Namens de schrijversgroep van heemkundekring Jan uten Houte is er een nieuw boek verschenen. Het boek heeft de naam ‘Gedichten en liedjes over en uit Etten-Leur’ en is geschreven door Jos Martens. Het eerste exemplaar van het boek is woensdag in, 25 november 2015 in het  heemkundig museum aan het Paulushofje overhandigd aan wethouder Jean-Pierre Schouw die als plaatsvervangend cultuurwethouder aanwezig was.

Jos  haalde inspiratie voor deze bundel uit plakboeken met krantenknipsels over de gemeente Etten-Leur die hij zijn hele leven al bijhoudt. Daarnaast heeft hij diverse inwoners van Etten-Leur benaderd. Omdat Jos weet dat ik aan een blog over meer dan 40 jaar tekenonderwijs werk en over nogal wat beeldmateriaal beschik, kreeg ik ook een mailtje van hem:

Dag Jac,

Momenteel ben ik voor de Heemkundekring een boek aan het samenstellen getiteld: 101 Gedichten over Etten-Leur. het zijn gedichten die gaan over personen, gebouwen, aktiviteiten, jubilea in Etten-Leur. Daarin komt de KSE vanzelfsprekend ook aan bod o.a.

1. Onthulling schilderij Anatomische les bij het afscheid van Zuster Maria-Virgo. Heb jij een foto van deze onthulling? Of van het schilderij? Of waar ook Virgo opstaat?
2. Billboards V. van Gogh. Heb jij daar foto’s van?

Zo ja, mag ik ze dan even lenen? We scannen deze en daarna heb je alles terug.

Hopelijk kun je mij helpen.

Groetjes,
Jos Martens.

Gelukkig had ik volop materiaal voor Jos om uit te putten: op mijn blog was hier alles te vinden wat hij nodig had m.b.t. het hoofdstuk met het afscheidslied voor Virgo .  Ook aan het ‘Van Gogh langs de weg project’ is volop aandacht besteed op dit blog, kijk maar eens hier, hier, hier, hier,  en hier. Zoals hieronder te zien is is een keuze uit al het materiaal ook in het boek terecht gekomen.

Voor wie niet uit Etten-Leur komt en hem niet kent: Jos Martens was 30 jaar lang een oud-collega aardrijkskunde aan de KSE (tussen 1965 en zijn pensioen in 1995). In heel Etten-Leur is hij bekend door zijn bemoeienissen met voetbalclub Internos, zijn functie van bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand, maar vooral als wandelende encyclopedie als het gaat over Etten-Leur. Hieronder een drietal karikaturen van Jos die ik bij verschillende gelegenheden van hem mocht maken.

Onderwijsjubileum Jos 1992

Onderwijsjubileum 1992

Afscheid brugklas 1995

Afscheid brugklas 1995

Afscheid KSE 1995

Afscheid KSE 1995

De liedteksten waarbij Jos mijn hulp nodig had zijn geschreven door de helaas te vroeg overleden docent Duits, KSE-conrector en plaatsvervangend rector Frans van Breugel. Als bij zo’n  feest een lied van hem aangeheven moest worden leidde hij het zelf altijd in, gaf zanginstructies en sloeg vervolgens met zichtbaar veel plezier de maat. Op onderstaande karikatuur t.g.v. zijn KSE- afscheid heb ik dit proberen vast te leggen. Frans was in die jaren de enige echte KSE-liederenschrijver…

Frans van Breugel

Frans van Breugel

Van het lied voor Virgo kan ik me de wijs niet meer herinneren. Het Billboardlied diende gezongen te worden op de wijs van ‘Melody d’amour’ zoals je kunt zien op het originele liedtekstblad hieronder.

Liedtekst billboardproject

Liedtekst billboardproject

Hieronder een aantal proefdrukken voor Jos zijn boek van de hierboven beschreven hoofdstukken en beelden van de presentatie van zijn boek:

Proefdruk boek Jos Martens

Proefdruk boek Jos Martens

Proefdruk boek Jos Martens

Proefdruk boek Jos Martens

Proefdruk boek Jos Martens

Proefdruk boek Jos Martens

Proefdruk boek Jos Martens

Proefdruk boek Jos Martens

Het boek

Het boek

 De officiele foto wordt gemaakt

De officiële foto met de wethouder wordt gemaakt

Jos spreekt bij de doop van zijn boek

Jos spreekt bij de presentatie van zijn boek

Jos met zijn vrouw Toke bij het napraten

Jos met zijn vrouw Toke bij het napraten

Reacties op “Oud-collega Jos schreef een boek!”

Er zijn al 4 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Joke Klep via FB:
  Sociale man… ’n voorbeeld ! En wat ’n treffende karikaturen, met complimemten aan Sjaak van tjeekene

  sjaakjansen op 19 januari 2016 om 10:16 uur.

 2. Richard Martens via FB:
  Prachtig!

  sjaakjansen op 19 januari 2016 om 17:40 uur.

 3. Ook via FB pagina ‘Je bent een Etten-Leurenaar…’ veel likes en reacties:

  Good old Jos Martens legde weer een stukje historie van Etten-Leur vast!
  Meer dan 40 jaar tekenonderwijs… » Oud-collega Jos schreef een boek!
  Geplaatst in: Buitenschoolse activiteiten, Publicaties | Tags: ambtenaar van de burgelijke stand, boek,…
  sjaakjansen.nl

  74 personen vinden dit leuk.
  3 keer gedeeld

  sjaakjansen op 20 januari 2016 om 09:18 uur.

 4. Jos Martens via de mail:
  Dag Jac,
  Bedankt voor jouw inspanningen. Je hebt er een heel kunstwerk van gemaakt. Toke en ik hebben er van genoten en hopen dat nog lang te doen.

  sjaakjansen op 20 januari 2016 om 14:23 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren