Selectie uit de 175 inzendingen van de West-brabantse scholierenwedstrijd spotprenttekenen te zien in het Markiezenhof. In het Museumcafé van het Markiezenhof Bergen op Zoom was van 26 juli t/m 10 september 2007 de tentoonstelling ‘In the Spotlight’ te zien.

Deze minitentoonstelling is het resultaat van een prijsvraag die Het Markiezenhof en het Zoomvlietcollege Roosendaal onder alle scholieren van het voortgezet onderwijs in West-Brabant begin dit jaar uitschreven.

Wie denkt dat de jeugd zich niet voor politieke aangelegenheden interesseert heeft het mis. Het afgelopen semester hebben zo’n 175 jongeren uit de regio zich laten inspireren door het thema ‘politiek en prent’. De tentoonstelling en de officiële prijsuitreiking op 10 september a.s. is het resultaat van een gezamenlijk project van de afdeling  pr & communicatie van Het Markiezenhof en de opleiding marketing communicatie van het Zoomvlietcollege in Roosendaal.

De studenten van het Zoomvlietcollege kregen de welhaast onmogelijke opgave een modus te verzinnen waarmee kunst kijken in Het Markiezenhof en zelf kunst maken met elkaar verbonden zouden kunnen worden. De voorlaatste spotprenttentoonstelling van het werk van Theo Gootjes in Het Markiezenhof inspireerde de studenten een schijnbaar oninteressant onderwerp als politiek op de agenda van de jeugd te zetten. Dit resulteerde in een oproep via de scholen, aan de jeugd van 12 t/m 18 jaar een spotprent te maken met een politiek of maatschappelijk onderwerp. De beoordeling van de ingezonden tekeningen is gedaan conform het HAHA-principe. HAHA staat voor Herkenbaarheid, Actualiteit, Humor en Authenticiteit.

De jury is samengesteld uit een aantal deelnemers aan de prijsvraag (nee, zij mochten niet op zichzelf stemmen), 3 spotprenttekenaars Eric Elich van BN/De Stem, Len Munnik van Dagblad Trouw en Theo Gootjes voorheen werkzaam voor het Rotterdams Dagblad, en de redacteur van de jongerenpagina Cyril Rosman van BN/De Stem.  De tekeningen namen de meest uiteenlopende maatschappelijke en politieke issues op de korrel: van Bush tot Bonnie St Claire, van Louis van Gaal tot Rita Verdonk. Van de 33 beste inzendingen is een tentoonstelling samengesteld. Een kleine waarschuwing tot slot luidt: er mag gelachen worden!

Tot zover het persbericht voor deze wedstrijd en tentoonstelling. Natuurlijk deed ik met mijn VWO-4 tekengroep aan deze wedstrijd mee! Op de dag van de prijsuitreiking heb ik met een vijftal genomineerde deelnemers die dus ook hun werk op de tentoonstelling aantroffen, de trein naar Bergen op Zoom genomen en hebben we daar in het Markiezenhof genoten van een gezellige middag.

Vóór de uitreiking van de prijzen bekeken we uiteraard uitgebreid de expositie, waarbij het natuurlijk leuk was het eigen werk ingelijst en wel tegen de expositiewand weer terug te zien! Alex Maanders kreeg de tweede prijs uitgereikt uit handen van Eric Elich , vaste cartoonist van Dagblad  BN/De Stem en daarmee heeft hij de eer van de KSE-tekengroep hoog gehouden!

Winnaar Alex tussen zijn klasgenoten

Winnaar Alex tussen zijn klasgenoten

Expositie bekijken

Expositie bekijken

Expositie bekijken

Expositie bekijken

Expositie bekijken

Expositie bekijken

De ceremoniemeester(es)

De ceremoniemeester(es)

Luisterende leerlingen

Luisterende leerlingen

Jurylid Erich Ehlich maakt de winnaars bekend

Jurylid Eric Ehlich maakt de winnaars bekend

Tweede prijs voor Alex!

Tweede prijs voor Alex Maanders!

De winnaars met hun werk

De winnaars met hun werk

Jurylid Erich komt er ook nog even bij

Jurylid Eric komt er ook nog even bij

Alex tussen zijn klasgenoten

Alex tussen zijn klasgenoten

En het stukje in BN/DeStem met de tekening van Alex

En het stukje in BN/DeStem met de tekening van Alex

Reacties op “Cartoonwedstrijd Markiezenhof”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Joke Klep via FB: Wat ’n talentjes!

    sjaakjansen op 6 november 2015 om 13:03 uur.

  2. Tom Hayes via de mail: Mooi, Sjaak! Acht jaar geleden alweer… Jonge koppies.

    sjaakjansen op 9 november 2015 om 17:15 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren