Ieder jaar werkt de KSE als het even kan mee aan de manifestatie ‘Van Gogh leeft’.  Zoals al eerder getoond in dit blog met vaak fraaie resultaten!  Aan het begin van de manifestatie wordt dan  vaak spectaculair werk gemaakt, heel vaak in de openbaarheid van het winkelcentrum of de evenementenhal van Nieuwe Nobelaer, waar iedereen dan kan komen kijken (met name ouders tonen dan veel belangstelling)  wat vervolgens tijdens de twee weken dat ‘van Gogh leeft’ duurt, geëxposeerd wordt.

In 2011 sneed het mes helemaal van verschillende kanten: Van de bewonersvereniging van het appartementencomplex ‘Vincent’  gelegen in het centrum van Etten-Leur, had ik het verzoek gekregen om samen met Michiel, eens na te denken over een monumentaal kunstwerk in de hal van het gebouw.

Tegelijk moest er dat jaar nog wat verzonnen worden voor ‘Van Gogh leeft’ en had het bestuur van deze manifestatie te kennen gegeven beter te willen gaan samenwerken met de besturen van twee andere stichtingen die, achtereenvolgens, de gedachten willen levend houden aan Adriaan van Bergen, de held die de befaamde turfschiplist verzon, en aan de eerste gemotoriseerde vliegtuigvlucht in Nederland. Dit alles zou in één groot kunstwerk samengebracht moeten worden!  Hoe dat ging lees je in onderstaand verslag uit BN/DeStem en zie je op de bijgaande foto’s en filmpjes.

“Leg die Van Gogh wel even op het plastic. Niet op de grond laten liggen als je gaat vernissen”, zegt docent beeldende vorming Sjaak Jansen tegen twee leerlingen. Ze willen de beroemde schilder een laatste likje verf geven. In de Nieuwe Nobelaer zitten achttien leerlingen van de KSE in een penetrante vernislucht te kwasten op een schilderij van bijna drie bij acht meter. Leer1ingen uit de derde en vierde klas vwo leggen in hun verfkloffie geconcentreerd de laatste hand aan het reuze schilderij. Het werk zal te zien zijn in de Nieuwe Nobelaer tijdens de kunsttiendaagse Van Gogh Leeft! Het schilderij komt voort uit een samenwerking tussen Stichting Vincent van Gogh, Stichting Adriaan van Bergen en Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland.

“Wij vinden het als school leuk om mee te doen aan dit project. Het is eens iets anders. De leerlingen moeten samenwerken om er één kunstwerk van te maken”, aldus Jansen. Op het schilderij komen drie bekende Etten-Leurenaars te staan: Adriaan van Bergen, de bedenker Van de list met her Turfschip Van Breda, Vincent van Gogh en Heerma van Voss, de suikerbaron die in 1909 het eerste gemotoriseerde vliegtuig in Nederland liet opstijgen vanaf Ettens grondgebied.

De stichtingen vinden dat ‘hun helden’ niet mogen worden vergeten. Pierre van Damme van de VVV Etten-Leur en Stichting Vincent van Gogh vertelt waarom ze samenwerken met de KSE: ,,Het is leuk om jonge mensen te betrekken bij Van Gogh Leeft! We werken ieder jaar samen met de KSE. Zo maakten we eerder al mooie 3D-stukken en portretten.”

Deze werken van voorgaande jaren zullen dit jaar ook weer te zien zijn tijdens Van Gogh Leeft!  net zoals het schilderij dat nu in de maak is. ,,Dit werk hangt Van 15 tot 25 april in de Nieuwe Nobelaer. Daarna gaat het naar appartementencomplex Vincent”, zegt Van Damme. Dat het kunstwerk juist daar komt te hangen is te danken aan de bewonersgroep. Secretaris John van Oorschot van de bewonersgroep kijkt tevreden naar het schilderij. ,,Wij wilden graag iets nieuws in de hal. Twee jaar geleden heb ik a1 eens iets gezien dat ook gemaakt was door KSE’ers. Toen heb ik Jansen gebeld met de vraag of ze weer iets konden maken.”

Apartementencomplex Vincent

Appartementencomplex Vincent

Aankondiging project BN/DeStem

Aankondiging project BN/DeStem

Aankondiging project Etten-Leurse Bode

Aankondiging project Etten-Leurse Bode

Even kijken of we alles hebben!

Even kijken of we alles hebben!

Instructie aan de V4-kunstenaars die het gaan doen

Instructie aan de V4-kunstenaars die het gaan doen

Ons atelier van die dag

Ons atelier van die dag

Verf pakken....

Verf pakken….

....en aan de slag!

….en aan de slag!

Overzicht van de werkzaamheden

Overzicht van de werkzaamheden

Belangstelling van de media

Belangstelling van de media

Aandacht voor Vincent

Aandacht voor Vincent

Het landschap krijgt vorm

Het landschap krijgt vorm

Dáár moet het vliegtuig komen

Dáár moet het vliegtuig komen

Klaar!

Klaar!

Artikel BN/DeStem

Artikel BN/DeStem

Voorpagina Etten-Leurse Bode

Voorpagina Etten-Leurse Bode

Verslag Etten-Leurse Bode

Verslag Etten-Leurse Bode

Bericht in De Telegraaf

Bericht in De Telegraaf

 

Een reportage van fotograaf Hans van Berkel vind je hier!

 

Wat er verder met het kunstwerk gebeurde kun je lezen in een van de volgende blogs!

 

Reacties op “Van Gogh leeft 2011(deel 1)”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren