In de jaren dat ik in het onderwijs zat leerde ik natuurlijk veel mensen kennen. Eèntje die me bijgebleven is en die ik nooit zal vergeten was dialectexpert Frans Verschuren. Helaas is Frans, pas 63 jaar oud, aan een slopende ziekte  in 2005 overleden.  In de jaren daarvoor heb ik bij drie gelegenheden ( in 2000 en in 2001)  intensief met hem mogen samenwerken.

Ik heb Frans zo rond 1974 leren kennen. Ik gaf toen in de avonduren (van 06.30 tot 22.30) lessen tekenen naar de waarneming (stilleven en model) in het tekenlokaal van P.A. Het Withof. Dat deed ik in het kader van de cursus LO Tekenen samen met toenmalig KSE-collega Wil Meeuwis.  De acte LO tekenen gaf lesbevoegdheid in o.a. de onderbouw van het middelbaar onderwijs. Frans gaf toen ( nog onbevoegd) les aan een Mavo in de buurt en heeft aan het einde van de cursus inderdaad zijn lesbevoegdheid behaald.

Toen later onze wegen elkaar weer eens kruisten bleek dat Frans behalve tekenen nog een andere passie had: het onderzoeken en levendig houden van het dialect zoals dat in Etten en Leur gesproken werd. Toen Fans zijn ambitie een Etten-Leurs woordenboek te maken rond 2000 concreet werden vroeg hij mij de ‘plotjes’ daarvoor te tekenen. Het werden tientallen kleine plaatjes in de marge van het boekje die de woorden of gezegswijzen  illustreerden.

Het boekje werd tijdens het jaarlijks door Frans gegeven dialect-dictee  ten doop gehouden waarvan je hieronder de foto’s ziet. Samen met Frans heb ik ook nog een heuse signeersessie gehad bij de plaatselijke boekhandel waarbij Frans signeerde en opdrachten erbij schreef die ik dan weer illustreerde met een klein tekeningetje. Frans zijn schrijversnaam was in het dialect Suuske van de Mjeester en ik opereerde onder de naam waarmee ik sinds jaar en dag bekend stond onder mijn leerlingen: ‘Jaanse van Tjikkene’.

Aankondiging in BN/DeStem

Aankondiging in BN/DeStem

Frans/Suus met de drukproef

Frans/Suus met de drukproef

Overhandiging eerste exemplaar aan burgemeester van Agt

Overhandiging eerste exemplaar aan burgemeester van Agt

Frans geeft een inleiding

Frans geeft een inleiding

Jaanse krijgt zijn exemplaar

Jaanse krijgt zijn exemplaar

Plotjes kijke mee Van Aagt

Plotjes kijke mee Van Aagt

Frans, de burgemeester en het eerste exemplaar

Frans, de burgemeester en het eerste exemplaar

Signeren bij de boekhandel

Signeren bij de boekhandel

Signeren bij de boekhandel

Signeren bij de boekhandel

Signeren bij de boekhandel

Signeren bij de boekhandel

Het woordenboek

Het woordenboek

Suuske zoals gekarikaturiseerd door Jaanse van Tjikkene

Suuske zoals gekarikaturiseerd door Jaanse van Tjikkene

Pagina uit het boek

Pagina uit het boek

Pagina uit het boek

Pagina uit het boek

Voorbeeld van een van de lema's

Voorbeeld van een van de lemma’s

Voorbeeld van een van de lemma's

Voorbeeld van een van de lemma’s

Voorbeeld van een van de lemma's

Voorbeeld van een van de lemma’s

Voorbeeld van een van de lemma's

Voorbeeld van een van de lemma’s

 

Reacties op “Dialect 1: Tètte-Leurs Woordenboek”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Ans Nijman via Facebook: Leuk, meester Jaanse van Tjikkene 🙂

    sjaakjansen op 11 september 2014 om 17:40 uur.

  2. Joke Klep via FB-pagina ‘Je bent een Etten-Leurenaar’: wat Fraanske de mjeester zo verdienstelijk deed met woorden, deed Jaanse van tjikkene beeldend en kracht bij zettend met tjikkeningeskes… jeel mooij !!!

    sjaakjansen op 24 juni 2015 om 12:01 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren