Ik heb wat met het befaamde toneelstuk ‘Onder het melkwoud’ van Dylan Thomas. Op de kunstacademie in Tilburg heb ik, samen met mijn klasgenoten, dit stuk geïllustreerd met  grafiek die we zelf drukten en hebben laten binden tot een boek in een zeer beperkte oplage van 15 stuks( één exemplaar voor elke klasgenoot en onze docent, Ru van Rossem, één exemplaar voor het archief van de academie) . Een unieke en schitterende herinnering aan mijn academietijd!

Toen aan het einde van schooljaar 1980 – 1981 mijn goede collega en regisseur Ad Bierbooms dan ook het plan opvatte dit stuk in productie te nemen in het kader van het 12 1/2  -jarig bestaan van de KSE en mij vroeg samen met hem zorg te dragen voor het decor, was ik meteen enthousiast. Ad had in een maquette van het aula podium al een versie op schaal gemaakt: een heel mooi pleintje met dorpspomp, telegraafpalen en een huis en cafeetje wat 1 op 1 op het toneel moest verrijzen omdat de acteurs daar echt in en uit zouden moeten komen.

Achtergrond en een huis als achtergrond coulisse mocht ik bijdragen aan het ontwerp. Samen met mijn leerlingen heb ik alles geschilderd en de onderhoudsploeg van de KSE timmerde het geheel solide in elkaar zodat er zelfs vanaf de verdieping van een van de huizen geacteerd kon worden. Omdat het stuk van Dylan Thomas niet bepaald verloopt volgens de geëigende paden waren de reacties, vooral van de leerlingen, nogal uiteenlopend. Neemt niet weg dat ik terugkijk op deze voorstelling als die met één van de mooiste decors uit mijn loopbaan.

1 De maquette van Ad en Sjaak

1 De maquette van Ad en Sjaak

2 Het uiteindelijk decor met acteurs er in

2 Het uiteindelijk decor met acteurs er in

3 Uiteindelijk decor met acteurs er in

3 Uiteindelijk decor met acteurs er in

4 Repetitie

4 Repetitie

5 Nog een repetitiescene

5 Nog een repetitiescene

6 Vooruitblik in dagblad De Stem

6 Vooruitblik in dagblad De Stem

7 Omslag van het programmaboekje

7 Omslag van het programmaboekje

8 Scene met Ad als verteller en de verdronken zeelieden

8 Scene met Ad als verteller en de verdronken zeelieden

9 De pastoor staat op

9 De pastoor staat op

10 Feest in het dorp

10 Feest in het dorp

11 .... en echtelijke ruzies!

11 …. en echtelijke ruzies!

12 Fotocollage van de voorstelling voor het schoolblad

12 Fotocollage van de voorstelling voor het schoolblad

13 Terugblik in Dagblad De Stem

13 Terugblik in Dagblad De Stem

 

Reacties op “Schooltoneel A.D. 1981 : Onder het melkwoud”

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren