De tijden van de examenfeesten zijn weer aangebroken. Proficiat aan alle geslaagden! Tijd om na al die weken van studeren, examenstress, leven tussen hoop en vrees en ouderlijke vermaningen en aansporingen eens lekker vroeg naar bed te gaan ( zoals conrector Havo en goede vriend Walther Kempenaars bij zijn toespraak tot de geslaagden elk jaar placht te zeggen met een dikke knipoog).

Na de uitslag en het behalen van het fel begeerde diploma hoort feesten er natuurlijk bij. Tekenen is een vak waarbinnen je op al dat gefeest en de positieve (en wellicht wat negatievere) aspecten daarvan alvast een voorschot kon nemen met het examen-/schoolonderzoekthema ‘Feest’. Hieronder wat schetsen en het eindwerkstuk van mijn oud-leerling  Dimphy van den Berg, zo langzamerhand een vertrouwde verschijning op dit blog, n.a.v. deze opdracht. Ik hoop niet dat haar werk op eigen ervaringen gebaseerd is…

Verder nog examenwerk van haar n.a.v. het thema ‘Vernielen’. Zoals eerder bekijkt zij het thema weer vanuit verschillende gezichtspunten zoals vandalisme, het milieu (waarbij de eerder beschreven marmertechniek weer toegepast wordt), en, meer overdrachtelijk: het vernielen van de vrije wil en het vrije denken door toedoen van sektes, in dit geval Bhagwan.

schetsen feest

schetsen feest

Feest!

Feest!

Vernielen - het vandaaltje

Vernielen – het vandaaltje

Vernieling milieu schetsen

Vernieling milieu schetsen

Vernieling milieu studies

Vernieling milieu studies

Vernielen - milieuvervuiling

Vernielen – milieuvervuiling

Vernielen - Bagwan

Vernielen – Bhagwan

Vernietiging

Vernietiging

Om het toch nog leuk af te sluiten: een klasgenoot van Dimphy, Addie Blom, heeft ook het thema ‘feest’ gekozen en het drieluik wat zij vervaardigd heeft n.a.v. dit thema is zeer bijzonder: op alle drie de werken is nagenoeg dezelfde compositie gebruikt, misschien zijn steeds wel dezelfde figuren te zien, er is in dezelfde consequente stijl getekend en de gekozen techniek (kleurpotlood) is optimaal gebruikt, maar elk feest is toch anders.

Het zijn drie werkstukken die qua inhoud, compositie, en hanteringswijze een zodanige eenheid vormen dat zij als een drieluik zouden kunnen worden opgevat.  Een hele mooie serie waar veel in te zien en te beleven valt!

Addie-1

Addie-1

Addie2

Addie2

Addie3

Addie3

Reacties op “Dimphy van den Berg deel 4, ‘Feest’ en meer”

Er zijn al 3 reacties geplaatst op dit artikel.
Wil je zelf reageren? Dat kan onder “Zelf reageren”.

 1. Hoi Sjaak,
  De Bhagwan tekening is 1 van mijn favoriete werken! Niet vanwege het onderwerp maar vanwege de uitvoering waarover ik zelf nog altijd tevreden ben. En dat is voor mij toch best bijzonder om toe te geven! 😉
  Bedankt weer! En groetjes!
  Dimphy

  Dimphy op 21 juni 2016 om 15:25 uur.

 2. Marion Moulen via FB:
  Diepzinnig tekenwerk…en diep in het glaasje.

  sjaakjansen op 21 juni 2016 om 19:48 uur.

 3. Mooi spul. Die Bhagwan vind ik erg mooi uitgevoerd, Kudo’s voor Dimphy 🙂

  Miklos op 21 juni 2016 om 19:53 uur.

Deel dit artikel!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op Facebook, LinkedIn of een ander social media kanaal!

Zelf reageren