In deze eerste aflevering aan het begin van alweer het derde schooljaar dat ik aan dit blog werk een opdracht uit 1988 waarin de leerlingen via een pentekening deze vraag moesten beantwoorden: ‘Hoe kijk jij aan tegen de KSE?’ .Leek me wel een leuke om het nieuwe schooljaar mee te starten! De antwoorden die ik toen kreeg via de werkstukken zullen waarschijnlijk niet zo veel verschillen van de zienswijzen van  hedendaagse leerlingen die nu de school bevolken.

Het was de bedoeling dat mijn pupillen spontaan zouden laten zien in hun werkstuk hoe zij de school in de jaren dat ze er zaten ervaren hadden.In de uiteindelijke resultaten komen allerlei positieve en negatieve facetten naar voren: de drukte op de gangen, de docenten, de stress bij een proefwerk,  het elkaar verdringen voor het mededelingenbord om te zien welke lessen er uitvallen,het wegdromen tijdens een saaie les, de school als diplomafabriek….  Het zijn allemaal zaken die, ook na meer dan 25 jaar, heel erg herkenbaar zijn!

De maker van de tweede tekening hieronder, Serge Game, zou het in de jaren daarna, na een opleiding aan de kunstacademie in Den Bosch,  tot een geslaagd beeldend kunstenaarschap  brengen. Kijk maar eens hier en hier voor zijn recente werk!

Kijk op school 1

Kijk op school 1

Kijk op school 2

Kijk op school 2

Kijk op school 3

Kijk op school 3

Kijk op school 4

Kijk op school 4

Kijk op school 5

Kijk op school 5

Kijk op school 6

Kijk op school 6

Kijk op school 7

Kijk op school 7

Kijk op school 8

Kijk op school 8

Kijk op school 9

Kijk op school 9

Kijk op school 10

Kijk op school 10

Kijk op school 11

Kijk op school 11

Kijk op school 12

Kijk op school 12

Kijk op school 13

Kijk op school 13

Kijk op school 14

Kijk op school 14

Kijk op school 15

Kijk op school 15

Later in 2005 maar dan zijn we alweer aangeland in het ‘nieuwe mediatijdperk’ heb ik leerlingen op een vergelijkbare manier naar de school laten kijken. De pentekeningen zijn toen vervangen door de digitale technieken van toen, maar daarover een volgende keer meer!

Reacties op “Hoe kijk jij aan tegen de school?”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Marjolein Buiteman via Facebook: De papieren vliegtuigjes zijn van mijn zus! Gesigneerd ook nog.

    sjaakjansen op 13 oktober 2015 om 21:12 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren