Vincent van Gogh, geboren in Zundert, heeft in Londen, Parijs, Amsterdam en Brussel gewoond. Hij is net 28 jaar, mislukt als kunsthandelaar, als prediker en als zendeling.  Zonder ook maar één cent op zak arriveert hij in april 1881 in het West-Brabants dorpje Etten. Hier woont het gezin Van Gogh op dat moment, omdat vader Van Gogh er dominee is. In het ouderlijk huis hoopt Vincent rust te vinden.

Omdat Vincent de religie de rug toegekeerd heeft, is de relatie met zijn vader slecht. Terwijl pa zieltjes probeert te winnen, wil zoonlief maar één ding: kunstenaar worden. Etten zal een vruchtbaar begin worden van zijn kunstenaarschap. Hier ontdekt Vincent zijn talenten. Hier begint zijn carrière.
Voor het tweede jaar op rij werd afgelopen april de tijd herdacht dat Vincent in Etten woonde met het evenement ‘Van Gogh Leeft!/ Kunst 10-Daagse Etten-Leur’.  Tijdens deze manifestatie presenteerde de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) op uitnodiging van en gesponsord door het organiserend comité een zestal werken die Vincent in zijn Ettense periode gemaakt heeft. Iedereen kent de zonnebloemen en de ‘Starry Night’, maar de eerste (vaak nog onbeholpen)  tekeningen van Vincent die hij in Etten maakte, zijn bij het grote publiek onbekend.

gogh01

‘Zaaier naar Millet’ april 1881

gogh02

‘Boerderijtje’ mei 1881

gogh03

‘Zaaier’ september 1881

gogh04

‘Zaaier’ september 1881

gogh05

‘Opkomend onweer’ september 1881

gogh06

‘Stationsstraat in Etten’, oktober 1881

Leerlingen van 4 VWO van de KSE hebben daarom in de weken voorafgaand aan de manifestatie letterlijk en figuurlijk op groot formaat reliëf gegeven aan zes tekeningen uit deze periode.  Op dinsdag 30 maart legden zij in het winkelcentrum van Etten-Leur de laatste hand aan deze kunstwerken. Om 10 uur werd er begonnen, om 15 uur was alles klaar.

Het hele proces is gefotografeerd door 4 VWO leerling Debbie Schoone die de verschillende stadia op school en in het winkelcentrum heeft vastgelegd. Het eindresultaat: zes tekeningen uit de allereerste fase van Van Gogh’s kunstenaarschap, geïnterpreteerd in een ruimtelijke bewerking in vier of vijf uitgezaagde plans en op groot formaat in acrylverf uitgevoerd.

Op school werden de tekeningen met de beamer geprojecteerd op grote platen gelaagd karton, overgetekend met
grafietstiften, ingedeeld in verschillende plans volgens het coulissen perspectief. Deze coulissen werden door onze onvolprezen onderhoudsmedewerkers Rinus en Johan uitgezaagd. Alles werd van een grondlaag gebroken wit voorzien, op elkaar gelijmd met houtlijm en tenslotte in hun geheel betekend met grafietstiften.

Van dik karton worden de plans vervaardigd

Van dik karton worden de plans vervaardigd

Debbie brengt een uitgezaagd plan naar de gang

Debbie brengt een uitgezaagd plan naar de gang

Alle plans tegen de gang wand verzameld

Alle plans tegen de gang wand verzameld

In het lokaal worden de plans op elkaar gelijmd

In het lokaal worden de plans op elkaar gelijmd

De plans worden betekend met grafietstift

De plans worden betekend met grafietstift

Klaar om in het winkelcentrum beschilderd te worden

Klaar om in het winkelcentrum beschilderd te worden

Dat dit enkele lessen in beslag nam, zal duidelijk zijn. Om de aan elkaar geplakte plans te laten drogen zonder dat het zaakje krom zou trekken, hebben we de zware werktafels uit het tekenlokaal omgedraaid en met het blad naar beneden op het werk gelegd en dat een nachtje laten liggen. Op deze wijze geplet droogde alles mooi vlak op en kon er de volgende dag tijdens het eerste uur weer vrolijk verder gewerkt worden.

Op 30 maart werd alles op een grote aanhanger naar het winkelcentrum van Etten-Leur getransporteerd waar het uiteindelijke schilderen onder grote belangstelling van het winkelend publiek en nieuwsgierige ouders van de leerlingen plaatsvond.  Met veel plezier werd er gewerkt door de schilders van 4VWO die tevens leiding gaven aan tweede en derdeklassers die als hulptroepen werden ingezet tijdens het uur dat zij eigenlijk tekenles hadden van de projectbegeleiders Michiel Eikenaar en Sjaak Jansen.

Hierbij zag je enkele toekomstige schoolfrikjes zich al duidelijk manifesteren! Dit alles terwijl de camera’s van de lokale omroep Brabant 10 en een eigen KSE reportageteam alle verrichtingen vastlegde.
Om 15 uur kon alles opgeruimd worden, werden de werkstukken voor de komende tien dagen in exposeerstand gezet en was er alom waardering voor de resultaten. Van Gogh’s eerste tekeningen zijn op deze manier zowel bij de leerlingen als bij het publiek op bijzondere wijze onder de aandacht gebracht!

De weken worden op de vloer van het winkelcentrum gelegd

De weken worden op de vloer van het winkelcentrum gelegd

Aan het werk met reproducties uit de raadzaal als voorbeeld

Aan het werk met reproducties uit de raadzaal als voorbeeld

Assistentie van tweede en derdeklassers

Assistentie van tweede en derdeklassers

Blik van bovenaf op het werk

Blik van bovenaf op het werk

Belangstelling vanuit het publiek

Belangstelling vanuit het publiek

De laatste hand aan een van de werkstukken

De laatste hand aan een van de werkstukken

Deze was als eerste af

Deze was als eerste af

Trotse makers bij een van de werkstukken

Trotse makers bij een van de werkstukken

De hele crew op de foto voor de voltooide werken

De hele crew op de foto voor de voltooide werken

Onze versie van 'De zaaier naar Millet'

Onze versie van ‘De zaaier naar Millet’

Onze versie van '

Onze versie van ‘Boerderijtje’

Onze versie van '

Onze versie van ‘Zaaier’

Onze versie van '

Onze versie van ‘Zaaier’

Onze versie van '

Onze versie van ‘opkomend onweer’

Onze versie van '

Onze versie van ‘Stationsstraat in Etten’

 

De reportage van ons eigen reportageteam met Milou als razende reporter!

De reportage van Brabant10

Een selectie van artikelen over het project in de pers:

Aankondiging van dit project in BN/DeStem

Aankondiging van het project in BN/DeStem

Foto uit de Etten-Leurse Bode

Foto uit de Etten-Leurse Bode

Artikel uit de Etten-Leurse Bode

Artikel uit de Etten-Leurse Bode

Reacties op “Van Gogh leeft 2010”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren