Allemaal een fijn Paasweekend gewenst! Enige tijd geleden heb ik haar al voorgesteld in mijn blog: Dimphy van den Berg. Eind 80 er jaren had ik haar in mijn examengroep VWO en in 1989 heeft zij haar diploma gehaald. Zij was een van mijn oud-leerlingen die heel veel KSE-werk bewaard heeft en het voor mij gefotografeerd en opgestuurd heeft.Het is erg leuk te zien dat zij ook wat tekenwerk uit de tijd dat ze in de onderbouw zat opgestuurd heeft, want wat doen leerlingen met talent voor tekenen het liefst?  Hun idolen zo goed mogelijk natekenen n.a.v. posters of foto’ s uit de agenda’ s of muziekbladen uit die tijd. Hieronder een drietal voorbeelden daarvan, gemaakt door Dimphy:

John Taylor

John Taylor

Lorenzo Lamas

Lorenzo Lamas

Boy George

Boy George

In dit werk is al te zien hoezeer Dimphy elke keer weer stappen maakt en hoe de portretten steeds sterker worden. En natuurlijk is dat ook in het schoolwerk te zien. Hieronder opdrachten uit de vierde klas en een greep uit diverse collecties, gemaakt in de bovenbouw als schoolexamen of als Centraal Praktisch Examen.

N.a.v. een schilderij

Dimphy van den Berg: N.a.v. een schilderij (Rafael)

N.a.v. een schilderij Kunst anders

Ingrid Verwijst: N.a.v. een schilderij (Willink)

Simon de zuilenheilige

Carel Willink: Simon de pilaarheilige

Het werk hierboven ( met daarbij nog een bijdrage van Ingrid Verwijst) laat twee werkjes zien uit Vwo5 die een voorloper waren van de latere computeropdracht  ‘ ‘kunst anders’. Bedoeling (bij beide versies) was een kunstwerk uit te zoeken en daar met een (kleine) verandering of toevoeging (in dit geval op een fotokopie) er een humoristische draai aan te geven. Dimphy koos voor de transfiguratie van Rafael, die zij voorzag van een trampoline en Ingrid voor Simon de pilaarheilige  met een parasol (het origineel is van Carel Willink).

Hieronder vind je nog werk van Dimphy ( en nog een werkstuk van Ingrid) uit o.a. VWO3, 4 en 5.

LP hoes

LP hoes

Blow up Honkbalmeisje

Blow up:  Honkbalmeisje

Make up: Zelfportret

Make up: Zelfportret

Napoleon selfie

Napoleon selfie

Buddha selfie

Ingrid Verwijst: Buddha selfie

Apocalyps

Apocalyps

Hoe Dimphy met tekenen aan de slag was vroeger kun je mooi in haar eigen woorden in bijgaande cursieve tekst lezen!

Voor wat betreft mijn tekengeschiedenis kan ik verder nog zeggen dat ik als klein kind altijd al met potlood en papier in de weer was. Zodra ik een potlood kon vasthouden tekende ik de ene na de andere kladblok vol (zei mijn vader). Tekenen als examenvak was dus een voor de hand liggende richting. O ja, ik heb daar trouwens nog steeds mijn passie voor staatsieportretten aan overgehouden, met name 17e en 18e eeuw. Grappig toch?
Ik kan me herinneren dat de tekenles op vrijdagmiddag was, dan moesten er weer werken worden opgeleverd. Per collectie toch wel minimaal 3 stuks. Die laatste moest ik meestal nog in de nacht van donderdag op vrijdag maken, dan was ik op donderdagavond weer te lang in de stad (Breda, koopavond) blijven hangen en kwam dan rond 22.00 uur thuis. Pffff en dan moest er nog een tekening in elkaar worden geknutseld. Op mijn zolderkamertje tekende en schilderde ik dan soms bijna de hele nacht door. De verf nog half nat moest dat ding dan de volgende ochtend mee naar school. Hahaha.

Hieronder ter afsluiting een voorbeeld van zo’n ‘ drieluikje’  met als thema het examenonderwerp ‘kraken’, indertijd een opkomende nationale sport! Het betreft eindwerkstukken waarvan de schetsen en experimenten helaas niet (meer) aanwezig zijn. Volgende keer een aantal werken van Dimphy met de schetsen en experimenten erbij!

Kraken deel 1

Kraken deel 1

Kraken deel 2

Kraken deel 2

Kraken deel 3

Kraken deel 3

 

Reacties op “Oud-leerlingen aan het werk: Dimphy van den Berg, deel 2”

Er is al één reactie geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Dimphy via de mail:
  Hoi Sjaak,
  Ik lees toevallig net mijn mail op vakantie op de Molukken.
  Leuk stukje weer! Bedankt! En fijne Paasdagen!
  Groetjes, Dimphy

  sjaakjansen op 25 maart 2016 om 10:54 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren