De eerste jaren van mijn leraarschap op de KSE heb ik samen mogen werken met Jan van den Brink, tekendocent, kunstenaar, illustrator, initiator van veel culturele activiteiten en voorzieningen in het Ettens, en wat al niet meer! Toen Jan een keer door tijdgebrek niet in staat was de jaarlijkse kalender voor 1979 in opdracht van de Koninklijke Boomkwekerijen Alphons van der Bom te Oudenbosch te maken, vroeg hij mij of ik tijd en zin had voor dat jaar die klus te klaren.

Uiteraard was ik graag bereid om die opdracht aan te nemen, temeer omdat dhr. P.L.M van der Bom, de toenmalige directeur van de kwekerij, mij verzekerde dat de kalender elk jaar behoorde tot de vaste uitstalling op de werktafel van prins Claus! Natuurlijk moest het op een of andere wijze over bomen gaan, gekoppeld uiteraard aan de seizoenen. In overleg met de opdrachtgever hebben we besloten om een serie te maken van twaalf pentekeningen die een reis vormen door de geschiedenis en de seizoenen waarbij de boom steeds op een of nadere wijze in elke prent zou terugkomen.

Mijnheer van der Bom schreef bij de kalender de volgende begeleidende tekst:

‘De boom door de jaren heen’ is dit jaar het thema dat we op de kalender voor 1979 hebben uitgebeeld. In januari vertrekken we vanuit de grijze oudheid; daarna doorlopen we de daarop volgende tijdperken, om in december weer terug in onze moderne tijd te belanden. De vele, soms veranderende functies van de boom zijn en zullen voor de mens, het dier, kortom voor de gehele natuur van onschatbare waarde blijven. We wensen U een “Goede tocht” door dit “Nieuwe Jaar” .

Namens alle medewerkenden van de Koninklijke Boomkwekerijen Alphons van der Bom B.V.

P.L.M.van der Bom

Met veel plezier heb ik aan de opdracht gewerkt en er een fraai verzorgde voor- en achtertuin verzorgd door een tevreden opdrachtgever aan overgehouden bij ons nieuwe huis aan de Harpdreef wat we toen net betrokken hadden. Of de kalender ook het bureau van Z.K.H. Prins Claus gehaald heeft vermeldt de historie helaas niet…..

januari

januari

februari

februari

maart

maart

april

april

mei

mei

juni

juni

juli

juli

augustus

augustus

september

september

oktober

oktober

november

november

december

december

 

Reacties op “Kalender in het teken van bomen”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Geachte heer Jansen, Met belangstelling heb ik uw artikel “Kalender in het teken van bomen” gelezen. Het toeval wil dat ik in het bezit ben van het beeldmateriaal (clichés) van de kalenders 1978 en 1979 van Boomkwekerij van der Bom.
  Het zijn prachtige tekeningen en ik wil daar als “Marge drukker” in de toekomst iets meedoen. (www.drukwerkindemarge.org) Hiervoor hebben wij uw instemming nodig. We weten nog niet precies in welke vorm dat gegoten kan worden.
  Uw reactie zien wij met belangstelling tegemoet.
  Met vriendelijke groet,
  Daan Schijffelen

  Daan Schijffelen op 24 november 2017 om 22:29 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren