Ik heb eerder al eens berichten geschreven over de Development Youth Prize, een wedstrijd uitgeschreven door de Europese Unie om jongeren uit al die landen uit Europa kennis te laten maken met de ontwikkelingsproblematiek in Afrika.

Zoals in die oudere artikelen te lezen en te zien viel zijn toen, in 2008, twee dames van de KSE, Marjolein Quist en Phuong Thao Truong die genomineerd waren voor de prijs namens Nederland, afgereisd naar Straatsburg om daar te horen wie er naar Zambia mocht. Phuong Thao trok destijds aan het langste eind. Marjolein had echter ook haar zinnen gezet op een reis naar Afrika en daarom deed zij het jaar erop (2009) weer mee aan deze wedstrijd. En Marjolein werd inderdaad, samen met een meisje uit Heerhugowaard, weer genomineerd!

Ditmaal werd de prijsuitreiking gehouden in Stockholm. De winnaar mocht Nederland vertegenwoordigen tijdens een 5-daagse reis naar Ghana begin 2010.

Op 22 oktober 2009 was het zover: in Stockholm vond de uitreiking plaats van de Development Youth Prize 2008. KSE-leerling Marjolein Quist was, samen met collega tekenen Elaine Meys, afgereisd naar Stockholm. Groot was daar de vreugde toen door Karel de Gucht, EU-Commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp, bekend gemaakt werd  dat Marjolein, samen met andere uitverkoren leeftijdgenoten uit alle andere landen van de EU, deze eer te beurt viel.  Marjolein won de prijs  met een posterontwerp met als thema ‘Women carry the world’.

Hieronder foto’s van de prijsuitreiking in het ‘Kulturhuset’ in Stockholm door Europees commissaris Karel de Gucht. De  Afrikaanse zanger Youssou N’Dour was ook aanwezig. De belevenissen van Marjolein en haar begeleidster Elaine Meys in Ghana kun je binnenkort lezen (en bekijken) in een volgend blog.

1. Finalisten en begeleiders voor het cultureelCentrum van Stockholm

1. Finalisten en begeleiders voor het Cultureel Centrum van Stockholm

2. Finalisten tijdens de prijsuitreiking in het Kulturhuset in Stockholm

2. Finalisten tijdens de prijsuitreiking in het Kulturhuset in Stockholm

3. Expo van de werkstukken

3. Expo in het Kulturhuset van de werkstukken

4. Expo van de werkstukken

4. Expo in het Kulturhuset van de werkstukken

5. Eurocommissaris Karel de Hucht en zanger Yousou N' Dour

5. Eurocommissaris Karel de Hucht en zanger Yousou N’ Dour

6. Karel de Hucht maakt de winnaars bekend

6. Karel de Hucht maakt de winnaars bekend

7. De winnaars op het podium

7. De winnaars op het podium

8. Marjoleins werkstuk

8. Marjoleins werkstuk

9. De gelukkige winnares bij haar werkstuk

9. De gelukkige winnares bij haar werkstuk

10. Marjolein met de Ghanese afvaardiging

10. Marjolein met de Ghanese afvaardiging

11. Hiephiep hoera

11. Hiephiep hoera

12. Artikel in BN/DeStem

12. Artikel in BN/DeStem

Hieronder het artikel uit BN/DeStem over de avonturen in Stockholm:
Op 22 oktober jl. was het zover: in Stockholm vond de uitreiking plaats van de Development Youth Prize 2008. KSE-leerling Marjolein Quist was, samen met een meisje uit Heerhugowaard, hiervoor genomineerd.

ETTEN-LEUR – KSE-leerling Marjolien Quist vertegenwoordigt Nederland tijdens een vijfdaagse reis naar Ghana. Dat mag zij omdat zij een van de winnaressen is van een internationale tekenwedstrijd .
De wedstrijd werd gehouden in het kader van de jaarlijkse Development Youth Prize. Jonge mensen uit heel de EU geven daarbij hun visie op ontwikkelingswerk. Vanuit elk EU-land gingen vorige week twee deelnemers naar Stockholm. Daar maakte Karel de Gucht, EU-commissaris voor ontwikkeling en humanitaire hulp, bekend wie van de genomineerden in maart naar Ghana mogen. Marjolein was de gelukkige voor Nederland.

De 17-jarige vwo-leerling uit Hoeven won de trip met haar poster ‘Women carry the world’. Daarop staat een Afrikaanse vrouw die een wereldbol op haar hoofd draagt.

“We konden kiezen uit drie thema’s. Een ervan betrof het verschil tussen mannen en vrouwen. In Afrika worden vrouwen nog heel erg achtergesteld, terwijl zij toch voor de kinderen en de rest van het gezin zorgen en vaak ook nog ervoor zorgen dat er geld binnenkomt.”

Ze reisde samen met haar ckv-docente Elaine Meys naar Stockholm en ontmoette daar jongeren uit heel Europa. “Dat was hartstikke gezellig, maar wel moest ik de hele tijd Engels praten. Gelukkig kon ik met het meisje dat ook genomineerd was voor Nederland, Nederlands praten.”

Concurrentie met de leerling uit Alkmaar? “Nee hoor, onze werkstukken waren immers al ingeleverd, we konden er toch niks meer aan veranderen.”

De trip naar Ghana is vermoedelijk in maart. Marjolein heeft nog geen idee van het programma dat haar staat te wachten. “Maar we zullen wel heel veel EU-projecten daar gaan bezoeken. Het lijkt me super interessant.”

Op de KSE zijn ze intussen ‘in the winning mood’, zegt docent Sjaak Jansen. Vorig jaar mocht namelijk leerling Phuong-Thao Truong voor Nederland naar Zambia.

Reacties op “Marjolein Quist wint reis naar Ghana in Stockholm”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Prachtige foto’s en wat ’n geweldige ervaring voor KSE leerlingen, destijds onder de bezielende leiding van hun tekendocent Sjaak Jansen…. wederom bravooo !

    Joke Klep op 25 september 2015 om 10:38 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren