Wat is het leuk als je leerlingen aan het werk mag zetten met de mogelijkheid een prachtige reis als prijs te winnen!  In 2008 deed zich die gelegenheid voor toen collega Engels Karlijn Blankesteyn me tipte over een bijzondere tekenwedstrijd. Lees het artikel uit BN/DeStem hieronder, bekijk het filmpje en de foto’s en je begrijpt dat Marjolein en Phuong iets hebben mochten meemaken wat ze hun leven lang zou bij blijven!

KSE-leerlingen vallen in de prijzen bij wedstrijd van de Europese Unie.

Nee, nee, nee, geen jaloezie. Ze gunnen het elkaar van harte, zo benadrukken ze beiden even heftig. Toch zal het maandag even slikken zijn voor de Hoevense Marjolein Quist of voor Phuong-Thao Truong uit Etten-Leur. Want slechts één van de twee mag een week naar Afrika. De twee KSE leerlingen uit gymnasium 4 hebben meegedaan aan een posterontwerpwedstrijd van de Europese Unie. Tot hun grote verbazing werden zij uitgekozen uit alle Nederlandse deelnemers en gaan ze dit weekeinde naar de EU in Straatsburg. Daar ontmoeten ze de finalisten uit alle andere Europese landen. Uit elk land mag er eentje een week naar Afrika.

De Europese Unie houdt elk jaar een soortgelijke wedstrijd, de Development Youth Prize. Dit jaar staan de (milieu)problemen, waarmee Afrika te maken heeft centraal. Docente Engels Karlijn Blankesteyn hoorde van de wedstrijd en vroeg de KSE- leerlingen om mee te doen.”Wel een beetje laat, maar we hebben het toch gedaan”, zegt Marjolein.”Ik geloof dat we nog net een week de tijd hadden.” Onder begeleiding van tekenleraar Sjaak Jansen schilderde Marjolein twee handen die een druppel water laten vallen op een piepjong plantje. Phuong-Thao ging aan het photoshoppen en laat een kind zien dat een druppel regenwater oplikt. ‘Every drop counts’, staat eronder. Het leverde dus voor beiden sowieso een trip naar Straatsburg op. Karlijn Blankesteyn gaat mee ais begeleidster.

De EU heeft het hotel geregeld en voor een ‘druk programma’ gezorgd. Maandagavond vliegen ze terug naar Nederland en weten ze wie van de twee naar Afrika mag. Ia, vliegen, daar moet Marjolein zelf ook wel een beetje om lachen. Nou ja, misschien planten ze er wel een boom voor, als compensatie voor de CO2—uitstoot.

Nee, natuurlijk lossen hun tekeningen de problemen in Afrika niet op. ,,Maar we vragen er wel aandacht voor. We moeten gewoon klein beginnen. Als we hier nu allemaal alvast zelf eens een beetje meer naar het milieu zouden kijken…
Slechts een van de twee mag naar Afrika. Wordt het Marjolein of Phuong-Thao?

In Straatsburg ontmoeten ze allerlei mensen die zich inzetten voor het milieu en er zijn allerlei activiteiten. Dat legt het tweetal allemaal vast met een camera ze meekrijgen van school. Als ze terug zijn, mogen ze het filmpje monteren samen met John Jonkers van NOT/Schooltv en worden de beelden gepresenteerd aan de medeleerlingen. Wanneer, dat weten ze nog niet. En ze weten ook nog niet naar welk Afrikaans land de uiteindelijke winnaars gaan om daar allerlei ontwikkelingsprojecten te bezoeken. Vorig jaar was het Ghana, daar heeft de Europese delegatie zelfs de president ontmoet.

Maar wat ze nou als eerste willen weten: wie mag er mee? Marjolein of Phuong-Thao?

In onderstaand filmpje (na de foto’s)  is het antwoord te zien!

De foto bij bovenstaand artikel

De foto bij bovenstaand artikel

1.Het werkstuk van Marjolein

1.Het werkstuk van Marjolein

2.Het werkstuk van Phuong Thao

2.Het werkstuk van Phuong Thao

3. Het vliegtuig wat niet verder vloog dan naar Lyon.....

3. Het vliegtuig wat niet verder vloog dan naar Lyon…..

4. Beide dames aan boord

4. Beide dames aan boord

5.Geen vlucht naar Straatsburg...

5.Geen vlucht naar Straatsburg…

6.Dan maar per trein verder

6.Dan maar per trein verder

7.In de trein naar Straatsburg

7.In de trein naar Straatsburg

8.Uiteindelijk toch in het hotel

8.Uiteindelijk toch in het hotel

9.Bij het EU-gebouw

9.Bij het EU-gebouw

10.De Nederlandse afvaardiging!

10.De Nederlandse afvaardiging!

11.Voor de prijsuitreiking

11.Voor de prijsuitreiking

 

 

Reacties op “Marjolein en Phuong naar Straatsburg”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren