Op de Academie voor opleiding tot tekenleraar in Tilburg waar ik mijn opleiding volgde, was het traditie dat elke examengroep bij de lessen grafiek een prentenboek zou maken voor elkaar, de docent en de academie.

Zo maakten we met onze afstudeerklas in 1973 een verbeelding van ‘Onder het melkwoud’ van Dylan Thomas, met zelf verzorgde illustraties en teksten, ieder in zijn of haar favoriete grafische techniek. Onze onvergetelijke leermeester, de bekende graficus Ru van Rossem verzorgde de voorpagina en iedere student maakte voor de door hem/haar gekozen passage een illustratie en het tekstfragment wat erbij hoorde.

Mijn bijdrage bestond uit een ets in verschillende technieken (ets aquatint, lijnets, droge naald, vernis mou) van het fragment waarin het geitenhoedstertje Mae Rose Cottage in de wei bij haar geiten, zich bezighoudt met zondige gedachten en de consequenties daarvan.

Het boek heb ik uiteraard nog steeds in mijn bezit en vormt een prachtige herinnering aan mijn academietijd en mijn klasgenoten waarvan ik sommigen al vanaf de lagere school kende. Ook was ‘ het samen een boek maken’ een zodanige ervaring dat ik me in mijn lespraktijk  al snel door heb laten inspireren.

Omdat het samen vervaardigen van dit boek ook een inspiratiebron bleek te zijn voor de vele groepsprojecten met vaak talrijke leerlingen wilde ik graag integraal dit werk in mijn blog opnemen. Jaren na mijn afstuderen zou ik bovendien nog de eer en het genoegen mogen hebben om samen met toenmalige legendarische schooltoneelregisseur Ad Bierbooms de decors te mogen ontwerpen toen in 1981 het stuk van Dylan Thomas op de KSE gespeeld werd t.g.v. het 12 1/2 -jarig jubileum van de school.

Bij het weer doorbladeren en scannen van prenten en teksten, en bij het googelen van mijn studiecollega’s kwamen weer mooie herinneringen naar boven aan de academietijd, al waren er ook bij het natrekken droevig stemmende ontdekkingen… hoe dan ook: hier trekt een keur aan grafische technieken aan je voorbij, gemaakt door de klas van 1973!

Ru van Rossem http://www.ruvanrossemwerken.nl/

Titelblad (diverse etstechnieken), Ru van Rossem

Kleurenlino Anton Coppens

Kleurenlino Anton Coppens

Tekst bij werk Anton

Tekst bij werk Anton

Tekst bij werk Nies

Tekst bij werk Nies

Tekst bij werk Cathërine

Tekst bij werk Cathërine

Kleurenlino, Clem Nicolaas

Kleurenlino, Clem Nicolaas

Tekst bij werk Clem

Tekst bij werk Clem

Ets aquatint, Peter Venrooy

Ets aquatint, Peter Venrooy

Tekst bij werk Peter

Tekst bij werk Peter

Tekst bij werk Guus

Tekst bij werk Guus

Kleurenets, Jan Althuizen

Kleurenets, Jan Althuizen

Tekst bij werk Jan

Tekst bij werk Jan

Ets diverse technieken, Theo Huskes

Ets diverse technieken, Theo Huskes

Tekst bij werk Theo

Tekst bij werk Theo

Materiaalets, Marcelle van Veen

Materiaalets, Marcelle van Veen

Tekst werk Marcelle

Tekst bij werk Marcelle

Ets aquatint, Johan Verwiel

Ets aquatint, Johan Verwiel

Tekst werk Johan

Tekst bij werk Johan

Ets aquatint/vernis mou, Sjaak Jansen

Ets aquatint/vernis mou, Sjaak Jansen

Tekst bij werk Sjaak

Tekst bij werk Sjaak

Nies den Engelsen, colofon lino

Nies den Engelsen, colofon lino

 

Reacties op “Onder het melkwoud, academieboek door de klas van 1973”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. toevallig kwam ik op je blog terecht Sjaak. Goed werk! Leuk dat je het klassenboek
    geplaatst hebt, ik ben het kwijt…fijne vakantie! Groeten, Marcelle

    sjaakjansen op 3 april 2016 om 19:41 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren