Toen ik in 1973 begon op de KSE werd het docentenkorps nog voor een groot deel bemenst door zusters en broeders. Eèn van de collega’s van het eerste uur was de onvergetelijke zuster Virgo. Tot haar afscheid in 1981 toen ze de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt (dat was toen nog 65) maakte zij vol elan en enthousiasme deel uit van de sectie tekenen.

Als een hommage aan haar en haar passie voor haar werk deze serie pentekeningen uit schooljaar 1979-1980. Met deze opdracht ‘eng insect’ maakten de brugklassers kennis met het tekenen met pen en Oost-Indische inkt. Eerst werd er geoefend met het tekenmateriaal door het maken van arceer reeksen, grijsladdertjes en facturen.

Wat men daarbij geleerd, ontdekt en ervaren had moest toegepast worden in de uiteindelijke insect tekening. Zo’n pentekening is een bijzonder nauwkeurig karweitje wat geconcentreerd gedaan moet worden omdat anders de inkt op plaatsen terecht komt waar je dat niet wil hebben. Virgo wist haar pupillen op dat gebied tot grote hoogten te brengen. Met de tong tussen de tanden werkten de leerlingen aan hun werkstuk en je hoorde dan in de klas slechts het gekras van de pennetjes op het papier.

Dat het resultaat er mocht wezen is te zien aan deze kleine selectie werk, zonder kladden, vegen of andere ongerechtigheden.

Studies vooraf: factuurtjes

Studies vooraf: factuurtjes

insect 01

insect 01

insect 02

insect 02

insect 03

insect 03

insect 04

insect 04

insect 05

insect 05

insect 06

insect 06

insect 07

insect 07

insect 08

insect 08

Reacties op “Insecten: gouwe ouwe brugklasopdracht”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Colette van der Wal via Facebook:
    Och ja, die typische schoolopdrachten. MAN wat heb ik in mijn leven veel stipjes en streepjes met Oostindische inkt op papier gezet. Eerst op de KSE en later een volgende ronde op de academie. Toch blijft het effect mooi.

    sjaakjansen op 4 november 2014 om 13:14 uur.

  2. Leuk man om die tekeningen terug te zien. Op het KWL in Oostburg (1974) heb ik ook uren lang met oost-Indische inkt een mug met patroontjes ingetekend. Wat ermee gebeurt is weet ik niet, maar die van jouw zijn ‘vereeuwigd’.

    Hubrecht de Bliek op 7 maart 2023 om 11:26 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren