Zoals elk jaar in de buurt van Kerstmis is het weer zover: De Goede Doelendag komt er aan! Het goede doel voor de Goede Doelen Dag op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) van 2015  is Dance4Life.

De KSE komt in actie om de verspreiding van hiv en aids terug te dringen en de bewustwording hierover te vergroten. Dat is hard nodig, want aids is nog steeds doodsoorzaak nummer één onder jongeren in Afrika. Vorige week zijn er klassen gestart met een gastles die werd gegeven door workshopleiders van Dance4Life. Tijdens de les kwam een Afrikaanse jongere die de hiv- en aidsproblematiek van dichtbij meemaakt, een bijzonder en persoonlijk verhaal vertellen. De Goede Doelen Dag duurt 24 uur en vindt plaats op 17 en 18 december.

In de eerste jaren van mijn docentschap op de KSE had je nog niet zo’n Goede Doelen Dag. Om geld in te zamelen voor goede doelen hadden we de z.g. Vastenactie, waarin leerlingen en docenten zich gedurende meerdere dagen inspanden om geld binnen te hengelen voor instanties al Unicef, Terre des Hommes of Artsen Zonder Grenzen. De naam van de actieweek, Vastenactie, zei het al: e.e.a. vond plaats in de periode tussen carnaval en Pasen: de Vastentijd. Daar lag echter wèl een probleem: om zoveel mogelijk geld in  te zamelen was de verkoop van lekkernijen zoals patat, andere frituurproducten, broodjes worst, snoep, frisdrank en meer van dat lekkers natuurlijk onvermijdelijk.

En dat in de Vastentijd waarin men traditiegetrouw qua snoeperij en het nuttigen van ander heerlijks juist een stapje terug diende te zetten!! Toen allerlei creatieve geesten toen ook nog kwamen met alternatieve slogans als: ‘vreet je dood voor de mens in nood’ en ‘Eet je krom voor Terre des Hommes‘ was de organisatie natuurlijk niet blij….  Een aantal collega’s heeft toen geprobeerd de geldstromen uit andere evenementen dan uit de verkoop van spijs en drank te fourneren, hetgeen onder meer  resulteerde in het hieronder getoonde knippen en scheren van vier docenten onder wie ondergetekende.

De andere dapperen waren collega Willem Nagtzaam (hij gaf handvaardigheid en was tevens in die jaren begeleider van vele activiteiten), collega Duits Rolf Nieuwenhuis en collega Biologie Maarten Bicknese. Voor een massaal toegestroomd en uitzinnig publiek sneuvelden die avond de trotse en zorgvuldig gekweekte lokken, snorren en baarden  van dit viertal. Hoewel mijn lieve leerling en kapster van dat moment Anita Uitzetter erg haar best gedaan heeft om er een mooi pagekopje van te maken, heb ik toch enige tijd daarna lichtelijk voor paal gelopen met het kapsel….. Leuk is het om de verslagen over dit knip- en scheerevenement hieronder  nog eens door te lezen in het typisch zeventiger jaren proza van de krantenartikelen!

Overigens: allemaal op de KSE gaan kijken op de Kerstmarkt die op vrijdag 18 december gehouden wordt tussen 10.30 uur en 13.00 uur!

Artikel uit het Brabants Nieuwsblad

Artikel uit het Brabants Nieuwsblad

Artikel uit Dagblad De Stem

Artikel uit Dagblad De Stem

Artikel uit Groot-Etten-Leur

Artikel uit Groot-Etten-Leur

Anita knipt een beginnetje

Anita knipt een beginnetje

Welgemoed onder het mes

Welgemoed onder het mes

Willem (n0g in het bezit van baard en snor heeft nog lol

Willem (nog in het bezit van baard en snor) heeft nog lol

Het pagekapsel is bijna voltooid....

Het pagekapsel is bijna voltooid….

Rolf werkt de fijne puntjes zef nog even af

Rolf werkt de fijne puntjes zelf nog even af

Maarten is zijn snor kwijt, Willem bijna zijn baard

Maarten is zijn snor kwijt, Willem bijna zijn baard

Willem is glad!

Willem is glad!

Helemaal glad

Helemaal glad

Vier gekortwiekte docenten

Vier gekortwiekte docenten

 

 

Reacties op “Goede doelen dag 2015/ vastenactie 1977”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Daniëlle de Clercq via FB:
  Weer een mooie terugblik Sjaak! 🙂

  sjaakjansen op 14 december 2015 om 09:56 uur.

 2. Marion Moulen via FB:
  Goede doel als hoofdzaak, de kapper…mooi!

  sjaakjansen op 14 december 2015 om 13:24 uur.

 3. Anita Uitzetter via FB:
  Word ik meteen getagd man. Volgens mij kon ik best goed knippen hoor. ik ga je voor fb vrienden uitnodigen. groet,
  Anita Uitzetter

  sjaakjansen op 14 december 2015 om 23:24 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren