli. Indien nodig werden er voor de festivaldag 20 films geselecteerd die zouden meedingen naar een trip naar het internationale jeugdfestival Camera Zizaniou in Griekenland. Aan dit festival hadden we al eerder meegedaan: zie hier het verslag daarover.

Bied je leerlingen de faciliteiten om zelf films te maken en je zult merken dat hun presentaties in kwaliteit vooruit gaan. Ook krijgen ze meer mogelijkheden om informatie te verwerken op een manier die hen echt aanspreekt.
Docenten zullen zich uitgedaagd voelen om vaker audiovisuele materialen ter illustratie te gebruiken, waardoor de leerlingen weer makkelijker bij de lesstof worden betrokken. Kortom er zijn redenen te over om leerlingen te stimuleren tot het maken van eigen films. En als dat eenmaal gebeurt, is dit festival een goede kans om ervaringen uit te wisselen,

Het Dead zone team in de krant

Het Dead zone team in de krant

Het bij behorend artikel

Het bij behorend artikel

Het Dead zone team leidt hun filmpje in

Het Dead zone team leidt hun filmpje in

BN/DeStem bericht over de winst

BN/DeStem bericht over de winst

Uit het programmaboekje van het Griekse festival: Fataal

Uit het programmaboekje van het Griekse festival: Fataal

Uit het programmaboekje van het Griekse festival: The dead zone

Uit het programmaboekje van het Griekse festival: The dead zone

Het hele filmproces, van het creëren van een idee tot het filmen hebben de jongeren zelf uitgevoerd. Daarbij kregen ze hulp van de docenten Kees Gobbens, Michiel Eikenaar en Sjaak Jansen. Jansen is erg tevreden over de resultaten. ,,We weten alleen niet hoe het niveau van de filmpjes van de andere scholen is. Dus het is maar afwachten of we in de prijzen vallen.” Met een minuscuul cameraatje is alles opgenomen. Volgens leerling Thijs van Gurp (17) is het filmmateriaal van goede kwaliteit. Ook hij weet niet.wat hij van het festival moet verwachten. ,,Het is bijzonder om dit mee te maken,en ik vond het erg leuk om zoiets te maken.”

De KSE besteedt veel aandacht aan nieuwe media. Jansen: ,,Omdat wij een zogeheten cultuurprofielschool zijn, krijgen we van de overheid subsidie.” Kunst, cultuur en media krijgen veel aandacht. De 17-jarige leerling Evelien Vink: ,,Voor de opnames van ons horrofilmpje hebben we alleen het schoolgebouw gebruikt en we zijn naar Bosbad Hoeven geweest.

Verder hadden we alleen een camera nodig.” De studenten doen vrijwillig mee aan de filmproductie. De school verbindt er geen beoordeling aan. ,,Dat je dit mag meemaken, is toch heel speciaal en daarom doen we mee”, zegt Debby Borghmans (17), deelneemster aan het project.

De ingezonden films hebben al een lange selectieprocedure achter de rug. De drie deelnemende klassen maakten een jaar geleden elk vier tot vijf filmpjes. In december was er op school een presentatie waar uiteindelijk de beste producties verkozen werden om naar het NFFS te worden gezonden. Daarna zijn de films beoordeeld door een vakjury. Ook bij de de finale bestaat de jury uit vakmensen  uit de ‘ filmwereld’, onder wie acteur Fedja van Huét en cameraman Jules van den Steenhoven.

Uiteindelijk gingen na het festival twee films door naar het internationale Griekse festival: Fataal en de Deadzone. Hieronder zijn beide rolprenten te zien!

 

Verslag van de dag: ‘KSE on the move’  door Philip Corsius

Fataal, het filmpje van Philip en kornuiten wat ook op het internationaal festival Camera Zizaniou vertoond zou worden. Fataal had ook al succes bij de filmwedstrijd ‘Expose your talent’.

Dead zone het filmpje van Thijs van Gurp dat eveneens op het Griekse festival op het programma stond

Nelly Frenzy, een horror op school-productie die wèl in Lelystad vertoond is maar helaas Griekenland niet zou halen….

Reacties op “NFFS 2005”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren