In een van mijn posts van juni 2014 vertelde ik hoe Marjolein Quist en Phuong Thao Trong in 2008 een avontuurlijke reis naar Straatsburg gemaakt hebben om daar, samen met hun begeleidster Karlijn, te horen te krijgen wie de winnaar zou zijn van de ‘Development Youth Prize’ bestaande uit een reis naar Zambia. In de door hen gemaakte film kon je zien dat uiteindelijk Phuong Thao de prijs te pakken had!

Dagblad BN/DeStem berichtte hierover als volgt:

STRAATSBURG – Een dolgelukkige Phuong-Thao Truong (18) is gisteravond laat teruggekeerd vanuit Straatsburg naar Etten-Leur.De gymnasium 4-leerlinge van de KSE mag in maart een weekje naar Zambia. Ze deed samen met Marjolein Quist mee aan een posterontwerpwedstrijd. Die had de Europese Unie uitgeschreven om aandacht te vragen voor de (milieu)problemen waarmee Afrika kampt.

Tot hun grote verbazing werden de werken van de twee meiden uitgekozen als beste van Nederland. Afgelopen weekend mochten ze naar Straatsburg, samen met docente Engels Karlijn Blankesteyn, die met het idee kwam om mee te doen aan de wedstrijd.In Straatsburg ontmoetten ze de winnaars van de andere EU-landen. Maar slechts één van elk duo won de uiteindelijke hoofdprijs: een dag of vijf naar Afrika om daar ontwikkelingsprojecten te bezoeken.

Marjolein had twee handen geschilderd, waaruit een druppel water op een jong plantje valt. Het bleek net niet goed genoeg voor de overwinning. Het kinderkopje van Phuong-Thao dat een regendruppel oplikt, won.  Het was wel even slikken voor Marjolein, maar ze gunt het haar schoolgenoot van harte. Die was gisteren nog niet van de klap bekomen. “Ik moet het nog even tot me laten doordringen.” Ze weet nog niet wanneer ze in maart precies naar Zambia gaat. “Maar ze hebben al wel gezegd dat het geen holiday wordt.”

In maart 2009 was het uiteindelijk zover! Phuong Thao maakte deel uit van een delegatie van 27 leerlingen uit alle landen van de Europese Gemeenschap o.l.v. Louis Michel, Europees commissaris voor Ontwikkeling en Internationale Hulp. Doel van de reis: kennis maken met leeftijdgenoten in Zambia en ontdekken wat de Europese Gemeenschap zoal doet ter ondersteuning van de mensen daar.

Niet alleen werden er scholen, blijf van mijn lijf- en weeshuizen bezocht en was er tijd ingeruimd voor allerlei folklore, er was ook een ontmoeting met Rupiah Banda,toenmalig  president van Zambia. Hoogtepunt van de reis was zonder twijfel een safaritocht door het binnenland met een vaartocht over de Zambezirivier en een bezoek aan de beroemde Victoria watervallen. Phuong Thao en collega Engels Karlijn Blankesteyn hebben een fraai filmpje gemaakt over deze fantastische reis.

Het door Phuong Thao gefilmde en gemonteerde verslag van de reis vind je hieronder:

Een interview door mij met Phuong Thao na thuiskomst voor Leraar24 is hier te zien:

Dit filmpje is het officiële reisverslag in opdracht van de Europese Gemeenschap. Hiervan heb ik ook het script gevonden wat hier te lezen is. Als je dat eerst even bekijkt kun je exact volgen wat er allemaal gedaan is in Zambia!

Dit was een onvergetelijke ervaring voor Phuong Thao en Marjolein en wie Marjolein een beetje kent, weet dat zij er alles aan zou doen om óók zo’n reiservaring mee te maken. Of dat zou lukken lees je in een volgende post!

Reacties op “Phuong Thao’s reis naar Zambia!”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Phuong-Thao Truong via Facebook: Hi Sjaak!! Bedankt! Haha, erg leuk!! Zambia is alweer 6 jaar geleden, wat gaat de tijd toch snel! Bedankt voor deze unieke ervaring. Leuke blog heeft u!

    sjaakjansen op 20 juni 2015 om 13:12 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren