Onlangs kreeg ik weer de vraag van een oud-leerling: ‘ Wanneer is er weer eens een reünie ?’  Lustrumfeesten en soms een reünie daarbij zijn namelijk erg leuk. Bij zo’n reünie zie je mensen die je als puber de school hebt zien verlaten terug als volwassenen met een beroep en vaak met een gezin, een baan… Altijd leuk om te horen en te zien wat er van hen  terecht gekomen is!

In de loop der jaren hebben er natuurlijk diverse reünies  plaats gevonden op de KSE sinds die in 1968 werd opgericht. Deze vrolijke bijeenkomsten werden op onze school georganiseerd ter gelegenheid van een lustrum en trokken steeds vele honderden belangstellenden. Het is namelijk helemaal leuk om elkaar na al die jaren in real life weer te ontmoeten, terug te zien en even bij te praten.

Dit blog is eigenlijk ook een soort doorlopend reüniegebeuren: hoeveel oud- leerlingen ik weer via dit blog op Facebook of via de mail weer heb mogen ontmoeten, het zijn er tot nu toe vele tientallen geweest. Het mag duidelijk zijn dat dit soort online-ontmoetingen voor mij de krenten in de blog-pap zijn! Toch gaat er niks boven real live contact, maar omdat de eerst volgende reünie pas in 2018 bij het 50-jarig bestaan plaats zal vinden zullen we het voorlopig met de foto’s en verhalen hieronder moeten doen.

Ook de lustrumfeesten voor de leerlingen en docenten mochten er wezen. Behalve reünies werden er in dat kader allerlei feestelijke en bijzondere activiteiten georganiseerd: jubileumkranten  uitgegeven, een complete kermis verrees bij het tweede lustrum op de sportvelden van de school, de befaamde zevenklapper werd geïntroduceerd en werd een vaste waarde bij allerlei andere  festiviteiten, grootse feesten voor jong en oud vonden plaats, bekende bands traden op, toneelstukken en musicals werden opgevoerd, enfin, teveel om echt alles hier op te sommen. Hieronder in beeld met soms wat toelichting, een selectie van impressies van zulke reünie- en lustrumfestijnen in beeld!

1973
Het eerste lustrum heb ik niet meegemaakt: de vieringen waren in de eerste helft van dat jaar en ik kwam pas in september aan het begin van schooljaar 1973/1974 binnenwaaien om er tot oktober 2012 te blijven zitten! Het boekje dat bij dat 1e lustrum werd uitgegeven heb ik hier al eens uitgebreid getoond en besproken!

1978
Het 10-jarig bestaan van de KSE was het eerste lustrum waar ik zelf bij was. Al eerder had ik mij verbaasd over wat er op de KSE van rector Tini van den Dungen mogelijk was.  Wat bijvoorbeeld grote  indruk op mij gemaakt heeft: in september 1974 trad de toenmalige overdekte Ettense veemarkt  de Nederlandse formatie Kayak exclusief op voor de leerlingen van de bovenbouw! Als ik het goed heb  was dat in het kader van de opening van de nieuwbouw van de school, waardoor er niet meer door leerlingen en docenten door heel Etten gependeld hoefde te worden naar de verschillende locaties.

Bij gelegenheid van dat tweede lustrum heb ik wéér mijn ogen uitgekeken naar wat er op zo’n grote school voor docenten en leerlingen georganiseerd werd.Ik mocht de feestgids van illustraties voorzien dus had ik al een tijdje vóór aanvang van de festiviteiten inzicht in wat er ging komen. Vooral het onderdeel ‘School zonder grenzen’, geïnspireerd door het toen populaire ‘Spel zonder grenzen’, waar alle klassen èn diverse lerarenteams aan meededen was spectaculair, al was het wel een vochtige aangelegenheid voor de deelnemers. Behalve verder de nodige (disco-) feesten werd ‘De wijze kater’ van Heijermans opgevoerd waarover hier veel meer.

Ook de sectie tekenen (Jan van den Brink, zuster Virgo en ik zei de gek), leverde een bijdrage in de vorm van het boekje ‘Etten-Leur, de plaats waar we wonen’ en daar lees je hier alles over!

1979 Omslag feestgids

1978 Omslag feestgids

1978 Recordpogingen

1978 Recordpogingen

1978 School zonder grenzen

1978 School zonder grenzen

1978 School zonder grenzen

1978 School zonder grenzen

1978 School zonder grenzen

1978 School zonder grenzen

1978 Recordpoging auto vullen

1978 Recordpoging auto vullen

1978 Inleiding wijze kater

1978 Inleiding wijze kater

1978 Verslag van De Wijze Kater in De Stem

1978 Verslag van De Wijze Kater in De Stem

1978 Scène uit de Wijze Kater

1978 Scène uit de Wijze Kater

1978 Omslag van het boekje, tekening:Daisy Hereijgers

1978 Omslag van het boekje, tekening:Daisy Hereijgers

1978 Een van de tekeningen door Karin Kraus

1978 Een van de tekeningen door Karin Kraus

Hans overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Houben

1978 Hans overhandigt het eerste exemplaar aan burgemeester Houben

1983
Als de school 15 jaar bestaat zijn er wel festiviteiten, maar die zijn wat minder spectaculair dan de viering van het 10-jarig bestaan.In het artikel uit het Brabants Nieuwsblad kun je lezen wat er allemaal op het programma stond.
Ook de sectie tekenen liet weer van zich horen bij deze gelegenheid: ditmaal een boekje met als titel ‘VWO4, Greatest Hits’. Alles daarover lees je hier!

Een volgende keer meer feestelijk spektakel wanneer de volgende lustrums besproken worden!

1983 Verslag KSE15 jaar, Brabants Nieuwsblad

1983 Verslag KSE15 jaar, Brabants Nieuwsblad

1983 Omslag Vwo4 greatest hits

1983 Omslag Vwo4 greatest hits

1983 Begeleidend schrijven directie

1983 Begeleidend schrijven directie

1983 Galerie greatest hits

1983 Galerie greatest hits

1983 Tekening van Irvin Talboom

1983 Tekening van Irvin Talboom

1983 Het Klein Orkest met Irvins tekening

1983 Het Klein Orkest met Irvins tekening

Reacties op “Reünies en lustrumvieringen, deel 1, 1973, 1978 en 1983”

Er zijn al 2 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

  1. wat ’n rijkdom aan historie… bravo !

    Joke Klep op 4 maart 2016 om 10:04 uur.

  2. Inderdaad dat optreden van Kayak in de veehallen herinner ik mij nog heel goed!

    Rene Haan op 12 juli 2017 om 14:24 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren