Het is altijd goed als je een wijd verbreid netwerk hebt. Via Margreet van de Berg die destijds werkte bij ThinkQuest Nederland, gevestigd in Utrecht, waar ik wegens de herhaaldelijke successen in de Nederlandse en internationale wedstrijden zo ongeveer kind aan huis was voor presentaties en allerlei andere optredens, kwam ik in 2002 in contact met Margriet Prinssen, hoofd educatie en communicatie aan het Muziektheater in Amsterdam.

Het Muziektheater is gevestigd in het roemruchte Stoperagebouw en is de thuishaven van Het Nationale Ballet en de Nederlandse Opera. Margriet vroeg me of het mogelijk was om samen met mijn leerlingen een website te ontwikkelen, waarbij de bezoekers zouden kunnen ervaren wat het betekent om zelf een choreografie voor een ballet scène  te maken. Er moest dus iets gebouwd worden wat (toen) nog helemaal niet bestond: een interactief programma waarbij de bezoeker in staat zou zijn met één of meerdere dansers via zelf gekozen sprongen, loop- en danslijnen een scène te maken voor een balletvoorstelling.

Er moest gekozen kunnen worden uit verschillende muziekfragmenten, diverse decors en kostuums en het werk moest opgeslagen kunnen worden om naderhand weer verder afgemaakt te kunnen worden of na voltooiing aan het publiek getoond te kunnen worden. Dat was nogal een wensenlijstje, temeer omdat ik me nooit zo intensief in ballet en dans verdiept had. Daar zou echter snel verandering in komen. Samen met oud-leerling Mark van der Net, een van de meest getalenteerde websitebouwers onder de vele uitstekende leerlingen die ik ooit onder mijn hoede had en die ook al zijn sporen verdiend had met het maken van de prachtige site de Kunstkijker, werd ik langzaamaan kind aan huis in het Muziektheater, de residentie van het Nationale Ballet, om onze vorderingen en ideeën te bespreken, waarbij ons regelmatig een blik werd gegund achter de schermen.

Mark bleek in staat een schitterend spel te maken waarmee je zelf een complete choreografie kon maken wat voldeed aan de eisen van het Nationale Ballet. Daar rond omheen is de rest van de site  ‘Dans maar’ gebouwd waarin we niet alleen de geschiedenis van de dans beschreven, maar ook talrijke nadere zaken uit de wereld van dans en ballet. Wie e.e.a. wil bekijken surft hierheen! Behalve Mark en ondergetekende heeft ook Gertjan Luijten, eveneens een oud-leerling die in zijn KSE-tijd al eerder zijn sporen verdiend heeft in de ThinkQuest wedstrijd zijn beste beentje voortgezet.

Dit alles heeft een site opgeleverd die bij de prijsuitreiking in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg bij de editie van ThinkQuest, categorie Docent en Student 2004 de eerste prijs opleverde, een bedrag van 7500 euro plus de peerjuryprijs ter waarde van 1000 euro! Hieronder een keuze uit de publiciteit rond deze ThinkQuesteditie.

In de finale 1

In de finale 1

In de finale 2

In de finale 2

In de finale Etten-Leurse Bode

In de finale Etten-Leurse Bode

Muziektheater nieuwsbrief november

Muziektheater nieuwsbrief november

De uitslag van de finale

De uitslag van de finale

Juryrapport

Juryrapport

KSE TQ kampioen

KSE TQ kampioen

Artikel prijsuitreikung

Artikel prijsuitreikung

Prijsuitreiking Vredenburg

Prijsuitreiking Vredenburg

Telegraaf

Telegraaf

Volkskrant

Volkskrant

Edusite

Edusite

 

Reacties op “Het TQ avontuur deel 10: Dans maar!”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Marion Moulen via Facebook:
    Ik ontdeket uw site dansmaar-en uw tekenkunsten als onderwijzer, mijn complimenten!!! Ik ben tekenares en choreografe dit komt o.a. samen in muziek & dans op papier in tekenkunsten. Hartelijke groet, https://www.facebook.com/danssenografeMM
    Dansscenografe Marion Moulen

    sjaakjansen op 26 april 2015 om 16:01 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren