Met de vakantie in zicht een ‘gouwe ouwe’ uit 1988!   Als training voor het Centraal Praktisch Examen (CPE)  VWO Tekenen maakte ik graag gebruik van oude examenopgaven die ik als voortgangsopdracht of als schoolexamenopdracht gebruikte. Bij één van zulke opdrachten werd van de leerlingen gevraagd een folder voor een reisbureau te ontwerpen waarin een bepaalde vakantiebestemming   (echt bestaand of gefantaseerd)  aangeprezen zou worden.

Tegenwoordig maak je zo’n opdracht natuurlijk op de computer en kun je met wat kennis van zaken van compositie en opmaak een gelikte folder produceren. In 1988 had je echter die mogelijkheid nog niet en moest je met verf, stiften, (kleur)potloden, schaar en lijmpot aan de gang. Dat desondanks de resultaten er mochten zijn is te zien aan onderstaande voorbeelden waarbij het traditionele knip- en plakwerk vanzelfsprekend een grote rol speelde.

Je ziet werk van Peggy van Oers, Esther Coumans en Patrick Roks. Jammer genoeg heb ik niet de complete series, zo ontbreekt in de serie van Esther het folderdeel waarin je ziet dat Handanië een eiland is in de vorm van een hand. Desondanks leek het me de moeite waard deze werkstukken te tonen om maar weer eens te laten zien hoe verschillend de interpretatie en diverse uitwerkingen van één en dezelfde opdracht kunnen zijn èn hoe een dergelijke ontwerpopdracht óók zonder computer tot mooie resultaten kan leiden.

Peggy: studies reisfolder Capri

Peggy: studies reisfolder ‘Capri’

Peggy: studies reisfolder 'Capri'

Peggy: studies reisfolder ‘Capri’

Peggy: reisfolder 'Capri'

Peggy: reisfolder ‘Capri’

Peggy: reisfolder 'Capri'

Peggy: reisfolder ‘Capri’

Patrick: studies reisfolder 'Last Resort'

Patrick: studies reisfolder ‘Last Resort’

Patrick: omslag reisfolder 'Last Resort'

Patrick: omslag reisfolder ‘Last Resort’

Esther: reisfolder 'Handanië'

Esther: reisfolder ‘Handanië’

Esther: reisfolder 'Handanië'

Esther: reisfolder ‘Handanië’

Esther: reisfolder 'Handanië'

Esther: reisfolder ‘Handanië’

 

 

Reacties op “Reisfolder”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Wat leuk om die oude reisfolder van mezelf tegen te komen! Ik herinner me de opdracht ook nog wel vaag. Ik vond de tekenlessen van meester Jansen onwijs leuk!

    Peggy van Oers op 5 maart 2015 om 13:01 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren