Wie een studie aan een kunstacademie wil beginnen na de middelbare school, moet, behalve in het bezit te zijn van het juiste diploma, ook aantonen dat hij/ zij beschikt over voldoende talent om de studie tot een goed einde te brengen.

In mijn tijd was dat allemaal niet zo nodig (kijk hier maar eens) maar tegenwoordig dien je met een portfolio en met werkstukken die je tijdens een toelatingsexamen op de academie maakt, aan te tonen van het juiste artistieke hout gesneden te zijn.

Ook moet je met een paar andere zaken rekening houden, zoals hier te lezen valt! Bijna alle academies hebben (of hadden destijds) echter ook een soort introductiecursus die je tijdens je (voor-) examenjaar op de vrije zaterdag kunt volgen en een paar instituten geven je zelfs een vrijstelling van bovenstaande toelatingsprocedure als je deze cursus met goed gevolg doorlopen hebt.

Oud-leerling Anouk heeft destijds zo’n cursus gevolgd om toegelaten te worden tot de bachelor Vormgeving van the Academy for Art, Communication and Design (ArtCoDe), een onderdeel van Fontys Hogescholen in Tilburg. Behalve de ‘klassieke’ tekenopdrachten naar de waarneming zoals kop/ figuur en (naakt) model waren er vooral opdrachten die een beroep deden op de ontwerpcapaciteiten van de kandidaat zoals hieronder te zien is. Opdracht was een wachtruimte voor een ziekenhuis te ontwerpen.

Artcode Sketch 01

Artcode Sketch 01

Artcode Sketch 02

Artcode Sketch 02

ArtCode 01

ArtCode 01

ArtCode 02

ArtCode 02

ArtCode 03

ArtCode 03

ArtCode 04

ArtCode 04

Ook het aspect drie-dimensionale vormgeving kwam aan de orde:

Wire horse skull 01

Wire horse skull 01

Wire horse skull 02

Wire horse skull 02

Wire horse skull 03

Wire horse skull 03

Toegepast ontwerpen was ook een onderdeel: hieronder foto’s n.a.v. een  opdracht voor een ontwerp voor een paviljoen.

Paviljoen 1

Paviljoen 1

Paviljoen 2

Paviljoen 2

Paviljoen 3

Paviljoen 3

Paviljoen 4

Paviljoen 4

Paviljoen 5

Paviljoen 5

Paviljoen 6

Paviljoen 6

Zoals aan de opdrachten en bovenstaande foto’s te zien is wordt er gezocht naar ontwerpers die met allerlei media en materialen uit de voeten kunnen om hun oorspronkelijke ideeën inzichtelijk te maken. Eerdere blogafleveringen over Anouk en haar werk laten zien dat daaraan bij haar zeker geen gebrek was/is. Zij is dan ook aangenoemen en studeerde vanaf 2014 aan deze opleiding. Intussen heeft zij tòch besloten dat de opleiding niet helemaal haar ‘piece of cake’ was, maar zij blijft actief op creatief en kunstzinnig gebied!

Reacties op “ArtCoDe”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. Anouk Hogers via FB: Het blijft altijd leuk om je eigen werk spontaan terug te zien op fb

    sjaakjansen op 9 december 2015 om 15:58 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren